Lovassport: magyar bronzérem a junior távlovas vb-n

KRISTÓF HAJNALKAKRISTÓF HAJNALKA
Vágólapra másolva!
2009.09.05. 18:40
Címkék
Bronzérmet szerzett a magyar csapat a bábolnai 5. junior távlovas világbajnokságon, szombaton. Fekete Patrícia a hatodik helyen végzett a 26 ország 93 lovasát felvonultató eseményen.

Az éjszakai vihar után egy órás késéssel szombaton reggel 8 órakor 26 ország 93 lovasa startolt el Bábolnáról.

A hat magyar induló közül a legjobban Fekete Patrícia teljesített, ő hatodikként ért célba a 120 kilométeres távlovaglás után. Metaxa OBajan Aladdin nevű lovával 5 óra 32 perc 20 másodperc alatt teljesítette a távot, 21.304 km/h-s átlagsebességgel.

Egyéniben Huszein Ali el-Marui, az Egyesült Arab Emírségek versenyzője végzett az élen  5 óra 15 perc 10 másodperccel, csapatban a franciák voltak a legjobbak.

A magyar csapat (5 lány és egy fiú) a harmadik helyen végzett.

A Távlovas Junior Világbajnokságot történelmi környezetben, az európai arab lótenyésztés egyik fellegvárában rendezték meg közösen a több mint 200 éves Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és  a Magyar Lovas Szövetség Távlovagló Szakága.

Távlovas versenyt Magyarországon először 1988-ban rendeztek. A sportág ugyan újnak számít, de nem is olyan régen még a magyarok számára egészen természetes volt, hogy nagy távolságokat tegyenek meg lóháton. Így akár a kalandozások koráig vissza lehet vezetni a "sportág" múltját.

Nem csoda, hogy ez a sportág a leggyorsabban fejlődő lovassporttá vált, hiszen egészen különleges, varázsos sportról van szó. A távlovas versenyt leginkább egy ultramaratoni futóversenyhez lehetne hasonlítani. A lovasok előre kijelölt pályán haladnak erdőn-mezőn, hegyen-völgyön át. A lovak egészsége érdekében minden 20-40 kilométeres szakasz után állatorvosok ellenőrzik a lovak állapotát, és csak a teljesen egészséges, fitt lovakat engedik tovább a következő szakaszra.

A juniorok számára a leghosszabb táv 120 km, így a szeptemberi Világbajnokság távja is ennyi volt. Az, hogy a 2009-es junior távlovas világbajnokság rendezési jogát a bábolnai ménes kapta, sok-sok éves megfeszített munka eredménye. 2004 óta ad helyet Bábolna rangos nemzetközi távlovagló versenynek. A színvonal évről-évre javult, ennek köszönhetően pedig a résztvevők száma is növekedett.

Az ideutazó FEI tisztségviselők is mindig elégedettek voltak, és ennek a Nemzetközi Lovas Szövetséghez leadott jelentéseikben is hangot adtak. Így 2007-ben már bátran meg lehetett pályázni a 2009-es Junior VB. rendezési jogát. A sportdiplomáciai munkát az is elősegítette, hogy a 2006. évi, aacheni világbajnokság győztes lovát, Hungarest Bábolnán tenyésztették.

A mostani VB megrendezésével óriási lehetőséget kapott mind a magyar lovassport, mind a magyar lótenyésztés, és nem utolsósorban távlovas juniorjaink. A szervezők a péntek esti vihar ellenére biztonságos és látványos pályát alakítottak ki. A versenypálya három körből áll, egy 35 km-esből és két 25 km-esből. Mivel a verseny maraton jellegű, ezért több települést is érintenek. (Bábolna, Bana, Tárkány, Ölbő).

A verseny központjában egy „falut" építettek, amely magában foglalta a lovak istállózását, pihenőhelyét, a start és a cél területeit, kemping helyeket alakítottunk ki, parkolókat a személygépkocsik és lószállítók részére. A verseny útvonalát jelentős rendőri és polgárőri készültség biztosította.

A világbajnokságon többek között Bahrain, UAE, Malájzia, Katar, Brazília, Ausztrália, Dél-Afrika képviseltette magát. Nyolc magyar junior lovas minősült a VB-re, közülük hatan Fekete Patrícia, Kovács Vanda, Horányi Eszter, Marcsó Zsófia, Matyi Bianka, Novakovics Dávid állhattak a rajthoz. A hat lovast, Fekete Róbert szövetségi kapitány az augusztusi edzőtábor után hirdette ki.

JUNIOR TÁVLOVAS VB
 

Egyéni: 1. Huszein Ali el-Marui (egyesült arab emírségekbeli) 5:15:10 ó 2. Abdullah bin Fajszal Quasi (egyesült arab emírségekbeli) 5:15:12 ó 3. Laetitia Goncalves (francia) 5:20.01 ó ...6. Fekete Patrícia 5:32:20 ó

Csapat: 1. Franciaország 16:20:05 ó 2. Egyesült Arab Emírségek 16:40:33 ó 3. MAGYARORSZÁG (Fekete Patrícia, Horányi Eszter, Kovács Vanda, Matyi Bianka) 17:34:19 ó

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik