Veres Zoltán győzelmével ért véget a balatonfüredi légi triatlon

Vágólapra másolva!
2009.07.02. 17:34
Lélegzetelállító légi mutatványok és kiváló idő várta a balatonfüredi Tagore sétány közönségét a Grand Aero Challenge nemzetközi műrepülő versenyen. A győzelmet Veres Zoltán szerezte meg, megelőzve a német Peter Steimant és az olasz Francesco Fornabaiót.
Veres Zoltán győzött a légi triatlonon
Veres Zoltán győzött a légi triatlonon
Veres Zoltán győzött a légi triatlonon
Veres Zoltán győzött a légi triatlonon

Délelőtt a páros műrepüléssel vette kezdetét az egyedülálló légi triatlon. A vízen várakozó hajókból felbocsátott füstcsóva jelölte ki a mintegy fél négyzetkilométer felületű pályát, amelyen azonos gyakorlatsort mutattak be a duettben repülő pilóták.

A verseny valamennyi résztvevője összemérte egymással a tudását, természetesen a feladatok technikai végrehajtása mellett gépeik gyorsaságát is fitogtatva.

Ennél a számnál szúrt szemet leginkább, hogy milyen erős Veres Zoltán új versenygépe. A februárban Magyarországra érkezett, kifejezetten műrepülésre kifejlesztett MXS gép sebességben, dinamikában kenterbe verte az Extra 300-asokat. A pilóták számára persze kivétel nélkül komoly erőpróba volt a viadal: olykor 8-9 G-s terhelés mellett kellett helytállniuk a 30 Celsius fokos hőségben.

A ballonvadászatnál azonban már nem a gázfröccs, hanem az ügyesség számított, és a legbiztosabb kezű pilóták közé tartozó Veres ebben is verhetetlen volt. A több száz kilométeres sebességgel száguldó gépekkel a résztvevőknek egy-egy alig fél méter átmérőjű meteorológiai léggömböt kellett levadászniuk. A feladatot nehezítette, hogy csakis a ballon alól, maximum 20 fokos szögben – mintegy a vízfelületről felfelé – süvítő repülővel lyukaszthatták ki a ballonokat, amikor azok 200 méteres magasságba érkeztek.

A zenére végrehajtott szabadstílusú műrepülés valamennyi pilóta számára jutalomjáték volt. A legnagyobb tapsot a Guns n’ Roses Paradise City című dalára kűröző dél-afrikai Nigel Hopkins kapta. Az összesített versenyt Veres Zoltán nyerte 219.5 ponttal, Peter Steiman, valamint Francesco Fornabaio állhatott még a dobogóra.

A szervezők törekvései szerint a Grand Aero Challenge jövőre több fordulós Grand Prix sorozattá nőheti ki magát. A versenyen már a nemzetközi egyeztetések is megkezdődhettek, hiszen a nagy közönségsikert arató viadalon jelen volt Juszuf Al-Hammadi, az Egyesült Arab Emitrátusok repülős szövetségének elnöke.

Grand Aero Challenge, Balatonfüred

Összetett végeredmény
1. Veres Zoltán 219.5
2. Peter Steiman 117.5
3. Francesco Fornabaio 88,5
4. Nigel Hopkins 70

Szinkron műrepülés: 1. Veres, 2. Steiman, 3. Fornabaio, 4. Hopkins
Ballonvadászat: 1. Veres, 2-3. Steiman és Hopkins, 3. Fornabaio
Freestyle műrepülés: 1. Hopkins, 2. Veres, 3. Fornabaio, 4. Steiman
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik