Tovább a megkezdett úton

191137 191137191137 191137
Vágólapra másolva!
2012.10.30. 20:10
Sport és politika. Egy csúnya világ, ahol nem mindig az igazság győz, és mégis valamiért elhisszük, hogy nekünk is közünk van hozzá. Tényleg...

Sport és politika. Egy csúnya világ, ahol nem mindig az igazság győz, és mégis valamiért elhisszük, hogy nekünk is közünk van hozzá. Tényleg mi választjuk a minket képviselőket?Sport és politika. Egy csúnya világ, ahol nem mindig az igazság győz, és mégis valamiért elhisszük, hogy nekünk is közünk van hozzá. Tényleg mi választjuk a minket képviselőket?

Múlt pénteken több, mint 200 ezer sócio volt jogosult arra, hogy megválassza azt az embert, aki a következő négy évben mandátumot kap az összes szakosztály irányítására. Nem tévedek nagyot, ha mégis megkockáztatom, hogy a futball jövője volt a tagok számára a legfontosabb, így a kérdés nem az volt, hogy Rui Rangel vagy Luis Filipe Vieira az alkalmasabb a posztra, hanem hogy ki ígér szebb jövőt a focicsapatnak.

Rui Rangel ennek megfelelően megszellőztette, hogy tudja a titkot, és vele bajnok lesz idén a Benfica, ám LFV-t sem kellett félteni: a következő négy szezonra három bajnoki címet, és egy európai kupadöntőt ígért. Nem, nem csak a rendezési jogát. Nem feltétlenül ezért, de a papírforma be is igazolódott: Luis Filipe Vieira 83%-os többséggel nyerte a választást, ezzel pedig ő lesz a Benfica történetének leghosszabb ideig uralkodó elnöke. Nagy érdeklődést generált ez az aprónak tűnő momentum (több, mint 20 ezer szavazó), és tényleg jó látni, hogy az emberek tényleg elhiszik, hogy számít a szavuk. Érdekes amúgy a választási rendszer is, ahol a fiatal sóciok szavazata 1-et ér, míg az idősebbeké, aszerint, hogy mióta sóciók többet (így lehet 5, 20, vagy 50 szavazattal is rendelkezni). Nem nehéz talán megérteni, hogy a blogszféra problémáira miért fektetett kevesebb figyelmet a kampányában Vieira...

Megérdemli? Talán. Megdolgozott érte? Mindenképp. Fasza lesz ez így nekünk? Nem tudni. Más lenne a dolog, ha nem rebesgetnének rekord összegű adósságokat, és könnyebb lenne derűs négy évet vizionálni, ha az utóbbi években nem tőzsdézett volna el minden valamirevaló tehetségünket, és ha meg tudnánk neveznihárom egy portugál játékost, akivel megfelelően bánt a klub. Jorge Jesus érkezése óta mégis minden más lett: voltunk El elődöntőben (igaz, be kellett volna jutni a döntőbe), küzdöttünk a BL négybe jutásért a Stamford Bridgen, és még bajnoki címet is szereztünk. Ennek ellenére az elmúlt 10 évben csak két bajnoki címet szereztünk, Nuno Gomest a megdicsőülés helyett elüldözték, és összerakva az elmúlt öt év legjobb Benficáját azt látjuk, hogy nem sokan vannak már a csapatban. Mert hogy ugye üzleti modell van, meg adósságkezelés.Valamiért mégis örülök az állandóságnak. Boavista-szintű megszűnést élhettünk volna meg a kapcsolatai nélkül, lehettünk volna a portugálok Fradija, de LFV nem adta meg magát. Visszahozta a sírból a dolgokat, brandet csinált a Benficából, és ha nem lenne az új Luz, akkor minden bizonnyal financiálisan sem lennénk annyira szarul (egyáltalán mi igaz ebből?). Van Benfica TV, nekünk van a világon a legnagyobb szurkolói klubunk, és ha portugálok lennénk, akkor azt is mondhatnánk, hogy egy a szurkolók minden igényét kielégítő szolgáltatás a Megastore is. Mondjuk portugálként meg az baszná a csőrünket, hogy alig van 5 portugál játékos a keretben.

Transzferklub lett a Benfica, és a nálam keményvonalasabb szurkolóknak ez mindenképpen övön aluli. Én még kiheverem, meg elhiszem, hogy ettől lesz hosszútávon jobb, és nagyvonalúan nem veszem észre a pénzmosoda gyanús emberkereskedelmet, ami történik a szurkolók megkérdezése nélkül. Vannak azonban olyanok, akik nem ilyen nagyvonalúak,és elegük lett Vieirából. Bízva az olvasó angol nyelvtudásában álljon itt a PlanetBenfica egyik szerkesztőjének véleménye a dologról:

"Vieira disrespects us and lies to our faces full out but we continue to be deaf and blind and vote for someone who only promisses and doesn't deliver. And this is a pure out fact.


Rangel may be risky, but I was willing to take that risk because we haven't improved in the last 4 years so I don't see why people still believe the nonsense he is saying.


I will await my 3 league titles, 1 european final, and 50 titles in other Sports in the next 4 years. It's what he sold to us and we believed I will eat my words if we do, but I'm pretty sure I have more chances at the lottery.


Even if we win a title, next season the team would be disbanded and sold on.


Our structure is rotten to the core. LFV is NOT a Benfiquista and never will be. His interests lie elsewhere rather than winning titles, which is what we breathe.


I gave LFV a chance in 2007, hoping to see improvement from his previous mandate. However I have seen none of that. The guy has peaked and it's time for change (unfortunately not in the next four years now)


I dont want Benfica TV, I dont want a museum, I dont want Radio Benfica, I dont want basketball and volleyball titles, I dont want our stadium to be the festive saloon for Porto, I dont want our reputation to be destroyed in Europe like it has (we get no respect from anyone), I dont want our President to speak about the "truth in football" when he is the one who APPROVES of the current set of people at the top in Portuguese football. I dont want a president who made a club disappear (Alverca) because he couldn't manage their finances (our debt is 4-5 times higher since he joined us). I dont want to sell 100,000 kit sócios yet the number of people voting since 2000 and now has barely changed 5%! I dont want a president who doesnt show his face everytime we get humiliated, or someone who changes the club statures for his own gain, or someone who gives an obsecene number of votes to Casas do Benfica as a single body (where is the democarcy in that? no wonder he has opened as many as he could). I don't want a president who lies about our debt when this was communicated to CMVM and still denies it??, I dont want a president who REFUSES to a debate during elections like any democracy is expected to have.


I want Benfiquistas running the club, I want to win football titles, and more than anything else, I want our values back and what made Benfica's name and reputation in the past.



I will continue to sacrifice for Benfica when they are playing their 90minutes on the pitch, whether it's in arctic ice or in hell, I will try to be there to support them.


If he can't deliver his promisses, he shouldn't speak, and until he does deliver, he can fuck right off.


And I'm not sure if you are aware, what kind of democracy is it when those who oppose Vieira are physically assaulted when speaking out? (happened yesterday)


ALL Porto fans wanted Vieira to be re-elected... surely something is wrong here no??? Just thinking about this makes me sick. I can guarantee you Porto fans don't have our interests at their heart, so if they all want Vieira... why the hell do we want him? They can see it from miles away with Vieira they will walk the park for most titles but our own fans can't see this?"

Jól látszik, hogy a portugál gyökerű, de már kétnyelvű srácok a kelleténél jóval nehezebben bírják a nyomást. Ők látják, hogy hogy működik a nem maffiaalapokon nyugvó futball, és ők igenis változást akarnak. Amit a portugálokkal elhitetnek, hogy profizmus, az számukra már kevés. Nekik már nem elég, hogy minden folyamat profin meg van szervezve (pedig itthon mit meg nem adnánk az ilyenért), hanem ők már olyan klubot akarnak, ahol tervek vannak, és a tervek végén címek. Nem elég, hogy minden szezon végén valaki elmondja, hogy jövőre jobbak leszünk, hanem azt akarják, hogy tegyen is érte a vezetőség. Rui Rangelben ezért mertek sokan vakon megbízni, mert bármit jobbnak láttak, mint egy ilyen diktatórikus vezetést. És ez nem jó.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik