Lékó Péter izgalommentes partiban remizett Alexei Shirovval

Vágólapra másolva!
2008.02.18. 14:10
Nem kellett körmöt rágva szorítani Lékó Péterért a mexikói Moreliában zajló szupertorna harmadik játéknapján. A magyar idő szerint vasárnap hajnalban lejátszott harmadik körben a spanyol Alexei Shirov nem jelentett veszélyt, ám ez fordítva is többé-kevésbé igaznak bizonyult.

A világossal játszó magyar rangelső és riválisa ezzel a színelosztással korábban 23 alkalommal mérték össze erejüket. A mérleg viszonylag egyenlő, Lékó hat sikere mellett Shirov ötször nyert. Mindazonáltal az utóbbi hét összecsapásukból a szegedi klasszis öt partiban is győzött két remi társaságában, Lékó tehát az elmúlt években nagy fölényben volt. Shirov mellett szólt azonban, hogy élete egyik legjobb formájában játszik, és két ponttal bár, de megelőzi kollégáját a világranglistán.

A parti nem hozott különösebb izgalmakat. Shirov remekül állta ellenfele centrumban kifejtett nyomását, és néhány cserét követően a felek békét kötöttek a 37. lépésben.

Nagy várakozás előzte meg Magnus Carlsen és Viswanathan Anand rangadóját. A norvég és az indiai nagymester összecsapása toronymagasan a legnézettebb volt az élő internetes közvetítés során. A világbajnok Anand, titulusához méltóan sakkozva, fokozatosan felőrölte fiatal ellenfelét. A középjátékban anyagi előnyre tett szert, amit a végjátékban teljes pontra váltott.

Eközben a bolgár Veszelin Topalov szép csendben legyőzte az ukrán Vaszilij Ivancsukot, így félpontos előnnyel az élre állt. Topalov számára nem igazán sikerült a januári Wijk aan Zee-i torna, de most a három partiból szerzett két és fél pontja azt sejteti, hogy kifelé tart a hullámvölgyből.

Egy kis statisztika: az eddigi 12 játszma több mint fele, összesen hét végződött döntéssel, ez szokatlanul sok ezen a szinten, és mindenképpen örvendetes.

A negyedik forduló előtt szabadnapot kapnak a résztvevők. Kedden Lékó a sötét bábukat vezetheti Carlsen ellen.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik