A golf és a rögbi újra olimpiai sportág

Vágólapra másolva!
2009.08.13. 16:35
null
Tiger Woods 2016-ban olimpiai bajnok lehet
Címkék
Bekerült a 2012-es olimpiai játékok programjába a női ökölvívás. Négy évvel később a golf és a rögbi kerül fel a sportágak közé a baseball, a softball, a karate, a görkorcsolya és a fallabda kárára.

 A Nemzetközi Olimpiai Bizottság berlini ülésén úgy határozott, hogy a hét esélyes sportág közül végül a golf és a hétfős rögbi kerül a 2016-os olimpiai játékok műsorába.

Előbbi sportág két olimpián kapott eddig szerepet, 1900-ban és 1904-ben, így 112 év távollét után lesz újra ötkarikás sportág.

A rögbi – igaz, 15 fős változatában – legutóbb 1924-ben volt ott az olimpián.

 

 

A két fent említett sportág mellett a baseball, a softball, a görkorcsolya, a karate és a fallabda jelezte részvételi szándékát, ám ezeknek a sportágaknak tovább kell várniuk.

Jacques Rogge, a NOB elnöke szerint a világ legjobb golfozói számára az olimpiai arany újabb nagy kihívás lehet.

„Kérdezzék meg Rafael Nadalt, Roger Federert vagy a legjobb NHL- és NBA-játékosokat. Mindannyian azt mondták, az olimpiai szereplés nagyon fontos számukra.”

„Köszönjük a NOB-nak a lehetőséget, hogy felvette a rögbit a műsorba – hálálkodott Bernard Lapasset, a Nemzetközi Rögbi Szövetség elnöke. – Ez a döntés mérföldkő a sportág történelmében.”

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntést hozott arról is, hogy a 2012-es olimpián a női ökölvívók is megmutathatják tudásukat. Öt súlycsoport lesz a gyengébbik nemnél, mindegyikben nyolc-nyolc résztvevővel.

Az ökölvívás volt az egyetlen olyan sportág a nyári olimpiai játékok műsorában, amelyben nem volt női verseny. Szakágat tekintve a kenuban szerepelnek csak férfisportolók.

Szóba került még a tenisz vegyespáros olimpiai programba történő felvétele, de erről csak decemberben döntenek az illetékesek.

Ahogy, az várható volt, komoly változások lesznek az eddigiekhez képest a kajak-kenuban is. Bekerül a programba a 200 méter, több számot rendeznek a nőknek, 500 méteren csak a nők versenyeznek majd, és kevesebb lehetőségük lesz a kenusoknak. 

1000 méteren öt versenyszáma lesz a férfiaknak (K–1, K–2, K–4, C–1, C–2), 500 méteren a nők mérhetik össze erejüket egyesben, párosban és négyesben, míg 200 méteren a férfi és női kajak egyesek, a férfi kajak kettesek, valamint a kenu egyesek versenyeznek.

A NOB azt tulajdonképpen már korábban kijelentette, hogy nem akar több aranyérmet osztani a kajak-kenu versenyeken, mint eddig, éppen ezért maradt a 12 versenyszám.

Egy másik fontos elv volt, hogy maradjanak 1000 méteres versenyek a programban, hiszen mégis ezek a „klasszikus” férfi kajakszámok.  A nők az eddigi 3 helyett 4 számban indulhatnak, mint, ahogy a sport más területén itt is erősíti a nők jelenlétét a NOB. Végül, azzal a céllal, hogy a kajak-kenu versenyek látványosabbak legyenek, felkerült az olimpiai „étlapra” a 200 méter.

„Nagyon sajnáljuk a kenu térvesztését, az eddigi 4 helyett csak 3 számot rendeznek nekik. Harcoltunk, küzdöttünk, hogy 13 verseny lehessen az olimpián, de a NOB arra hivatkozva, hogy limitálni kell a versenyzők számát, nem akart még egy kenu csapathajó-versenyt bevenni a programba. Nekünk egyébként mindenképpen kedvező, hogy több női szám lesz, hiszen abban a szakágban nagyon erősek és eredményesek vagyunk. Szerintem ilyen háttérrel, utánpótlásbázissal, amivel mi rendelkezünk a 200-es versenyekre is éremesélyes versenyzőket tudunk felkészíteni. Kár, viszont, hogy a férfiak nem versenyezhetnek 500-on, hiszen az elmúlt évtizedekben nagyon szép győzelmeket arattak a magyarok ezen a távon. Összességében elfogadjuk, sőt azt kell mondanom, hogy támogatjuk a változásokat, és reméljük, hogy jót tesz a kajak-kenu sportágnak” – nyilatkozta Baráth Etele, a magyar szövetség elnöke.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik