E-sport: idén is világszínvonalú a V4 Future Sports Festival Budapesten!

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2021.11.22. 14:51
null
A <strong>Gambit</strong> lett az idei győztes (Fotó: <a href="https://www.instagram.com/v4futuresports/" target="_blank">instagram.com/v4futuresports)</a>
Egy év kihagyás után tért vissza a Visegrádi Négyek legnagyobb régiós versenye. Európa és kiemelten a V4 országok legjobb e-sportolói Counter-Strike: Global Offensive-ben és FIFA 22-ben mérik össze a tudásukat november 14. és 24. között Budapesten, ahol az állami támogatásnak köszönhetően világszínvonalú infrastruktúrával felvértezve várják őket a szervezők. Előbbi versenyszám véget ért vasárnap este, de hétfőn a FIFA 22-versennyel folytatódik a rendezvény.

Mi is az a Counter-Strike: Global Offensive, ismertebb nevén CS:GO?

Ez az egyik legnépszerűbb first-person-shooter, rövidítve FPS, egy belső nézetű taktikai akciójáték. A cél pályánként, és a szemben álló felek számára is különböző. Az e-sport versenyeken a támadó csapat igyekszik eljutni egy pálya A vagy B pontjára, ahová bombát telepíthetnek, ami az idő lejártával felrobban, s ezzel a kört megnyerik. Ezzel szemben a védők a bomba aktiválását szeretnék megakadályozni. Ha ez mégis megtörténik, akkor a cél a hatástalanítás. Ha a bombát hatástalanítják, vagy az egyik csapatból minden játékos kiesik, véget ér a kör. A küzdelmet befolyásolja a csapatok anyagi helyzete, ami függ a körökben nyújtott teljesítménytől. A játék során több gránátot és fegyvert is használhatunk, a mérkőzést pedig az nyeri, aki előbb éri el a 16 győztes kört.

Az idei eseményen összesen 12 csapat vett részt, melyek közül négyen a regionális selejtezők után megrendezett V4 Future Sports 2021 Online Cup továbbjutói, négyen a V4-es országok nemzeti e-sport szövetségei által delegált résztvevők, négyen pedig meghívott sztárcsapatok az aktuális világranglista és a régiós kötődés alapján.

Az összdíjazás meghaladja a 115 millió forintot, amelyből a végső győztes több mint 50 milliót vihet haza.

(Forrás: V4 Future Sport Fest/Facebook)

A vasárnapi döntőbe két meghívott sztárcsapat jutott be, az orosz Gambit Esports és a szintén orosz Entropiq. Noha úgy tűnt, a Gambit, esélyesként könnyedén hozza a finálét, az Entropiq kétkörös hátrányból egyenlített. Az utolsó, mindent eldöntő kört azonban ismét magabiztosan a Gambit nyerte, így a nagyjából öt órán át tartó mérkőzés végén elhódította a trófeát.

A rendkívül izgalmas és kiélezett meccset a helyszínen több kialakított szobában is nagy képernyőn lehetett követni. A koronavírus-járvány miatt a rendezvényt sajnos nézők nélkül kellett megrendezni, de online bárki ingyenesen követhette az eseményeket, melyek minden bizonnyal rekordszámú nézettséget hoztak. Nagyjából tíz országban élőben, többek között Kínában is közvetítették a mérkőzéseket a legjobb kommentátorok és szakértők bevonásával.

Minden apró részletre odafigyelt a stáb a közvetítő autóban
Minden apró részletre odafigyelt a stáb a közvetítő autóban

A magyar állam támogatásának köszönhetően a legprofibb körülmények között rendezték meg és rendezik meg a következő napokban is mérkőzéseket (FIFA 22). A játékosok semmiben nem szenvednek hiányt, sőt, elmondásuk szerint a világbajnoksághoz hasonló körülmények között versenyezhetnek.

Az Entropiq edzőjétől és „nafanytól” volt hangos a finálé.

(Fotó: instagram.com/v4futuresports)
(Fotó: instagram.com/v4futuresports)
(Fotó: instagram.com/v4futuresports)
(Fotó: instagram.com/v4futuresports)

A feszültséget a döntő napján szinte tapintani lehetett, de ez nem is csoda, hiszen a nyertes csapat 150 ezer eurót, míg az ezüstérmes 60 ezer eurót tehet zsebre. A Gambitból az egyik játékos, Vlagyiszlav „nafany” Gorskov például egy-egy sikeres kör végén akkorákat ordított örömében, hogy még két szobával odébb is jól lehetett hallani. De az Entropiq edzőjén is látszódott a színpadon, hogy élet-halál harc folyik a virtuális csatatéren.

A döntő egyébként három nyert körre ment, egy-egy körhöz 16 pontot kellett gyűjteni. A két csapat egymástól elkülönítve, két hatalmas színpadon küzdött meg, egymást nem látták – maximum az üvöltéseket, csatakiáltásokat hallották – a mérkőzések közben. A szünetekben stúdiós elemzések folytak, valamint a meccsekhez alkalmazáson keresztül a magukról képet küldő szurkolók fotói villantak fel, míg a játékosok a színpadot elhagyva kivonultak a levegőre, hogy megbeszéljék a taktikát és elemezzenek.

Ezért a trófeáért zajlott a küzdelem
Ezért a trófeáért zajlott a küzdelem

A V4 Future Sports Festivalnak akkora lett a presztízse, hogy még az egyik legfelkapottabb CS:GO-oldalon is kiemelten cikkeznek róla, tízből nyolc írás a magyar versennyel kapcsolatos.

A V4 Future Sports Festival 2021-es Online kiadásával a szervezők célja a speciális járványügyi helyzetben a verseny folyamatosságának biztosításával a Visegrádi Négyek szociokulturális kapcsolatainak elmélyítése, a V4 közös identitás erősítése a videojátékos közönség körében, továbbá az online lebonyolítás lehetőségét felhasználva a V4-en túli balkáni és kelet-európai országok bevonása a fesztivál ökoszisztémájába.

A hétfői nappal a FIFA 22-es verseny rajtol el, többek között a leghíresebb magyar „fifással”, Molnár „molnargabo” Gáborral.

A Team Hungary és az Enterprise mérkőzésének összefoglalója

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik