PL: Haaland vagy Kane? Ki legyen a harmadik liverpooli? – az FPL legfőbb dilemmái

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2022.08.05. 17:31
null
Haaland és Kane a legnépszerűbb csatárok a Fantasy Premier League-ben (Fotó: AFP)
Péntek este végre megkezdődik az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 2022–2023-as kiírása. A Crystal Palace–Arsenal nyitó mérkőzés előtt összegyűjtöttük, mik jelentik a legnagyobb dilemmákat a Fantasy Premier League-menedzserek számára az új idény előtt.


HAALAND VAGY KANE?

Talán ez a legnagyobb kérdés, amivel idén szembe kell nézniük a fantasy menedzsereknek. A két sztárfutballista ugyanúgy 11.5 milliót ér a játékban, s ha egy igazán erős védelem mellett Mohamed Szalahot (vagy Szon Hung Mint) is a csapatunkban akarjuk tudni, akkor bizony csupán az egyik támadóra marad pénzünk.

Gyakorlatilag lehetetlen jól vagy rosszul dönteni ebben az esetben, mindkét játékos mellett és ellen is vannak érvek. Harry Kane roppant megbízható, az elmúlt nyolc idény során mindössze kétszer végzett 190 pont alatt – akkor is összegyűjtött 158-at és 160-at – rendszeresen 85–90 percet tölt a pályán, a tizenegyesek is ő végzi el. Természetesen nem lehet elmenni Szon mellett, aki tavaly magára vállalta az első számú gólgyáros szerepét a Spursben, s Kulusevski is megmutatta tavasszal, ő is képes kivenni a részét a gólszerzésből. A góllövők aránya még inkább megosztódhat Richarlison érkezésével.

Az FPL-menedzserek nagy része egyértelműen úgy véli, hogy Erling Haaland a „szexibb” opció, hiszen Kane-t a játékosok 28.2 százaléka választotta ki, míg a norvégot az együttesek 44.3 százalékában megtalálhatjuk.

Haalandot egyébként sokkal több játékos birtokolta néhány hete, a Community Shield után azonban sokan kirakták. Az biztos, hogy évek óta nem volt olyan Manchester City-csatár, akit nyugodt szívvel betettünk volna, hiszen Pep Guardiola rendszeresen rotálja a csapatát. Talán ettől nem kell tartanunk Haaland esetében – legalábbis a Bajnokok Ligája csoportköréig remélhetőleg –, ám azt hozzá kell tenni, hogy a sérülékeny futballista bármikor hetekre kidőlhet a világ legkeményebb bajnokságában.

Persze megoldható, hogy mindkét klasszis ott legyen a csapatunkban, akkor azonban a védelemben és a középpályán kell feláldoznunk igencsak fontos játékosokat. Például a Liverpoolból.


A HARMADIK LIVERPOOL-JÁTÉKOS

Ha fantasy futballról van szó, nehéz lenne azzal az állítással vitatkozni, hogy Trent Alexander-Arnold minden idők legjobb FPL-védője, Mohamed Szalah pedig a valaha volt legnagyszerűbb középpályás a játékban. Amióta az egyiptomi a Liverpoolban játszik, még soha nem szerzett 231 pontnál kevesebbet, a jobbhátvéd pedig rendszeresen 160 pont fölött termelt az elmúlt négy idényben. A fantasy menedzserek nagy része is kihagyhatatlannak tartja a két liverpoolit: mindketten ott vannak a gárdák hatvan százalékában.

Sajnos háromnál több játékost nem tehetünk be ugyanazon csapatból, így nagy dilemma, hogy Alisson Becker (5.5 millió), Andy Robertson (7.0), Luis Díaz (8.0), Diogo Jota (9.0) vagy Darwin Núnez (9.0) legyen ott Szalah és Trent mellett.

A portugál szélsőt egy időre kihúzhatjuk, hiszen sérüléssel bajlódik, s csak a 3–4. forduló környékén tér vissza. Luis Díaz helye emiatt egyelőre biztosnak tűnik a bal oldalon, a csatárposzton pedig minden bizonnyal Darwin Núnezzel számol Jürgen Klopp, nem Roberto Firminóval.

A Liverpoolnak nincsenek túlságosan nehéz mérkőzései az első fordulókban – igaz a harmadik játéknapon a Manchester Unitedhez utaznak –, ám Diogo Jota visszatérése után sosem lehetünk biztosak abban, ki lesz a másik két támadó Szalah mellett.

Ennek tükrében talán Andy Robertson – aki egyébként az előbb felsorolt mezőnyjátékosok között a legolcsóbb – lehet a legbiztosabb választás, Klopp aligha rotálja majd őt balhátvéd poszton. Sokszor nem egy védő a legizgalmasabb alternatíva, azonban akárcsak TAA, Robertson sem szerzett 160 pontnál kevesebbet a legutóbbi négy szezonban.


KI LEGYEN A 8 MILLIÓS KÖZÉPPÁLYÁS?

A nyolcmilliós középpályások sorában jelenleg Bukayo Saka a legnépszerűbb (22.3%), aki éppen csak megelőzi Luis Díazt (21.9%). Az Arsenal fiatal tehetsége a 2021–2022-es kiírásban remekül teljesített, összesen 179 pontot hozott össze. A probléma az, hogy két csapattársa is nagyszerű opciót jelent: Gabriel Jesus a pénteki rajt előtt eddig a játékosok 72.5 százalékánál szerepel, ami az elmúlt évekhez képest óriási rekord. Az FPL-szakértők szerint a csapat balszélsője, Gabriel Martinelli csúnyán alul lett árazva, így a maga hat milliójával nagyobb értéket jelenthet Sakánál. Három támadót betenni pedig igencsak nagy kockázat, hiszen ha bármelyik ellenfél kihúzza kapott gól nélkül az „ágyúsok” ellen, akkor rögtön három poszton is két pontnak „örvendhetünk”.

A nyolcmilliósok kategóriájában találhatjuk meg Mason Mountot, Phil Fodent, Rijad Mahrezt, Dejan Kulusevskit és James Maddisont.

A Manchester City játékosainál és a Spurs szélsőjénél továbbra is az a kérdés, mennyi játéklehetőséghez jutnak, míg Mountnál egyelőre nem tudjuk, a Chelsea mennyire áll készen az idényre – mint tudjuk, Thomas Tuchel szerint az Arsenal elleni 4–0-s zakó megmutatta: semennyire. James Maddison helye biztos a Leicesterben, azt viszont nehéz lenne elképzelni, hogy a „rókák” szabadrúgásguruja annyi gólhelyzetbe kerülne, mint a top hat csapatok támadó középpályásai és szélsői.

Lehet, hogy nem is a középpályába kell befektetni...


ÖT VÉDŐVEL IS MEGÉRI?

Talán soha nem volt még olyan népszerű a „big at the back”, mint a 2022–2023-as kiírás előtt a Fantasy Premier League-ben. A tavalyi idényben Alexander-Arnold 208 egységgel zárt, amivel a harmadik legtöbb pontot termelte – csupán Szalah (265) és Szon (258) előzte meg. Joao Cancelo is remekelt, 201 pontjával a képzeletbeli tabella ötödik fokára léphetett fel – még De Bruyne (196) és Harry Kane (192) sem tudta beérni a Manchester City és a Liverpool védőjét.

Szinte hihetetlen, de a szélső védők olyan középpályásokkal és csatárokkal veszik fel a versenyt, akik majdnem kétszer annyiba kerülnek. Így nem is lehet kérdés, hogy a saját árkategóriájukban nagyon kevés középpályás és támadó hozza azt a szintet, amit a bekkek. Íme, az azonos árban lévő, legtöbb pontot termelő védők, középpályások, csatárok.

7.5 MILLIÓSOK
Védő:
Trent Alexander-Arnold, 208 pont
Középpályás: Ilkay Gündogan, középpályás, 124 pont
Csatár: Michail Antonio 140 pont

7.0 MILLIÓSOK
Védő:
Joao Cancelo 201 pont
Középpályás: Bernardo Silva 155 pont
Csatár: Ivan Toney 139 pont

6.5 MILLIÓSOK
Védő:
Virgil van Dijk: 183 pont
Középpályás: James Ward-Prowse 159 pont
Csatár: Ché Adams 103 pont

6.0 MILLIÓSOK
Védő:
Joël Matip 170 pont
Középpályás: Conor Gallagher 140 pont
Csatár: Bryan Mbeumo 119 pont

5.5 MILLIÓSOK
Védő:
Thiago Silva 130 pont
Középpályás: Pablo Fornals 117 pont
Csatár: Armando Broja 92 pont

5.0 MILLIÓSOK
Védő:
Matty Cash 147 pont
Középpályás: Joao Moutinho 96 pont
Csatár: Salomón Rondón 30 pont

4.5 MILLIÓSOK
Védő:
Joachim Andersen 124 pont
Középpályás: Jacob Murphy 62 pont
Csatár: Sam Greenwood 15 pont


Persze mindennek megvan a hátulütője, hiszen amennyiben öt prémium védővel – hatmillió vagy annál drágább – állunk fel, akkor kevésbé lesz rugalmas a csapatunk, a kispadunkra ugyanis olyan 4.5 milliós középpályásokat és csatárokat kell behozni, akik alig játszanak a csapatukban, így minket sem képesek kisegíteni egy sérülés esetén. Ráadásul az olcsóbb védők között is találhatunk sokpontos futballistát, ami jobban segíthet elosztani a maradék összeget a középpályára és a támadósorra. De tény, hogy nehéz ellenállni Alexander-Arnoldnak, Cancelónak, Robertsonnak vagy éppen Reece Jamesnek. Viszont van egy „védő”, aki rengeteg fejtörést okoz a menedzsereknek...

MI LEGYEN PERISICCSEL?

Az FPL-játékosok csaknem fele azonnal lecsapott Ivan Perisicre, amikor kiderült, védőnek sorolják be a horvát labdarúgót a játékban, s mindössze 5.5 millióért megszerezhető.

Antonio Conte háromvédős rendszerében a bal oldalon kap majd helyet, s amennyiben teljesen felépül, az egyik legjobb védő lehet a játékban, aki folyamatosan az ellenfél tizenhatosánál tartózkodik. Az olasz tréner szerint Perisic azonban egyáltalán nincs százszázalékos állapotban, így könnyen előfordulhat, hogy Ryan Sessegnon kerül a kezdőbe az idény elején.

Az sem elképzelhetetlen, hogy a Bajnokok Ligája-idény során folyamatosan rotálja majd a két játékost Conte, így egyelőre nem mehetünk biztosra a Bajnokok Ligája-győztes szélsővel kapcsolatban.


Az biztos, hogy péntek este 19.30-ig véglegesíteni kell csapatainkat. A nyitó mérkőzés 21 órakor kezdődik, a Crystal Palace az Arsenalt látja vendégül.

ANGOL PREMIER LEAGUE
1. FORDULÓ
PÉNTEKEN
21.00:
Crystal Palace–Arsenal (Tv: Match4)

SZOMBATON
13.30:
Fulham–Liverpool (Tv: Spíler1)
16.00: AFCBournemouth–Aston Villa
16.00: Leeds United–Wolverhampton Wanderers (Tv: Spíler2)
16.00: Newcastle United–Nottingham Forest (Tv: Match4)
16.00: Tottenham Hotspur–Southampton (Tv: Spíler1)
18.30: Everton–Chelsea (Tv: Spíler1)

VASÁRNAP
15.00: Leicester City–Brentford (Tv: Spíler1)
15.00: Manchester United–Brighton (Tv: Match4)
17.30: West Ham United–Manchester City (Tv: Spíler1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik