Nemzetisport.hu 2010.06.25 18:36 Frissítve: 2015.01.14 03:03

Mészárosék nem bundáztak, de eltiltották őket

A magyar bajnok DVSC-TEVA labdarúgócsapatának két játékosa, Mészáros Norbert és Vukasin Polekszics tegnap az UEFA székházában fegyelmi tárgyaláson vett részt.

Polekszics elhárította a megkereséseket, de nem jelentette azok tényét  (Fotó: Török Attila)

A debreceni klub és a két futballista az alábbi hivatalos közleményt adta ki az üggyel kapcsolatban.

„A DVSC két játékosa, Mészáros Norbert és Vukasin Polekszics, valamint jogi képviselőjük, június 24-én, csütörtökön Svájcban, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nyoni székházában fegyelmi tárgyaláson vettek részt, és a Fegyelmi Bizottság első fokú határozatában büntetést szabott az említett két labdarúgóra.

A Fegyelmi Bizottság álláspontja szerint, Vukasin Polekszics elmulasztott eleget tenni jelentési kötelezettségének, amikor idejében nem számolt be arról, hogy a DVSC kettő nemzetközi mérkőzése előtt, ismeretlen személyek megpróbálták rábírni a mérkőzés eredményének befolyásolására.

A vizsgálat feltárta, hogy Polekszics elhárította a megkereséseket. Megállapította továbbá a vizsgálat, hogy a mérkőzések kapcsán nem valósult meg bunda. A játékos azonban mulasztást követett el azzal, hogy a megkeresésekről nyomban nem tájékoztatta az illetékeseket, így a jelentési kötelezettség elmulasztása miatt marasztalták el. Polekszicset e mulasztása miatt, 2012. június hó 30. napjáig eltiltották a labdarúgástól, és 10 000 euró pénzbüntetéssel sújtották.

Mészáros semmilyen megkeresést nem ismert el (Fotó: Szabó Miklós)

A másik játékos, Mészáros Norbert esetében az UEFA hasonló esetet gyanít, egy mérkőzéssel kapcsolatban. Mészáros Norbert semmilyen megkeresést nem ismert el, az eljárás során végig és most is következetesen vallja, hogy egyetlen mérkőzéssel kapcsolatban sem keresték meg, így nem követte el a jelentési kötelezettség elmulasztását sem. Az ezzel kapcsolatos bizonyítékainak előterjesztésére csak az eljárás későbbi szakaszában nyílik lehetősége. Mészárost első fokon az UEFA Fegyelmi Bizottsága 2011. december hó 31. napjáig terjedő eltiltással és 7 000 euró pénzbüntetéssel sújtotta.

Mindkét játékos igénybe veszi a rendelkezésre álló fellebbezési lehetőséget. Vukasin Polekszics arra hivatkozik, hogy a kísérletet elhárította, bizonyítottan nem történt semmiféle fogadási csalás; Mészáros Norbert pedig azt kívánja igazolni a fellebbviteli eljárásban, hogy egyáltalán nem került kapcsolatba semmiféle mérkőzést befolyásolni szándékozó személlyel.

A DVSC vezetői hozzátették az ügyhöz: minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a játékosok másodfokon elérjék büntetésük enyhítését, illetve eltörlését. 

A két játékos jogi képviselője elmondta: az UEFA Fegyelmi Bizottságának eljárása során az volt megállapítható, hogy egyetlen DVSC-mérkőzéssel kapcsolatosan sem valósult meg vesztegetés, fogadási csalás, vagy a mérkőzés befolyásolása, amelyet többek között az UEFA nemzetközi fogadási monitoring rendszere is igazolt.

Az UEFA-szabályzat alapján a büntetés a fellebbezésre tekintet nélkül azonnal hatályba lép."

2021.07.27 17:44:15

Bajnokok Ligája BABJÁK BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Idegenben is két góllal nyert a magyar bajnok, még két párharcot kell nyerni a BL-csoportkörért.

2021.07.20 23:09:43

Bajnokok Ligája SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. A scout területén is nagyot lépett előre a Fradi.

2021.07.20 19:12:05

Bajnokok Ligája Babják Bence (összefoglaló), Rusznák György (percről percre)

A Ferencváros jobban játszott a Vilniusnál, kár volt a végén Uzuni kihagyott tizenegyeséért.

2021.07.19 23:24:32

Bajnokok Ligája PIETSCH TIBOR

NS-VÉLEMÉNY. Nyugodt szívvel kijelenthetjük: a Ferencváros a favorit!