Három betegség, amely mellett nem ajánlott a sport

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.04.21. 12:46
null
Fotó: 123rf.com
Címkék
A rendszeres sport és mozgás hangsúlyozása már-már klisésen hat, pedig a test mozgásos tevékenységei valóban az egészség zálogai lehetnek. A testünk mozgásra lett „kitalálva”, minden eleme a mozgás örömét szolgálja. A sport hatására marad aktív és tevékeny a mozgási szervrendszer, a keringési rendszer, és fitt a légzési szervrendszerünk. A mozgás befolyásolja az anyagcserét, a hormonrendszert és az idegrendszert is, arról nem is beszélve, hogy a testzsír csökkentésével általánosan javítja a szervezet ellenállóképességét. (x)

Bármennyire is szeretünk sportolni, bármennyire is része a napi vagy heti rutinunknak, bizonyos betegségek, tünetek esetén muszáj mellőznünk, ha nem szeretnénk komolyabb szövődményeket.

Segítség a mozgás vagy ártalmas, ha nem vagyunk egészségesek?

A mozgás önmagában mindig egészséges és jó a szervezetnek, de természetesen akadnak olyan átmeneti problémák vagy súlyosabb kórképek, amikor egyszerűen lehetetlenné válik a mozgás, vagy túlzott terhelést róna a szervezetre. Egy makacs fogfájás, migrénes fejfájás vagy egy hirtelen vírusos fertőzés során biztosan nem esik jól a mozgás és nem is szabad erőltetni. Hirtelen elszenvedett mozgásszervi trauma esetén sem fogunk tudni tovább sportolni, és nem is tenne jót a sérült ízületeknek, izmoknak vagy egyéb részeknek. Azonban arról már megoszlanak a vélemények, hogy egy rövid pihentetés után inkább mozgassuk (gyógytorna) a fájó részt is a regeneráció elősegítésére, vagy inkább ne nyúljunk hozzá még egy darabig.

Egy komolyabb betegség esetén a mozgás lehet áldásos is, hiszen a szervezet öngyógyító képességét stimulálja, serkenti az idegrendszert, a hormonrendszert, az anyagcserét, így a méreganyagok feldolgozását, kiürülését is. Tehát az olyan civilizációs betegségeknél, mint a daganatos elváltozások, a megfelelő mozgásos tevékenység segítheti a szervezet gyógyulását.

A mozgás hatására általánosan csökken a stressz-szint, a kortizol hormon felhasználásra kerül, helyette boldogsághormonok szabadulnak fel, adrenalin termelődik, mely rövid távon jótékonyan befolyásolja a szervrendszerek működését. Sporttevékenység után jobban esik a pihenés is, és kiegyensúlyozottabb lehet az alvásunk, ami bizonyos problémák esetén plusz jótékony hatással bír.

3 betegség illetve tünetcsoport, mikor mellőzzük az intenzív sportot

Ha fáj valamink, akkor biztosan nem esik jól a mozgás, és nem is célszerű erőltetni, mert a pulzusszám növelése, a vérnyomás emelkedése nem is tesz jót egy gyulladt vagy lázas állapotnak.

Fogfájás, fülfájás

A szájüreget és arcüreget érintő problémák, gyulladásos folyamatok rendszerint extrán érzékenyen érintik a betegeket. Ezek a fájdalmak annyira erőteljesen lehetnek, hogy a legapróbb mozgások is kellemetlenséget, lüktetést okoznak.

A feszítő fülfájás, a fülgyulladás átterjedhet az arcüregre és a szájüregre is, akár a halántékot és a szem környékét is besugározhatja. A fül betegségei az egyensúlyérzékünkre is hatnak, ami sportoláskor kiemelten fontos. A napok óta nem múló fülfájással forduljunk orvoshoz!

A fogfájásnak több típusa ismert, lehet éles (sérült fogkorona, érzékenység hidegre, melegre), lüktető (fertőzés, szájüregi gyulladás, tályog) és tompa (fogszuvasodás, ínygyulladás-tasak). Minden esetben kerülendő a mozgás és a sport, haladéktalanul szakemberhez kell fordulni velük!

Lázas állapot, fertőzések

Napjainkban sajnos elég gyakoriak a kórokozók által okozott fertőzéses állapotok. A covid bár szelidülni látszik, folyamatosan jelen van életünkben, mellette influenzás megbetegedések is előfordulnak szezonálisan, a náthát okozó vírusok télen-nyáron jelen vannak, és akad még egy sor bakteriális fertőzés is, melyekre a szervezetünk első reakciója a láz.

A láz a szervezet válasza a betolakodóra, a testhő megemelésével igyekszik elpusztítani a kórokozót. A láz azonban együtt jár hidegrázással, gyengeséggel és a baktériumtól vagy vírustól függően egyéb tünetekkel (izomfájdalom, torokfájás, fejfájás) és ilyenkor a testnek sok pihenésre és nyugalomra van szüksége. Bár valószínűleg nem is jutna ilyenkor eszünkbe a sportolás, nem is szabad kitenni ilyen extra igénybevételnek, mert minden erejét a fertőzés leküzdésére kell fordítania.

Emésztési zavarok, görcsök

A bélrendszer az emésztés mellett fontos szereplője az immunvédelemnek, hiszen a vékonybélben él a hasznos mikroflóra (bélbaktériumok) és a védekező fehérvérsejtek is összeköttetésben állnak vele. Az emésztési problémák, székletproblémák, gázképződési zavarok és görcsök önmagukban is elég kellemetlenek ahhoz, hogy az ember ne gondoljon ilyenkor sportolásra. Fontos, hogy mielőbb nyugalomba helyezzük magunkat, diétára fogjuk az emésztésünket, és pótoljuk probiotikumokkal az elvesztett bélflórát. A görcsök oldására próbálkozhatunk gyógyteákkal (cickafark,kamilla, citromfű, édeskömény, zsálya), de sokszor csak a gyógyszerek segítenek.

Ezeknél a tünetcsoportoknál tehát a mozgás inkább megnehezíti a szervezet regenerálódását, ezért mindenképpen kerüljük addig, míg jobban nem leszünk, le nem küzdjük a betegséget vagy szakember segítségével nem orvosoljuk a problémát!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik