Vívás: nincs hazai érem, Szilágyi legjobb magyarként tizedik

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.03.23. 16:03
Szilágyi Áron a magyarok közül a legjobb helyezést elérve, két főtáblás győzelemmel 10. lett a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti világkupaversenyen.

A kétszeres olimpiai bajnok 15 társával együtt kiemeltként csak szombaton kezdte meg a küzdelmeket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportcsarnokában, a Ludovika Arénában, a 226 fős mezőny további 23 magyarjának viszont már a pénteki selejtezőben is vívnia kellett. A hazai kardozók közül öten csatlakoztak Szilágyihoz, de a szombati folytatásnál ők valamennyien már az első fordulóban vereséget szenvedtek a 64-es táblán.

Nagyon közel állt a legjobb 32 közé kerüléshez a 2017-es egyéni világbajnok Szatmári András, aki a dél-koreai Kim Kje Hvan elleni mérkőzésén 9:12-ről 14:12-re fordított, végül ellenfele egyenlített, és a döntő tust is bevitte.

Az asszó második fele jó volt. Talán gyorsan be akartam fejezni, mivel mentális fölényben éreztem magam azután, hogy visszajöttem 9:12-ről. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, mert nem vívtam rosszul. A vége kicsúszott a kezemből” – értékelte korai búcsúját.

Dél-koreai vívótól szenvedett vereséget a válogatott egy másik meghatározó tagja, Decsi Tamás is.

Ez a harmadik világkupám az idén, amelyen koreaitól kapok ki. Tudtam, hogy nehéz asszó lesz, próbáltam tartani a lépést, egy darabig sikerült” – mondta, hozzátéve: a cél az, hogy válogatottbeli társaival együtt ezekből a vereségekből tanuljanak a legfontosabb versenyig, a nyári, budapesti világbajnokságig.

Szilágyi is dél-koreaival kezdett, de neki ez nem okozott gondot, tíz tus különbséggel megverte Jung Dzse Szungot. A második fordulóban 2004 olimpiai bajnokával, a 2011-ben vb-aranyérmes Aldo Montanóval csapott össze. A 40 éves olasz ellen sem kellett megszenvednie a sikerért, az első szakaszban 8:3-ra elhúzott, majd amikor a pihenőt követően Montano 8:5-re módosította az állást, kardot cserélt, és onnantól megint ellenállhatatlannak bizonyult. Néhány látványos találatával teljesen elbizonytalanította az olasz vívót, aki 12:5-nél lábsérülésre hivatkozva visszalépett.

A következő asszó viszont már nem sikerült Szilágyinak. Venyiamin Resetnyikov ellen még övé volt az első tus, a folytatás azonban az orosz kardozó elképzelései szerint alakult. A 2013-as budapesti világbajnokság győztese 6:2-re meglépett, és onnan Szilágyi már nem tudott visszakapaszkodni. Resetnyikov a végén még növelte is a különbséget, és kilenc tussal nyert.

A nyolcas döntő 16 órakor kezdődik, majd vasárnap 9 órától a csapatok küzdenek meg egymással a Zarándi Csaba világkupán.

VÍVÓ VK
A 64 között:

Szilágyi Áron–Jung Dzse Szung (dél-koreai) 15:5
Dershwitz (amerikai)–Gémesi Bence 15:7
Kim Kje Hvan (dél-koreai)–Szatmári András 15:14
Ha Han Szol (dél-koreai)–Decsi Tamás 15:10
Resetnyikov (orosz)–Iliász Nikolász 15:13
Lohanov (orosz)–Kossuth Bálint 15:9
A 32 között:
Szilágyi–Montano (olasz) 12:5-nél Montano feladta
A 16 között:
Resetnyikov–Szilágyi 15:6
A negyeddöntőben:
Max Hartung (német)–Dershwitz 15:12
Tiberiu Dolniceanu (román)–Resetnyikov 15:4
Oh Szang Uk (dél-koreai)–Kamil Ibragimov (orosz) 15:13
Mojtaba Abedini (iráni)–Ilja Motorin (orosz) 15:9
Az elődöntőben:
Hartung–Dolniceanu 15:5
Oh Szang Uk–Abedini 15:10
A döntőben:
Hartung–Oh Szang Uk 15:12

A végeredmény: 1. Max Hartung, 2. Oh Szang Uk, 3. Tiberiu Dolniceanu és Mojtaba Abedini, ...10. Szilágyi Áron, ...40. Kossuth Bálint, 41. Decsi Tamás, ...50. Szatmári András, ...52. Iliász Nikolász, ...64. Gémesi Bence

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik