Fedett pályás atlétikai vb: Vindics Balázs a 17. helyen végzett

VINCZE SZABOLCS, SZABÓ MIKLÓS (Belgrád)VINCZE SZABOLCS, SZABÓ MIKLÓS (Belgrád)
Vágólapra másolva!
2022.03.18. 14:51
Vindics Balázs tizenhetedik lett első atlétikai világbajnokságán, Kozák Luca visszalépett, Márton Anita trónjára pedig a portugál Auriol Dongmo ült Belgrádban.
Vindics Balázs a 17. helyen végzett – a GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Szabó Miklós)
Vindics Balázs a 17. helyen végzett – a GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Szabó Miklós)

 

Első és egyetlen pénteki magyarként Vindics Balázs állt rajthoz 800 méteren a belgrádi fedett pályás világbajnokság első versenynapján, és a második előfutamban indult. A rajtnál kicsit beragadt, többméteres hátrányba került, amit azonban a második kör elejére ledolgozott, az utolsóban pedig belehúzott, és kívülről megelőzte az ír Mark Englisht, így végül negyedik lett a futamában. Összesítésben kevesebb mint egy másodperccel maradt le a továbbjutásról.

MÁRTON Anita fedett pályás világbajnok súlylökő
„Éppen edzőtáborban voltam, amikor a két évvel ezelőtti nankingi fedett vébét törölték, amelyen címvédőként indultam volna. Pedig jó formában voltam – abban az évben nemzetközi versenyt nem rendeztek, itthon viszont jó eredményeket értem el. Ha most meglöktem volna a 18.30-as világbajnoki szintet, mindenképpen indulok Belgrádban, de nem sikerült. A nyíregyházi országos bajnokság volt az utolsó lehetőségem a szint teljesítésére, de még ott is éreztem, hogy a térdem nem az igazi, nem is voltam benne biztos, hogy sikerül. Most már jól érzem magam, újra munkában vagyunk, elkezdtük az alapozást; a lábam is lassan javul, remélem, a nyárra rendbe jön, és vissza tudok jönni olyan tizenkilenc méteres szintre. A fő versenyem a müncheni Európa-bajnokság lesz, de előtte a világbajnokságra is szeretnék kijutni, ha sikerül teljesítenem a szintet, de azt a versenyt csak egy lépcsőfoknak tekintem.”

A délutáni program rossz hírrel kezdődött... Még a hét elején megsérült országos csúcstartó gátfutónk, Kozák Luca (edzésen megrándult a combhajlító izma a lendítő lábán), ám edzőivel nem akarták lemondani a belgrádi fedett pályás világbajnokságot. Kivártak, hátha rendbe jön, de mert péntekig sem gyógyult meg teljesen, nem volt más választásuk, mint visszalépni a szombati versenytől.

„Voltunk ultrahangon, nincs semmi komoly, de végül úgy döntöttünk a stábbal, hogy nem kockáztatunk meg egy súlyosabb sérülést, inkább teljes energiámmal a szabadtéri szezonra koncentrálok” – mondta a DSC-SI 25 éves versenyzője, aki jövő héten pénteken indul Dél-Afrikába edzőtáborozni.

Négy évvel ezelőtt, a birminghami viadalon a súlylökő Márton Anita megszerezte a magyar atlétika első világbajnoki címét, ám mivel a két évvel ezelőtt kiírt nankingi versenyt a koronavírus-járvány miatt 2023-re csúsztatták, csak most, 2022-ben lett volna lehetősége először megvédeni a címét. Közben azonban anyuka lett, szakosztályt vezet, és lassan talán túl van egy makacs térdsérülésen, így végül nem teljesítette a szintet, otthonról figyeli a belgrádi versenyeket.

A trónjára a portugál Auriol Dongmo ült, aki már elsőre 19.32-t dobott, aztán másodszorra centire ugyanennyit. A döntő azonban csak az ötödik körben kezdett izgalmassá válni, amikor az amerikai Chase Ealey „ledobta” 20.21-gyel, amire Dongmo ijedtében azonnal 20.43-mal felelt, aminél nagyobbat ebben az évezredben csak tízszer dobtak fedett pályán – ebből hat a kétszeres olimpiai bajnok, négyszeres fedett pályás világbajnok új-zélandi Valerie Adams nevéhez fűződött.

Vindics: Alakulhatott volna jobban, de rosszabbul is

VINDICS Balázs
középtávfutó, 800 m

– Az elején mintha kicsit beragadt volna.

– Szándékos volt, szeretek lassabban kezdeni, az első százon pedig mindenki próbál beállni az elejére, csak később áll vissza a tempó. Most is energiatakarékosan beálltam a végére, de kétszáznál beértem őket. Úgy terveztem, ha tudok előzni a végén, élek a lehetőséggel, bár utólag úgy érzem, ezt kicsit hamarabb is megtehettem volna. Nem mertem ötszázötvennél elindulni, csak hatszázötvennél.

– Kicsit csalódottnak tűnt a futam után. Rosszul láttam?

– A futam alakulhatott volna jobban, de rosszabbul is, végül átlagos eredmény jött ki belőle. Talán ha hamarabb megelőzöm Mark Englisht, akkor közelebb tudok kerülni a harmadik helyhez, és jobb időt futok. Emiatt van csak egy kis hiányérzetem.

– Olyan taktikai futás volt, mint amire számított?
– Nagyjából igen, bár közvetlenül előtte úgy számoltam, hogy a továbbjutási rendszer miatt mégis rámegyünk az időre, de végül nem lett annyira erős.

– Azt mondta, kicsit elfáradt a szezon végére. Kihozott magából mindent?
– Az elmúlt egy hétben már nem nagyon tudtam edzeni, így azt sem tudtam, milyen formában vagyok. Kicsit tényleg fáradt voltam, ehhez képest a pályán egész jól éreztem magam futás közben, az utolsó százötven méteren különösen.


18. FEDETT PÁLYÁS VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
Férfiak. 800 m. Előfutamok:
...17. Vindics Balázs (magyar) 1:49.52, nem jutott döntőbe. Távol. Világbajnok: Miltiadisz Tentoglu (Görögország) 855, 2. Thobias Montler (Svédország) 838, 3. Marquis Dendy (Egyesült Államok) 827. Hármas. Vb: Lázaro Martínez (Kuba) 17.64, 2. Pedro Pichardo (Portugália) 17.46, 3. Donald Scott (Egyesült Államok) 17.21. Nők. 3000 m. Vb: Lemlem Hailu (Etiópia) 8:41.82, 2. Elinor Purrier St. Pierre (Egyesült Államok) 8:42.04, 3. Ejgayehu Taye (Etiópia) 8:42.23. 60 m. Vb: Mujinga Kambundji (Svájc) 6.96, 2. Mikiah Brisco (Egyesült Államok) 6.99, 3. Marybeth Sant-Price (Egyesült Államok) 7.04. Súly. Vb: Auriol Dongmo (Portugália) 20.43, 2. Chase Ealey (Egyesült Államok) 20.21, 3. Jessica Schilder (Hollandia) 19.48. Ötpróba. Vb: Noor Vidts (Belgium) 4929 pont, 2. Adrianna Sulek (Lengyelország) 4851, Kendell Williams (Egyesült Államok) 4680

A SZOMBATI PROGRAM
9.50: 60 m gát, nők, előfutamok. 10.45: 60 m, férfiak, előfutamok (Illovszky Dominik). 11.05: magas, nők, döntő. 18.08: rúd, nők, döntő. 18.15: 60 m gát, nők, elődöntő. 18.40: 60 m, férfiak, elődöntő. 19.10: 800 m, férfiak, döntő. 19.25: súly, férfiak, döntő. 19.40: hétpróba, férfiak, 1000 m (utolsó szám). 19.55: 400 m, nők, döntő. 20.15: 400 m, férfiak, döntő. 20.35: 1500 m, nők, döntő. 21.08: 60 m gát, nők, döntő. 21.20: 60 m, férfiak, döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik