Premier League: ijesztgeti a nagyokat a „Manszursejk City”

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2009.07.13. 14:23
Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban az elmúlt héten nem történtek igazán nagy fogások a játékospiacon, de a háttérben szorgosan munkálkodnak az elképesztően sok szálon dolgozó klubok és ügynökök. A legfrissebb hír, hogy a Manchester City megegyezett Carlos Tévez szerződtetéséről, míg a Manchester United menedzsere, Sir Alex Ferguson bejelentette, hogy csapata számára véget ért a nyári átigazolási szezon.
A Manchester City szurkolói még várnak a nagy nevekre
Fotók: Action Image (archív)
A Manchester City szurkolói még várnak a nagy nevekre
A Manchester City szurkolói még várnak a nagy nevekre
Fotók: Action Image (archív)
A Manchester City szurkolói még várnak a nagy nevekre

Angliában az elmúlt hetekben a Manchester United mellett az eddig csak „kisebbik manchesteri csapatként” aposztrofált City vitte a prímet az átigazolások terén. A klub szeretné átvenni a Chelsea szerepkörét, mi több, John Terryt is szívesen átvállalnák tőlük (58 millió euró átigazolási díj ellenében és heti 350 ezres fizetést garantálva), viszont a Barcelona villámléptű gólzsákja, Samuel Eto’o egyelőre nem kíváncsi a (sztrato)szférák zenéjére.

A beharangozott világsztárokra tehát még várni kell, Jót ugyanakkor újra kölcsönadták az Evertonnak, a svájci szűrőt, Gelson Fernandest pedig megvette tőlük a Saint-Étienne. Bejelentkezett a City az elmúlt napokban Lúcióért, Carles Puyolért, Bruno Alvesért és Giuseppe Rossiért, eleddig mindhiába. Az ügyvezető elnök, Garry Cook kérte is a szurkolókat, hogy legyenek nyugodtak és türelmesek. Hogy addig se unatkozzanak, kiderült: a saját nevelésű védő, Micah Richards elkapta az új típusú (leánykori nevén sertés-) influenzát. Írásunk megjelenése után jelentette be a klub, hogy megyegyeztek Carlos Tévez szerződtetéséről!

A klubhoz kapcsolódik a hét kérdése is: ha az orosz tulajdonos, Roman Abramovics után sokan csak „Cselszkiként” emlegetik a Chelsea-t, most a ManCityt a világ élvonalába vásárló tulajdonosa, Manszur bin Zajed al-Nahjan sejk után csak „Manszur el-Cityként” vagy „Manszursejk Cityként” becézgessük a kisebbik manchesteri csapatot?

Ne felejtsük viszont: a pénz nem minden! Az MC-nél az előző két szezon során jó kétszázmillió eurót elköltöttek erősítésre, drága melléfogásokkal (Nery Castillo, Tal Ben-Haim, a sérülékeny Benjani, Valerij Bozsinov duó) és több olyan transzferrel fűszerezve, amikor a megvásárolt játékos messze nem olyan jó teljesítményt nyújtott új állomáshelyén, mint előző klubjában (lásd például Pablo Zabaleta, Vincent Kompany, Martin Petrov és Gelson Fernandes átlagosztályzatait). A brazil Jóért adott 24 millióra már mi sem találunk szavakat, ugyanakkor a „Jó-üzlet” szóösszetétel értelmezési tartományait kétségkívül friss dimenziókkal gazdagítja eme transzfer…

Csak a tisztán látás kedvéért: a nagy költekezés előtt a gárda a 14. helyen végzett, később a 9., majd a 10. pozícióban zártak. Ahogyan azt annak idején egy nagy albioni betűvető megjegyezte: sok hűhó semmiért. Vagy legalábbis alig valamiért.

A szomszédvárban, a Unitednél is zajlik az élet, csak éppen nem úgy, ahogyan azt vártuk: Alex Ferguson sokadik meglepő húzásaként leigazolta 3.5 millióért a Girondins Bordeaux-tól Gabriel Obertant (a támadó középpályásként és csatárként is bevethető játékos az elmúlt tavaszt kölcsönben az FC Lorient-ben töltötte, és 15 bajnokin egyszer volt eredményes). Az ír válogatott középpályás, Darron Gibson szabadlistára került, míg Lee Martint az Ipswichnek, Fraizer Campbellt a Sunderlandnek adták el, jónak mondható árakon. Könnyen lehet, hogy ezzel az MU számára le is zárult az átigazolási időszak, Sir Alex Ferguson ugyanis bejelentette, hogy nem szándékoznak több játékost szerződtetni.

A Liverpool háza táján nagy az öröm, mert a kis túlzással lassan a klubcímerbe is bekerülő Steven Gerrard meghosszabbította szerződését, egészen 2013-ig. Rafa Benítez mester futballtörténelmi jelentőségű megállapítást tett, mondván, az átigazolási piacon minden csak a pénzről szól; majd leigazolta a Paris Saint-Germain 18 éves balhátvédjét, Chris Mavingát, aligha egy tál lencséért. Mindemellett visszautasította a Manchester United, a Manchester City és a Chelsea Fernando Torresért tett ajánlatát, valamint elengedte Jermaine Pennant-t a Real Zaragozához, lejáró szerződése miatt ingyen. Azt a Xabi Alonsót viszont egyre nagyobb hévvel csábítja a Real, akit alkalomadtán az interes Esteban Cambiassóval pótolnának Benítezék. További örömteli hír, hogy Németh Krisztián és Gulácsi Péter is az első csapattal kezdi az alapozást.

Felébredni látszik nyár eleji álmából a Chelsea: az állítólag 70 millióért megszerezni kívánt Ibrahimovic mellett Bruno Alvesért is bejelentkeztek, ajánlatot tettek Téveznek, és bejelentették, hogy Deco és Ricardo Carvalho is marad a klubnál (merthogy az Inter nem ad értük annyit, amennyit a „kékek” kértek). No és mindenekelőtt „végre” aláírt hozzájuk az orosz Jurij Zsirkov: a 21 millióért megvásárolt bal oldali mindenes hároméves kontraktust kötött a londoniakkal. Az új sportigazgató, az egykori kiváló középpályás Frank Arnesen még nem vett részt John Obi Mikel szerződésének meghosszabbításában, Wesley Sneijder, Mathieu Valbuena és a Bröndby-tálentum Nicolai Boilesen megszerzésében viszont már megmutathatja oroszlánkörmeit. No és az első profi szerződésének tervezetét visszautasító (állítólag az Arsenalba vágyó) 17 esztendős Chelsea-ifjonc, Frank Nouble megdolgozása is rá vár. Joe Cole szeretné felépülését egy négy évre szóló szerződés aláírásával ünnepélyesebbé tenni, míg Andrij Sevcsenkóért a Fenerbahce és a Dinamo Kijev, Claudio Pizarróért a Monaco érdeklődik.

Az Arsenal meghosszabbította Robin van Persie szerződését 2014-ig (a holland heti 93 ezer eurót keres majd, ennél máshol egyébként jóval többet kínáltak neki), Arsene Wenger pedig Gökhan Inlerrel (Udinese), Blaise Matuidival (St. Etienne) és Sebastien Bassong-nal (Newcastle United) erősítene. Philippe Senderosért a Sunderland, Mikaël Silvestre-ért a Bordeaux érdeklődik.

Nézzük az aktív középmezőnyt: az Everton kölcsönkért egy Jót, szeretné leigazolni Tuncay Sanlit, a nagy ígéret Kyle Naughtont, a belga Steven Defourt (őt akár 14 millió euróért is), Joe Ledleyt, Mickael Cianit, Sergio Sanchezt és Asamoah Gyant; Joleon Lescott iránt ugyanakkor a ManCity táplál hasonló érzelmeket. A Fulham ingyen megszerezheti a jelenleg csapat nélküli Boudewijn Zendent, mellette Steve Sidwellre és Peter Crouchra vetette ki hálóját, míg Bobby Zamoráért a Hull City tett komoly ajánlatot. Az ausztrál kapuvédő, Mark Schwarzer kijelentette, hogy karrierje végéig a klubnál maradna – hűsége megható, de nem lesz hosszú távú megoldás posztján, mivel már 36 esztendős.

A Tottenham eladta a csukaszürke szűrőt, Didier Zokorát a Sevillának, mégpedig kilencmillió euróért, és elhappolták az Arsenal utánpótlás-akadémiájáról Anton Blackwoodot. A marokkói Adel Taarabt viszont bejelentette távozási szándékait, Jermaine Jenas iránt az Inter érdeklődik, ahonnan Sulley Muntari érkezhet. A klub mindenképpen szeretné erősíteni támadójátékát, például John Carew-val, Vucsiniccsel, Maxi Rodriguezzel vagy Ashley Younggal. A „sarkantyúsok” játékosmegfigyelői mindeközben igazi gyöngyszemre bukkantak Argentínában Matías De Federico személyében.

A többi élvonalbeli angol futballcsapat a múlt héten nem jelentett veszélyt klubkasszájára, nem úgy a Birmingham City: a már eddig is több mint 19 millió eurót költő újonc megszerezte a West Hamnél nemkívánatossá nyilvánított Lee Bowyert, a válogatott középső középpályást. Nem vettek zsákbamacskát: a nehéz lelkű játékos az elmúlt idényt is Birminghamben töltötte kölcsönben. Patrick Vieira ugyan visszautasította az egyesületet, annak menedzsere, a skót Alex McLeish megígérte, hogy egy igazán kiváló középpályással gazdagodik a nyáron kerete. Nincs is sok választása, hiszen saját példáján tanulta meg a 2007–2008-as idényben: nem esznek meg a legjobbak között sok sót, ha skót a skót.

JÖTTEK, MENTEK

MANCHESTER UNITED
Érkezett: Luis Valencia (Wigan, 18 900 000), Tom Cleverley (Leicester City, kölcsönből vissza), David Gray (Plymouth, kv.), Manucho (Hull City, kv.), Danny Simpson (Blackburn, kv.), Michael Owen (Newcastle, ingyen), Gabriel Obertan (G. Bordeaux, 3 500 000)
Távozott: Carlos Tévez (Manchester City), Cristiano Ronaldo (Real Madrid, 94 000 000), Rodrigo Possebon (Sporting Braga, k.), Daniel Galbraith (Hibernian), Lee Martin (Ipswich, 2 250 000), Darron Gibson (szabadlistán), Fraizer Campbell (Sunderland, 4 100 000)

LIVERPOOL
Érkezett: Miki Roqué (Cartagena, kv.), Andrej Voronin (Hertha, kv.), Glen Johnson (Portsmouth, 20 500 000), Ryan Flynn (Wrexham, kv.), Adam Hammill (Barnsley, kv.), Jermaine Pennant (Portsmouth, kv.), Chris Mavinga (PSG)
Távozott: Sami Hyypiä (Bayer Leverkusen, i.), Sebastián Leto (Panathinaikosz, 4 000 000), Paul Anderson (Nottingham Forest, 292 000), Astrit Ajdarevic (Leicester City, i.), Miki Roqué (szl.), Jermaine Pennant (Real Zaragoza, i.)

CHELSEA
Érkezett: Claudio Pizarro (Werder Bremen, kv.), Andrij Sevcsenko (Milan, kv.), Daniel Sturridge (Manchester City, 5 800 000), Scott Sinclair (Birmingham City, kv.), Jimmy Smith (Leyton Orient, kv.), Ross Turnbull (Middlesbrough, i.), Jurij Zsirkov (CSZKA Moszkva, 21 000 000)
Távozott: Ricardo Quaresma (Inter, kv.), Ben Szahar (Espanyol, 1 000 000), Szlobodan Rajkovics (Twente, k.), Mineiro (szl.), Jimmy Smith (Leyton Orient, i.), Tom Taiwo (Carlisle United, k.)

ARSENAL
Érkezett: Pedro Botelho (Salamanca, kv.), Armand Traoré (Portsmouth, kv.) , Philippe Senderos (Milan, kv.), Kerrea Gilbert (Leicester City, kv.), Jay Simpson (West Bromwich, kv.), Thomas Vermaelen (Ajax, 10 000 000)
Távozott: Abu Ogogo (Dagenham & Redbridge FC, i.), Amaury Bischoff (szl.), Rui Fonte (szl.), Paul Rodgers (szl.), Rene Steer (szl.)

EVERTON
Érkezett: Anton Peterlin (Ventura County) , John Paul Kissock (Accrington Stanley, kv.), Iain Turner (Nottingham Forest), Jó (Manchester City, k.)
Távozott: Segundo Castillo (Crvena zvezda, kv.), Nuno Valente (szl.), Andy van der Meyde (szl.), John Irving (szl.), Lars Jacobsen (Blackburn, i.), John Kissock (szl.)

ASTON VILLA
Érkezett: Barry Bannan (Derby County, kv.), Marlon Harewood (Wolverhampton Wanderers),
Távozott: Gareth Barry (Manchester City, 13 900 000), Stuart Taylor (Manchester City, i.), Martin Laursen (visszavonult)

FULHAM
Érkezett: Szeol Ki Hjon (el-Hilal, kv.), Hameur Bouazza (Birmingham, kv.), Adrian Leijer (Norwich, kv.), Gabriel Zakuani (Peterborough, kv.), Stephen Kelly (Birmingham, i.), Wayne Brown (Turku PS, kv.)
Távozott: Gabriel Zakuani (Peterborough, i.), Collins John (KSV Roeselare, i.), Giles Barnes (Derby County, kv.), Julian Gray (szl.), Moritz Volz (szl.), Troy Brown (Ipswich, i.)

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett: Kevin-Prince Boateng (Borussia Dortmund, kv.), Giovani Dos Santos (Ipswich Town, kv.), Anthony Gardner (Hull City, kv.), Chris Gunter (Nottingham Forest, kv.), Adel Taarabt (Queens Park Rangers, kv.)
Távozott: Frazier Campbell (Manchester United, kv.), Ricardo Rocha (szl.), Gilberto (szl.), Didier Zokora (Sevilla, 9 000 000)

WEST HAM UNITED
Érkezett: Julien Faubert (Real Madrid, kv.), Hérita Ilunga (Toulouse, 3 500 000), Tony Stokes (Újpest, kv.), Luis Jiménez (Inter, k.), Lee Bowyer (Birmingham, kv.), Nigel Quashie (Wolverhampton, kv.), Kurucz Péter (Újpest, 350 000)
Távozott: Jan Lastuvka (Sahtar Doneck, kv.), Radoslav Kovac (Szpartak Moszkva, kv.), Lucas Neill (szl.), Kyel Reid (Sheffield U., 400 000), Freddie Sears (Crystal Palace, k., i.), Joe Widdowson (Grimsby Town, i.), Calum Davenport (szl.), David Di Michele (Torino, kv.), Diego Tristán (szl.), Walter López (szl.), Lee Bowyer (Birmingham, i.)

MANCHESTER CITY
Érkezett: Carlos Tévez (Manchester United), Gareth Barry (Aston Villa, 13 900 000), Roque Santa Cruz (Blackburn, 21 200 000), Stuart Taylor (Aston Villa, i.), Richard Martin (kv.), Tal Ben Haim (Sunderland, kv.), Jó (Everton, kv.)
Távozott: Daniel Sturridge (Chelsea, 5 800 000), Joe Hart (Birmingham, k., i.), Dietmar Hamann (szl.), Michael Ball (szl.), Darius Vassell (Ankaragücü), Danny Mills (szl.), Gláuber (szl.), Jó (Everton, k.), Gelson Fernandes (Saint-Étienne, 3 500 000)

WIGAN ATHLETIC
Érkezett: Jordi Gómez (Espanyol B, 2 450 000), Rachid Bouaouzan (NEC, kv.), Henri Camara (Stoke City, kv.), Marlon King (Middlesbrough, kv.), Hendry Thomas (CD Olimpia)
Távozott: Amr Zaki (Zamalek, kv.), Lewis Montrose (Wycombe Wanderers, i.), Luis Valencia (Manchester United, 18 900 000), Mido (Middlesbrough, kv.), Antoine Sibierski (szl.), Henri Camara (szl.)

STOKE CITY
Érkezett: Tom Soares (Charlton Athletic, kv.)
Távozott: Henri Camara (Wigan, kv.), Stephen Kelly (Birmingham, kv.), Marc Grocott (szl.), Jimmy Phillips (szl.), Dominic Matteo (v.), Robert Garrett (Linfield)

BOLTON WANDERERS
Érkezett: Sean Davis (Portsmouth, i.), Paul Robinson (West Bromwich, k.)
Távozott: Ebi Smolarek (Racing Santander, kv.), Sébastien Puygrenier (Zenit, kv.), Blerim Dzemaili (Torino, 2 000 000), Ariza Makukula (Benfica, kv.), James Sinclair (szl.)

PORTSMOUTH
Érkezett: Aaron Mokoena (Blackburn, i.), Joel Ward (Bournemouth, kv.)
Távozott: Armand Traoré (Arsenal, kv.), Teofanisz Gekasz (Bayern Leverkusen, kv.), Glen Johnson (Liverpool, 20 500 000), Djimi Traoré (AS Monaco, i.), Arnold Makengo (FC Lorient, k.), Sean Davis (Bolton, i.), Glen Little (szl.), Jermaine Pennant (Liverpool, kv.), Noé Pamarot (szl.), Jerome Thomas (szl.), Lauren (szl.), Andre Blackman (Bristol City, i.), Andrea Mbuyi-Mutombo (Standard Liege, i.)

BLACKBURN ROVERS
Érkezett: Elrio van Heerden (FC Bruges, i.), Gaël Givet (Olympique Marseille, 4 000 000), Lars Jacobsen (Everton, i.), Steven N’Zonzi (Amiens, 500 000), Frank Fielding (Rochdale, kv.), Paul Gallagher (Plymouth, kv.), Maceo Rigters (Barnsley), Nick Blackman (Blackpool, kv.)
Távozott: Carlos Villanueva (Audax Italiano, kv.), André Ooijer (PSV, i.), Aaron Mokoena (Portsmouth, i.), Tugay (v.), Matt Derbyshire (Olympiakosz, 3 000 000), Roque Santa Cruz (Manchester City, 21 200 000), Danny Simpson (Manchester United, kv.), Bryan Hodge (Partick Thistle, i.)

SUNDERLAND
Érkezett: Russell Anderson (Burnley, kv.), Greg Halford (Sheffield United, kv.), Roy O’Donovan (Blackpool, kv.), Jack Colback (Sunderland U19), Fraizer Campbell (Manchester United, 4 100 000)
Távozott: Peter Hartley (Hartlepool, i.), Michael Chopra (Cardiff City, 4 650 000), Arnau Riera (szl.), David Connolly (szl.), Dwight Yorke (v.), Nick Colgan (szl.), Darren Ward (szl.), Tal Ben Haim (Manchester City, kv.), Djibril Cissé (Marseille, kv.), Calum Davenport (West Ham, kv.), Greg Halford (Wolverhampton, 2 340 000), Arnau Riera (szl.), Peter Hartley (Hartlepool United, i.)

HULL CITY
Érkezett: Steven Mouyokolo (US Boulogne, 2 150 000)
Távozott: Dean Windass (Darlington FC, i.), Ryan France (szl.), Anthony Gardner (Tottenham), Manucho (Manchester United, kv.), Matt Plummer (szl.)

WOLVERHAMPTON WANDERERS
Érkezett: Nenad Milijasz (Crvena zvezda, 3 000 000), Marcus Hahnemann (Reading, i.), Kevin Doyle (Reading, 7 560 000), Andrew Surman (Southampton, 1 400 000), Greg Halford (Sunderland, 2 340 000), Ronald Zubar (Marseille, 3 000 000), Scott Malone (Újpest, kv.)
Távozott: Marlon Harewood (Aston Villa, kv.), Nigel Quashie (West Ham, kv.), Graham Stack (Plymouth, kv.), Liam Hughes (szl.)

BIRMINGHAM CITY
Érkezett: Artur Krysiak (Motherwell, kv.), Semih Aydilek (Motherwell, kv.), Christian Benítez (Santos Laguna, 8 900 000), Scott Dann (Coventry, 4 000 000), Joe Hart (Manchester City, k., i.), Giovanny Espinoza (Barcelona SC, i.), Roger Johnson (Cardiff City, 5 900 000), Krystian Pearce (Scunthorp, kv.), Lee Bowyer (West Ham, i.)
Távozott: Kemy Agustien (AZ, kv.), Hameur Bouazza (Fulham, kv.), Carlos Costly (GKS Belchatow, kv.), Mehdi Nafti (Arisz Szaloniki, i.), Stephen Kelly (Fulham, i.), Djimi Traoré (Portsmouth, kv.), Scott Sinclair (Chelsea, kv.), Rádi Dzsaidi (szl.), Robin Shroot (Burton, k., i.), Artur Krysiak (szl.), Michael McKerr (szl.)

BURNLEY
Érkezett: Remco van der Schaaf (Bröndby, kv.), David Edgar (Newcastle, i.), Chris Lynch (Burnley U19), Chris Anderson (Burnley U19), Alex-Ray Harvey (Burnley U19), Nik Kudiersky (Burnley U19), Wes Fletcher (Burnley U19), Tyrone Mears (Derby, 590 000), Steven Fletcher (Hibernian, 3 530 000)
Távozott: Király Gábor (1860 München, i.), Alan Mahon (Tranmere Rovers, i.), Alexander MacDonald (Falkirk, k.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik