David Góliát nyomába eredt

IZSÁNYI SZABOLCS, KORMANIK ZSOLT, MISUR TAMÁS, PIETSCH TIBORIZSÁNYI SZABOLCS, KORMANIK ZSOLT, MISUR TAMÁS, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2005.09.16. 00:00
Címkék
David Trezeguet szerda este a Bruges elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen nem "csak" a Juventus biztonságot jelentő második gólját szerezte meg, hanem saját maga századik találatát is a zebracsíkos torinói egyesület mezében.
David Trezeguet (balra) ezzel az emeléssel megnyugtatóvá tette a Juve elônyét, egyúttal belépett a torinói százgólosok klubjába
David Trezeguet (balra) ezzel az emeléssel megnyugtatóvá tette a Juve elônyét, egyúttal belépett a torinói százgólosok klubjába
David Trezeguet (balra) ezzel az emeléssel megnyugtatóvá tette a Juve elônyét, egyúttal belépett a torinói százgólosok klubjába
David Trezeguet (balra) ezzel az emeléssel megnyugtatóvá tette a Juve elônyét, egyúttal belépett a torinói százgólosok klubjába
David Trezeguet (balra) ezzel az emeléssel megnyugtatóvá tette a Juve elônyét, egyúttal belépett a torinói százgólosok klubjába
David Trezeguet (balra) ezzel az emeléssel megnyugtatóvá tette a Juve elônyét, egyúttal belépett a torinói százgólosok klubjába

"Bevallom férfiasan, elég hosszú ideje készülök ennek a fontos célnak az elérésére, mert úgy érzem, hogy száz góllal az ember már a klubtörténet részének érezheti magát. Az érdem persze elsősorban nem az enyém, hanem a csapattársaimé, akik mérkőzésről mérkőzésre olyan helyzeteket dolgoznak ki, hogy nekem gyakran csak a lábamat kell beletennem a labda útjába" - mondta Belgiumban az egy hónap múlva 28 éves francia csatár, aki hatodik éve szolgálja a torinói Öreg hölgyet.

A Trez becenévre hallgató játékos persze túlságosan szerény, amit alátámaszt, hogy a több mint százéves Juventus történetében vele együtt mindössze 13 játékos van, aki át tudta lépni a százgólos határt. (A bajnoki rekorder Giampiero Boniperti, aki 444 mérkőzésen 178 gólt ért el.)
Trezeguet teljesítménye azonban nem csupán ezért elismerésre méltó, hanem azért is, mert hihetetlen hatékonysággal ténykedik: a 100 gólhoz mindössze 168 mérkőzésre volt szüksége, ami elképesztő, 0.59-es gól/meccses átlagot jelent. Innen, az íróasztal mellől azt gondolnánk, hogy a támadónak nehézséget jelent kiválasztani a legszebbet a száz találatból, ő azonban kapásból válaszol: "A legszebb? Amelyet a Milan ellen szereztem a tavaszi bajnokinkon, mert gyakorlatilag az a gól döntötte el az aranyérem sorsát a mi javunkra. Aztán szívesen emlékszem a Real Madrid elleni találatra is, részben mert mindig jó érzés betalálni egy ilyen nagycsapat kapujába, részben pedig, mert hosszú sérülésből tértem vissza, és egy csatár semmitől sem gyógyul olyan gyorsan, mint a góloktól."

S hogy most mi a célja? Ezen sem kell sokat gondolkoznia: "Michel Platini annak idején a Juventus mezében száznégy gólig jutott, remélem, hogy egy-két héten belül megjavítom az ő csúcsát is. Este már beszéltem vele telefonon, és elmondta, mennyire büszke rám, és hogy ő is drukkol nekem."

Szavazás

Mely' csapat nyeri a BL-t?

Természetesen meg kell szólaltatnunk Fabio Capellót, a Juventus edzőjét is, aki kaján vigyorral a képén a következőt mondta a Bruges elleni mérkőzés után: "David kissé késett ezzel a századik góllal, mert ha már az első félidőben kialakított óriási helyzetekből berúgott volna egyet-kettőt, sokkal hamarabb megnyugodtunk volna…"

Trezeguet kapcsán egyébként annyit mindenképpen el kell még mondani, hogy a francia sztár helyét évek óta sokan és sokszor megkérdőjelezték a Juventusnál, ő azonban az általa szerzett ipari mennyiségű góllal válaszolt azoknak, akik szívesebben láttak volna a helyén valaki mást. Davidnak minden fordulóban, minden meccsen, minden edzésen meg kell küzdenie a helyéért, ráadásul viszonylag gyakran megsérül, azaz még nehezebb dolga van, mint azoknak, akik folyamatosan tudnak játszani.

Végül pedig arról az apróságról se feledkezzünk meg, hogy annak idején milyen volt hősünk belépője a zebráknál: a 2000-es Európa-bajnokság döntőjében a franciák Trezeguet aranygóljával verték meg az olaszokat, Davidnak pedig néhány hétre rá mint a torinói klub új igazolásának kellett belépnie az öltözőbe, és faarccal azt kellett mondania Iulianónak, Pessottónak és a többi juvés válogatottnak: "Sziasztok, fiúk, megjöttem." ---- "Csapatunk BL-debütálása nem volt éppen ideális".
Mondjuk úgy, a Panathinaikosz internetes oldalán eléggé finoman fogalmaznak… Főleg annak tükrében, hogy a zöld-fehér gárda 3-0-ra kikapott az Udinese otthonában. Vagy: 3-0-ra kikapott a mesterhármast jegyző Vincenzo Iaquintától…

Ha mindenképpen pozitívumot akarunk keresni a meccsben, alighanem csak abba kapaszkodhatunk, hogy Torghelle Sándor az elsőtől az utolsó percig a pályán volt az athéni csapatban.
"Sajnálom, hogy így alakult, a kezdés előtt nem gondoltam volna, hogy vereséget szenvedünk - tért vissza a szerdai eseményekre csütörtökön a magyar támadó. - A történethez hozzá tartozik, hogy nulla nullás állásnál ziccerünk volt - és ezt nem azért említem, mert én adtam a passzt a végül hibázó társamnak. Az olaszok vezető gólját kisebb lökés előzte meg, de szó sincs arról, hogy erre fognánk a vereségünket. A kudarc magyarázata: egyáltalán nem játszottunk jól."
Most pedig következzék az egyéni bírálat.

"Nem lehetek elégedett a saját teljesítményemmel - ismerte el önkritikusan Torghelle Sándor. - Amit tőlem tellett, azt megtettem, volt két biztató lövésem, az egyik éppen csak mellé ment. Halvány vigasznak megteszi, hogy a szakértők nem panaszkodtak rám: a mérkőzést sugárzó görög televízió által lebonyolított szavazáson a szurkolók engem hoztak ki a Panathinaikosz legjobbjának. Ennek is örülök, ám annak még jobban örülnék, ha a következő körben megvernénk a Werdert!" ---- Európa három legnagyobb bajnokságából az olaszok kezdtek a legjobban, az angolokhoz és a spanyolokhoz hasonlóan négy csapatot felvonultató itáliaiak hibátlanul zárták az első hetet. Az angolok nem sokkal maradtak el tőlük, csak a Manchester United vesztett pontokat, a spanyolok viszont lebőgtek, a Barcelona három és a Villarreal egy pontja mellett a Betis és a Real Madrid is kikapott.

Ami a bajnokokat illeti, a 14 együttes közül kilenc is győzelemmel indított. A csupa aranyérmest felvonultató A-csoportban a Rapid és az FC Bruges kikapott, a B-kvartettben a Sparta ikszelt az Ajaxszal. Rajtuk kívül az Artmedia és az Olympiakosz botlott, még kedden.

A Bayern München a bécsi 1-0-s sikere előtti 12 idegenbeli BL-meccséből csupán egyet tudott megnyerni, az előző kiírásban a Maccabi Tel-Aviv otthonában járt sikerrel - akárcsak ezt a mérkőzést, azt is az első fordulóban rendezték meg, és szintén 1-0-s bajor diadal született.

Vincenzo Iaquinta mesterhármassal debütált a Bajnokok Ligájában. Az Udinese olasz csatára előtt Wayne Rooney volt az utolsó, aki ilyen sikeresen mutatkozott be a sorozatban, az MU csatárának ezúttal nem volt olyan jó napja, mint 2004. szeptember 28-án, amikor szintén klasszikus mesterhármast ért el.

Négy piros lapot mutattak fel az első fordulóban, két angol és két olasz csapat játékosának: Wayne Rooney a Manchester Unitedet, Robin van Persie az Arsenalt hozta hátrányos helyzetbe, míg Juan Sebastián Verónt az Interből, Patrick Vieirát pedig a Juventusból állították ki. Érdekesség, hogy az argentin az MU, a francia az Arsenal egykori játékosa.

A Lille volt az első játéknap legagresszívabb csapata, a Benfica elleni meccsén 25-ször fújta le a játékvezető a gárda játékosainak megmozdulását. Az ellenpélda az Olympiakosz, amelynek labdarúgói ötödannyiszor szabálytalankodtak, mint a lilleiek. ---- "Még soha az életben nem láttam annyi helyzetet Bajnokok Ligája-mérkőzésen, mint amennyi nekünk volt. Hihetetlen, hogy ennek ellenére gondjaink lehettek a hajrában. A kapusuk kiváló, vita nincs, ő volt a mezőny legjobbja" - füstölgött és dicsért egyszerre Fabio Capello, a Juventus edzője a sovány bruges-i siker után.

"Igazságtalannak érezte a sárga lapot, eddig rendben is van, no de egy bírót nem lehet megtapsolni. Először azt hittem, csak rátette a kezét a karjára, de nem, megtapsolta. Ezután esélye sem lehetett a folytatásra, pláne ennél a bírónál. Wayne még tinédzser, bízunk benne, hogy idővel leszokik a hasonló cselekedetekről, mert nagy szükségünk van a futballtudására" - véleményezte Alex Ferguson, a Manchester menedzsere egyik legjobbja, Wayne Rooney kiállítását. Szerinte addig csapata kézben tartotta az irányítást, onnantól viszont csak a döntetlenre maradt esély.

"Csalódott vagyok, mert többen voltunk, mégis kikaptunk, de ha megnézzük, hol és kivel is játszottunk, akkor azt mondom, nem várhattunk más végkimenetelt. Éppen ezért szó sincs arról, hogy összeomlottunk volna" - alkalmazta "az emelt fővel veszítettünk" tételét a londoni vereségre Urs Schönenberger, a Thun vezetőedzője.

"Tisztában vagyok azzal, hogy mindenki győzelmet várt tőlünk, de én nem estem volna kétségbe, ha marad az egy egy. Tízen játszottunk tizenegy ellen, ez sosem könnyű. A gyors egyenlítés és a kiállítás után játékosaim úgy érezhették, hogy minden összeesküdött ellenük, ilyen előzmények után nagyon fontos a győzelem - értékelte a svájciak elleni sovány sikert Arséne Wenger, az Arsenal francia menedzsere, majd ejtett egy-két keresetlen szót az ellenfelét véletlenül megrúgó Van Persie piros lapjáról is. - A játékvezető élvezte a szerepét, csak éppen nem nézte a meccset. A kiállítás nem csak kellemetlen meglepetés, egyben rossz döntés is volt."

"Sokan azt mondják, mi folyton csak támadunk, nem is tudunk mást, ezzel szemben most megmutattuk, hogy a védekezéshez is értünk - emelte ki boldogságának fő okát Frank Rijkaard, a Brémában nyerő Barcelona trénere. - Megszenvedtünk a sikerért, no de mégiscsak rúgtunk két gólt egy nagyon jó csapatnak, ráadásul vetélytársunk otthonában, úgyhogy természetesen nagyon örülök."

"Sok energiát feccöltünk ebbe a mérkőzésbe, lótottunk-futottunk, megharcoltunk minden labdáért, az eredmény mégis egy nagy nulla. Legalább egy gól összejött volna…" - kesergett a Werder oldalán Thomas Schaaf vezetőedző.

"Fiatal csapatom őszinte futballt játszik, mindig mindent beleadunk, ez néha fejetlenségbe csap át, és túlzott energiaveszteséget eredményez. Ennek árát fizettük meg a hajrában" - találta meg a magyarázatot Claude Puel, a Lille vezetőedzője a hajrában bekapott, vereséget érő gólra.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik