Minden magyar egység túl van az eddigi legnehezebb napon

Vágólapra másolva!
2009.01.09. 00:12
Címkék
Az autós mezőny összetett éllovasa, Nasszer al-Attijah alighanem komoly büntetésre számított, mert kihagyott egy ellenőrző pontot a csütörtöki szakaszon. Melegedett a motorja, nem volt más választása – az útvonalelhagyás viszont kizárással járt. A motorosoknál a napi szakaszt Cyril Despres nyerte meg, az összetettben azonban továbbra is Marc Coma vezet. A nap nagy kiesője Luc Alphand, aki navigátora betegsége miatt kényszerült a pálya szélére.
al-Attijah megint szakaszt nyert, de még az is előfordulhat, hogy kizárják
Fotó: Reuters
al-Attijah megint szakaszt nyert, de még az is előfordulhat, hogy kizárják
al-Attijah megint szakaszt nyert, de még az is előfordulhat, hogy kizárják
Fotó: Reuters
al-Attijah megint szakaszt nyert, de még az is előfordulhat, hogy kizárják

Ami az autósok összetettjét illeti, mivel szerdán este a mezőnyből mindössze 32 egység ért be sötétedésig, a rendezők úgy döntöttek, kihozzák azokat, akik bent ragadtak és büntetéssel folytathatják a küzdelmet. A büntetés mértékéről még nincs döntés, ezért az összetett állás sem hivatalos.

A csütörtöki napon a versenyzők azzal a dűnesorral kezdték, amivel szerdán befejezték – s ugyanolyan nehéz volt. Palik László és Darázsi Gábor számára ráadásul megnehezítette a közlekedést, hogy az egyébként már korábban megrepedt szélvédőre jókora lyukat vert egy faág, így meglehetősen huzatos lett a Nissan, a porról már nem is beszélve. A páros a 34. helyen végzett, az összetettben pedig egyelőre nincs hivatalos eredménye, de mivel eddig 16. volt, csak előrébb jöhetett. „Másodszorra sem volt éppenséggel könnyű átjönni ezeken a sötétszürke dűnéken, sőt, még talán nehezebb volt mint elsőre” – értékelt Palik.

Szalay Balázs és Bunkoczi László könnyebben vette a csütörtöki napot, mint a szerdait, bár a lapátokat most is elő kellett venni, igaz, ezúttal csak egyszer. De a defektek szerencsére elmaradtak (miközben előző nap három volt!). „Mindig a fejemben motoszkál, hogy senki sem jön mögöttem, aki segíthet, úgyhogy óvatosabb vagyok a szokásosnál” – mondta Szalay.
Liszi László és Fenesi József (akik előző nap sikeresen túllendültek két defekten és a felső lengőkar törésén) kihúzta a csávából a Volkswagen gyári versenyzőjét, Dieter Deppinget. A németnek technikai gondja volt, Liszi meg majd’ húsz kilométeren keresztül vontatta a célig.

„Nagyon hálásak voltak” – mondta a szakaszt a 46. pozícióban záró Liszi szerényen.
A magyar motoros, Dési János kisebb zúzódásokkal és kézsérüléssel (főleg a gyűrűs és mutatóujját fájlalja, mert azt odacsípte a kézvédő és csúnyán megütötte a körmét) megúszta a szerdai esést, s mint ha mi sem történt volna, ment tovább csütörtökön. A 40. helye azt jelenti, hogy az összetettben már a 29. Ennél jobb helyezésről aligha álmodhatott.

A kamionosok versenyében a Szaller Zoltán vezette trió (bár a pilóta elmondta, nem különösebben élvezte a puha dűnéket a jókora MAN-nel) eddig simán vette az összes akadályt – csütörtökön a 16. pozícióban ért célba.

Pontosabban magyar idő szerint már késő éjszaka érkezett a hír, hogy valójában 14. lett, mert az egyes csekkpont után törölték a szakasz hátralévő részét, ami azt jelenti például, hogy Szalay és Palik egy-egy helyezést visszacsúszott. Az ok: kamionok akadtak el az úton, nem lehet tőlük közlekedni és esély sincs arra, hogy megmeneküljenek.

És még egy hír – csak hogy még jobban megkeverjük a dolgokat: az éllovas Nasszer al-Attijahról kiderült, hogy nemcsak egy ellenőrző pontot hagyott ki a sok közül, ezért nem büntetést kap, hanem számára véget ért a Dakar.

Percről percre változnak a dolgok.
S hogy az eredményeket ezek után ki látja majd át?...
Nos, azt csak a zsűri és a Jóisten tudja.

DAKAR 2009

6. SZAKASZ
San Rafael–Mendoza, 763 km (178 km gyorsasági)
Autósok: 1. al-Attijah, Thorner (katari, svéd, BMW) 1:01:13 ó, 2. De Villiers, Von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Volkswagen) 5:07 p. h., 3. Miller, Pitchford (amerikai, dél-afrikai, Volkswagen) 5:27 p h., …32. Palik László, Darázsi Gábor (magyarok, Nissan) 1:44:22 ó. h., …33. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyarok, Opel) 1:44:35 ó. h., …46. Liszi László, Fenesi József (magyar, Mitsubishi Pajero) 2:38:42 ó h.
Motorosok: 1. Cyril Despres (francia, KTM) 2:03:20 ó 2. Marc Coma (spanyol, KTM) 2:09 p h. 3. Jordi Viladoms (spanyol, KTM) 5:15 p h. ...40. Dési János (KTM) 45:30 p h., …95. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 1:28:57 ó. h.
Quadosok: 1. Machacek (cseh, Yamaha) 2:49:47 ó, 2. González (spanyol, Yamaha) 10:04 p. h., 3. Dujardyn (belga, Yamaha) 14:38 p. h.
Kamionosok: 1. Csagin, Szavosztin, Nikolajev (oroszok, KAMAZ) 2:31:58 ó, 2. Kabirov, Mokejev, Beljajev (oroszok, KAMAZ) 0:20 p. h., 3. De Rooy, Colsoul, Van Melis (holland, belga, holland, GINAF) 25:53 p. h., …16. Szaller, Pócsik, Csitári (MAN) 2:02:09 ó. h.

AZ ÖSSZETETT VERSENY ÁLLÁSA

Autósok: még nincs hivatalos állás
Motorosok: 1. Coma 23:43:41 ó, Street (amerikai, KTM) 40:29 p. h., Fretigne (francia, Yamaha) 47:30, ...29. Dési 5:38:21 ó hátrány, …113. Saghmeister 17:42:19 ó. h.
Quadosok: 1. González 31:38:47, 2. Machacek 32:09 p. h., 3. Declerck (francia, Yamaha) 1:20:25 ó. h.
Kamionosok: 1. Kabirov, Mokejev, Beljajev 24:45:36 ó, Csagin, Szavosztin, Nikolajev 9:32 p. h., 3. De Rooy, Colsoul, Van Melis 25:20 p. h., …11. Szaller, Pócsik, Csitári 8:05:17 ó. h.
  • Pénteken a Mendoza és a chilei Valparaiso közötti 816 km-es táv vár a mezőnyre, melyből 419 km lesz a mért szakasz.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik