Fedett pályás atlétikai Eb: az ötpróbázó Krizsán Xénia két egyéni csúcsa négy órán belül

VINCZE SZABOLCS (Torun)VINCZE SZABOLCS (Torun)
Vágólapra másolva!
2021.03.05. 15:08
null
Krizsán Xénia (jobbra) a harmadik helyről várja a folytatást (Fotó: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski)
Remekül kezdték a toruni fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság első napját a magyar ötpróbázók, Krizsán Xénia a harmadik, Nemes Rita a hatodik helyről várja az esti folytatást. Előbbi ráadásul két versenyszámban is egyéni csúcsot ért el, így ha nem csökken a lendülete, és bírja a lábfeje, akár érem is lehet belőle.

A fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság első napján megkezdődtek a női ötpróba küzdelmei, és két magyar is volt a tizenkettes mezőnyben, az éremre is esélyes Krizsán Xénia,illetve az élete első felnőttvilágversenyén induló Nemes Rita.

A gátfutással remekül kezdődött a viadal mindkettejük számára, Krizsán 8.27-es egyéni csúccsal harmadik lett, Nemes pedig 8.47-tel a nyolcadik. Magasugrásban mindketten 177-ig jutottak, de Krizsán a második kísérlete után odament a zsűriasztalhoz, és szólt, hogy részéről itt vége. Ez benne volt a levegőben, ugyanis az MTK Budapest 28 éves versenyzőjének megsérült a lábfeje még az országos bajnokságon, és mivel nem jött rendbe teljesen, valószínűleg nem akart most kockáztatni. Szerencsére ezúttal a mezőny többi része sem villogott ebben a számban.

Szerencsére nem volt nagy a baj, Krizsán a súlylökésnél már újra ott volt a dobókörben, és egy 14.23-as idei legjobb dobással élre állt az első kísérlete után, majd egy remek sorozat után, 14.48-as egyéni csúccsal a második helyen végzett, csak az olimpiai, világ- és Európa bajnok belga Nafissatou Thiam dobott jobban nála, aki az élen zárta a délelőttöt. A harmadik kísérlete Nemes Ritának is jól sikerült, 13.72-vel 5. lett, így az ötpróba első három száma után Krizsán Xénia a harmadik, Nemes Rita pedig a hatodik helyen áll az összesített versenyben, innen várja a késő délutáni folytatást.

Közben a négyszáz méteres előfutamokbansem a 19 éves Huller Dánielnek, sem Nádházy Evelinnek nem sikerült a továbbjutás, ami nem is volt elvárás az erős mezőnyben. Ennek ellenére Nádházy nagyon el volt keseredve, hiszen egyéni csúcsa (52.68) sokkal jobb, mint amit Torunban futott (55.11), de mint mondta, a táv második felében egyszerűen nem mentek a lábai úgy, ahogy szerette volna, és élete egyik legrosszabb futásának nevezte a mostanit. Mindenesetre nagy szó, hogy egy olyan versenyszámban is voltak magyar indulók, amelyben óriási a konkurencia.

Lesti Dianának ezúttal nem sikerült jól teljesítenie női távolugrásban;a döntőbe jutás eleve bravúr lett volna, ahhoz egyébi csúcs környékén kellett volna ugrania. De a 618-as eredménye magához képest is gyenge, ennél legalább harminc centivel többet tud, tavaly óta ráadásul sokkal kiegyensúlyozottabb lett, idén megszerezte az első országos bajnoki címét is. Viszont a toruni Európa-bajnokságon sajnos nem jött ki belőle olyan eredmény, amire képes lenne.

A péntek esti program 19.00-kor kezdődik.

NYILATKOZATOK

KRIZSÁN Xénia, ötpróba: „A gátfutásnál nem volt tökéletes a bemelegítés, ám jót akartam futni és el is kaptam a rajtot, bár az egyéni csúcs ellenére még mindig nem éreztem tökéletesnek. A magasugrásnál csak két bemelegítő ugrást végeztem, mert iszonyatosan megfájdult az otthon megsérült lábam, nem tudtam vele tovább melegíteni, de az edzőm, Szabó Dezső megnyugtatott. Úgy futottam neki minden ugrásnak, hogy előre tudtam, mennyire fog fájni, ezért is örülök annyira ennek a 177-nek, a verseny után viszont pihentetni kell a lábam, mert most nagyobb terhelést kapott, mint otthon.”

NEMES Rita, ötpróba: „Azt hittem, sokkal jobban fogok izgulni, de a csarnokban már inkább élveztem, hiszen nekem ajándék, hogy itt lehetek. A gátfutás bemelegítése kicsit feszesebb volt, mint megszoktam, szinte harcolni kellett a gátakért, az egyiket el is lopták tőlünk, amin nagyon meglepődtünk. Elég jó mezőnybe kerültem, bíztam a jó kezdésben és csak két századdal maradtam el a fedett pályás egyéni csúcsomtól. A magasugrásnál a derekam nem bírta jól ezt a rekortánt, vigyáznom kellett a terhelésre. A 177-et szépen elkaptam, viszont a 180-at kicsit sajnálom, hogy nem lett meg. A súlylökéssel nem vagyok jó barátságban, az első két kísérletemről nem is szívesen beszélek, úgy voltam a harmadik előtt, hogy ne hagyjak már benne 100-150 pontot! Megkönnyebbültem, hogy sikerült.”
HULLER Dániel, 400 m: „Ez életem első felnőttvilágversenye, és jól éreztem magam, nem izgultam, mert nem volt mit veszítenem. Tapasztalatot gyűjteni jöttem Torunba, szokni a felnőttmezőnyt, hogy később rutinosabban tudjak versenyezni, mert remélem, lesz még ilyen. Emiatt nem is volt semmilyen elvárásom magammal szemben, bár az időeredményem átlagos lett, bevallom, kicsit jobbra számítottam.”
LESTI Diana, távolugrás: „Ez az első felnőttvilágversenyem, ahol az edzőm, Dömötör Balázs nélkül vagyok kint, de Pogány Mihály nagyon sokat tudott nekem segíteni. Fizikailag nem volt semmi problémám, és semmivel nem izgultam jobban, mint máskor, viszont ez most sajnos nem úgy jött össze, ahogy szerettem volna, nem vagyok elégedett. Az első ugrásom érvénytelen lett, pedig azt jónak éreztem, utólag sokkal jobbnak, mint a következő kettőt, a másodiknál a deszka elől ugrottam el, a harmadiknál igyekeztem nem rágörcsölni, és próbáltam beleadni, ami bennem maradt, a lécfogás jó is volt, de sajnos visszaraktam a lábam, nem is keveset. A fedett pályás szezon alatt végig úgy éreztem, a 650-es ugrás is bennem van, jó lett volna, ha ez az Eb-n jött volna ki.”

36. FEDETT PÁLYÁS ATLÉTIKAI EURÓPA-BAJNOKSÁG, TORUN
Délelőtti eredmények. Férfiak. 400 m, előfutam:
...47. Huller Dániel (Magyarország) 48.52, nem jutott az elődöntőbe. Nők. 400 m, előfutam: ...39. Nádházy Evelin (Magyarország) 55.11, nem jutott az elődöntőbe. Távol, selejtező: ...16. Lesti Diana (Magyarország) 618, nem jutott a döntőbe. Ötpróba (három versenyszám után): ...3. Krizsán Xénia (Magyarország) 2835 pont, ...6. Nemes Rita (Magyarország) 2740 pont

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik