THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2021.05.30 23:36 Frissítve: 2021.05.30 23:55

Tanulmányúton – Thury Gábor jegyzete 
Bajnokok Ligája-győztes a házidöntőben diadalmaskodó Chelsea!
A Chelsea–Mancheter City Bajnokok Ligája-döntő pénteki felvezetésében kollégánk, Tóth Ádám Mesteri sakkparti című cikkében mintha megjövendölte volna, mi is történik a portói összecsapáson. Persze most nem az eredményről beszélek – a Chelsea nyert 1–0-ra –, hanem arról, hogy a két edző, Thomas Tuchel és Josep Guardiola futballról alkotott felfogása mennyire hat ki a mérkőzésre. Nem beszélve arról, hogy a német szakember mentorának tartja a katalánt. Az első öt egymás elleni meccsükön Tuchel csapatai nem tudtak nyerni, ám mintha kiismerte volna kollégáját, az FA-kupa elődöntőjében 1–0-ra a Chelsea nyert, a bajnokságban idegenben 2–1-re, szombaton Portóban Kai Havertz góljával megint 1–0-ra.

A brit sajtó szerint a Manchester City vereségéhez hozzájárult Kevin De Bruyne súlyos sérülése és Guardiola összeállításbeli tévedései. A BBC odáig ment, hogy az összeállítás éppen azoktól az elemektől fosztotta meg az angol bajnokot, amelyek különlegessé teszik. A belga válogatott futballista kiválása tényleg nagy érvágás volt, arra nem veszem a bátorságot, hogy Guardiola döntéseit a kla­viatúra mögül kritizáljam. Nyilván van ok-okozati összefüggés, ami „lejött” a mérkőzésből, hogy Tuchel „lefutballozta” Pepet. Pedig nem úgy nézett ki, hogy így alakul a sorsa – és segítőjéé, az exújpesti Lőw Zsolté. Tavaly év végén menniük kellett a BL-fináléban a Bayern Münchennel szemben vesztes PSG-től, a magyar szakember még azt is mondta, nem árt egy kis pihenő, ám 2021 januárjában már Londonban folytatták a munkát. A Chelsea korábbi ikonjával, Frank Lamparddal másfél év után szerződést bontottak, a cél az volt, hogy a Premier League-ben BL-t értő helyen végezzen a csapat.

Nem szakmáznék, de biztos: a Chelsea védelme az idén masszív lett (a Real Madrid elleni elődöntőben is bebizonyosodott), ebből a kottából pedig Tuchel még a Mainznál is tudott támadófutballt vezényelni, nemhogy a PSG-nél vagy a Chelsea-nél. Az élet furcsa véletlent is produkált, 2012-ben, a londoniak első BL-győzelme során Roberto Di Matteo volt az edző, ő szintén beugróként, márciustól jutott el a Bayern elleni BL-sikerig.

Thomas Tuchel tanulmányúton volt a Barcelonánál, amikor Josep Guardiola volt az edző. Nos, szombaton – egy estén legalábbis – Tuchel leckét adott egykori mentorának.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja! 

2021.05.30 23:15:32

Bajnokok Ligája THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Leckét adott egykori mentorának.

2021.05.29 19:44:31

Bajnokok Ligája KORMANIK ZSOLT, BACSKAI JÁNOS

Sokkal több helyzetet alakítottak ki a londoniak, a manchesteri sztároknak nagyon nem ment a döntőben.

2021.05.28 23:59:05

Bajnokok Ligája SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. A hagyomány szerint a bajnokok között a Manchester City és a Chelsea sem indulhatott volna.

2021.05.13 23:40:01

Bajnokok Ligája SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Ne áltassunk senkit, hogy ezzel a döntéssel igazából a szurkolóknak teszünk jót.