Thompson újabb őrült negyedével nyert a Warriors

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.04.14. 09:38
null
Klay Thompson 42 ponttal terhelte meg a Memphis gyűrűjét (Fotó: Reuters)
Klay Thompson elképesztő második negyede győzelmet ért a Golden State számára a Memphis ellen, a Clippers viszont nagy hajrával hozta a Denver elleni találkozóját az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hétfői játéknapján. A New Orleans hozta a kötelezőt, de a 36 pontos Westbrook vezérletével az OKC is lenyomta a Portlandet, így az utolsó játéknapon fog eldőlni a nyugati nyolcadik hely sorsa. Nyert a Houston és a Miami, tripla-duplázott LeBron James, a Chicago átlépett a Brooklynon, a New York viszont meglepetésre győzelmet aratott Atlantában – íme, a részletek!

 

Charlotte Hornets–Houston Rockets 90–100

Irány felfelé. Howard kihagyta a találkozót, McHale mester pedig (mint később kiderült) jól döntött, hogy pihentette a centert – igaz, a siker nem jött könnyen. Harden nem találta jó dobóformáját, de ismét sok pontot szállított a büntetővonalról (7/20 mezőnyből, 1/8 tripla, 14/16 büntető), s bár a hárompontosokkal erősen hadilábon álltak a vendégek (9/35), a harmadik negyedben sikerült olyan ritmust találniuk, melynek köszönhetően el tudtak lépni a szívósan küzdő hazaiaktól – onnan pedig már nem engedték ki kezükből a számukra oly fontos sikert.

Nem adta könnyen a Hornets. Messze álltak a hazaiak attól, hogy hatékonyan támadjanak, ugyanis ritka gyenge napot fogott ki Henderson (1/10 mezőnyből) és Walker (2/10) is. Szerencséjükre a padról jelentős támogatás érkezett, Daniels (6/10, 3/6 tripla) és az idei legjobb teljesítményét hozó Roberts (8/19) együttesen 38 pontot tettek a közösbe. Egészen a harmadik negyed közepéig komolyan szorongatta ellenfelét a Hornets és csak nehezen emelkedett felül a Rockets. Az elvárásokat abszolút felülteljesítették a hazaiak, hiszen legutóbbi három meccsükön alig 77 pontot átlagoltak.

A Hornets legjobb dobói: Roberts 23/15, Taylor 16/6, Daniels 15/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 29/3, Smith 16/3, Terry 13/9

Cleveland Cavaliers–Detroit Pistons 109–97

Jótékony pihenő. Bár már nem volt szüksége az újabb győzelemre, morális szempontból nagymértékben használt a ma esti találkozó a Cavs-nek. A back-to-back záró találkozójára visszatértek a kezdők, igaz Irving játékidejét erősen minimalizálta Blatt mester. Bő öt perc alatt hatalmas előnyt épített ki a hazai csapat, hiszen 23-5-re lépett el, s a tripla-duplázó James (7/17 mezőnyből, 10 lepattanó, 11 gólpassz) vezetésével egészen 26 pontig duzzasztotta fórját. Mellette kiemelkedőt nyújtott Smith is, aki nagyon jól dobott távolról (8/13 tripla), Mozgov pedig gyorsan jutott el mély dupla-dupláig (24 perc, 16 pont, 13 lepattanó). A hatékonyan támadó Lovagoknak bőségesen belefért, hogy a záró negyedet már spórolósra vegyék.

Nem egyező kategória. Mintha nem tudta volna a Pistons, hogy melyik csapat otthonában lép pályára, úgy kezdte a mérkőzést a Detroit. Villámgyorsan kerültek Drummondék közel húszpontos hátrányba, ez a tény pedig alapjában határozta meg a találkozó további alakulását. Teljes csődöt mondott a vendégek periméter-védekezése, 53 százalékos hatékonysággal dobta ellenfelük a hármasokat. Drummond (10/13 mezőnyből, 9 lepattanó) és a vendéglátók dobóformáját egyedüliként másolni tudó Butler (6/9 tripla) sokat nem segíthetett, a végén már csak az eredmény kozmetikázásának örülhettek vendég oldalon.

A Cavaliers legjobb dobói: J.R. Smith 28/24, James 21/9, Mozgov 16
A Pistons legjobb dobói: Drummond 20, Butler 19/18, Jackson 18/3

Philadelphia 76ers–Milwaukee Bucks 97–107

Carter-Williams villogott volt csapata ellen. A tavaly Philadelphiában az Év Újonca díjat elnyerő és az idei szezont is ott kezdő irányító az utóbbi mérkőzéseken elkapta a fonalat új csapatában is, ezt pedig most a Sixers ellen is bizonyította. Már az első negyedben robbantott, hiszen 14 pontot rámolt be, végül 30 egységgel beállította szezoncsúcsát (11/17 mezőnyből) – ő volt a Bucks vezére. A hazai publikum ovációval és videóval köszöntötte, Brett Brown pedig sok szerencsét kívánt neki a rájátszáshoz.

A második félidőben fordult a kocka. Hiába játszott remekül MCW, a Milwaukee védekezését ízekre szedte a több alapember nélkül kiálló Sixers. A nagyszünetig 56 százalékkal dobott a hazai csapat, Covington pedig 18 egységig jutott, így vezetett is a Philly – a harmadik negyed közepétől aztán megfordult a mérkőzés menete, szigorított a Bucks hátul, megfordította a találkozót, az utolsó negyedet pedig már simán nyerte.

A 76ers legjobb dobói: Covington 25/3, Thompson 19/9, Robinson 12
A Bucks legjobb dobói: Carter-Williams 30, Iljasova 13/6, Mayo 13/3

Atlanta Hawks–New York Knicks 108–112

Bombameglepetés. Paul Millsapet leszámítva minden kezdőjátékos játszott az Atlantánál, sőt, Mike Budenholzer nem is akarta elalibizni a mérkőzést – a második félidő elején 14 mp elteltével kért időt, mert nem tetszett, amit látott. Ennek ellenére szinte végig a New York vezetett, volt hogy 17 ponttal – a hajrában Kyle Korver nagy kosaraival zárkózott fel a Hawks. Az utolsó percnek szinte playoff-szaga volt, mindkét fél nagyot küzdött a sikerért, de a keleti listavezetőnek nem sikerült ledolgoznia a hátrányát, így óriási skalpot ejtett Derek Fisher csapata.Galloway nem tudott hibázni. A Knicks nagy sikeréhez több extra egyéni teljesítmény is kellett, kezdve Jason Smith-hel (20 pont, 9 pattanó, 5 gólpassz), folytatva Hardaway Jr.-ral és kiemelve Langston Galloway-t: a dobóhátvéd 26 pontot hintett 10/12-es mezőnymutatóval, közte 6/6 hárompontossal. A New York 55,8 százalékkal dobott mezőnyből és 33 gólpasszt osztott szét, ezzel február 28-a óta először nyert sorozatban két mérkőzést.

A Hawks legjobb dobói: Korver 19/12, Teague 19/3, Horford 18
A Knicks legjobb dobói: Galloway 26/18, Hardaway Jr. 23/9, Smith 20/3

Brooklyn Nets–Chicago Bulls 86–113

Tökéletesen működött a Bulls. Joakim Noah nélkül is nagyon egyben volt most a Chicago, Rose (13 pont, 7 gólpassz) és Brooks 23-23 percet játszva irányították a gárdát, Pau Gasol természetesen dupla duplázott (22 pont, 11 pattanó) és megszerezte 18 000. pontját az NBA-ben. Gibson 15 pontig jutott hat dobásból, Jimmy Butler 7/10-zel célzott, a padról pedig Nikola Mirotic rámolt be 26 egységet és lett a csapat legeredményesebb játékosa. Nem véletlen, hogy 113 pontig jutottak 50%-os hatékonysággal, ma minden úgy működött, ahogy kell – ráadásként a védekezésük is elszívta a levegőt a Nets-játékosok elől.

Bajban a Nets. Sorozatban másodszor kaptak ki nagyon simán Brook Lopezék, ezzel fél meccsel lecsúsztak a nyolcadik helyről az Indiana mögé. A korábbi remek széria után most mintha elvesztették volna a ritmust elöl-hátul, csupán 37 százalékkal dobtak, nem ültek a triplák, nem volt igazán faktor Lopez és Williams sem – bár a padról Bogdanovic és Jack hozott némi energiát, ez most nagyon kevésnek bizonyult. A harmadik negyedet tizenöt ponttal bukták el a vendégek, akiknek már nincs saját kezükben a sorsuk, de ha megverik az Orlandót zárásként, nagy nyomást helyeznek a nehéz meccsek előtt álló Indianára – ha egyszer kikapnak Hillék, a Brooklyné a rájátszás.

A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 17/9, Jack 15, Lopez 13
A Bulls legjobb dobói: Mirotic 26/18, Gasol 22, Butler 17/6

Miami Heat–Orlando Magic 100–93

Whiteside volt a kulcs. A Miami centere nagy mérkőzést játszott, 10/14-es mezőnymutatóval beállította 24 pontos karriercsúcsát, leszedett mellé 13 lepattanót és kiosztott öt sapkát – nem mellesleg egyetlen mezőnykosáron tartotta Nik Vucsevicset, igaz, a Magic ötöse szűk húsz percet volt csak parketten. Whiteside-nak köszönhetően a hazaiak 50–41-re nyerték a lepattanózást és 66 pontot szereztek a festékből, ami idénycsúcs számukra – a center mellett Wade, Deng és Dragic is hozzátette a magáét a sikerhez.

A szokásos leolvadás. Teljesen simán zajlott a mérkőzés két és fél negyeden keresztül, ekkor a Miami 22 ponttal vezetett – azonban a sokat látott és sokba kerülő leolvadás ezúttal sem maradhatott el a floridaiak részéről. A 30 pontos Oladipo és a 26-ig jutó Harris vezérletével megindította a felzárkózást a Magic, az utolsó percre egészen hat egységre közelített, de Deng elsüllyesztette a találkozót eldöntő triplát – előtte sorozatban nyolc dobást hibázott a Heat. Ezzel a sikerrel matematikai esélye továbbra is van Erik Spoelstra csapatának a rájátszásra, de ha a Nets megveri ezt az Orlandót, azzal végleg elszáll az előző négy nagydöntő keleti résztvevője.

A Heat legjobb dobói: Whiteside 24, Wade 22, Deng 14/6
A Magic legjobb dobói: Oladipo 30/6, Harris 26/6, Payton 10

Minnesota Timberwolves–New Orleans Pelicans 88–100

Nem jött könnyen. A Pelicans játéka ma is eléggé akadozott a mérkőzés első felében, de még a félidő előtt robbantottak Davisék: egy 24–9-e futással állva hagyták a hazaiakat. Wigginsék azonban nem adták olcsón a győzelmet, végig tapadtak a vendégekre, akik egy pillanatig sem dőlhettek hátra – a felzárkózásra viszont nem maradt már ereje a Minnesotának. Davis (24 pont, 11 pattanó, 5 gólpassz, 6 blokk) mellett a 22-22 pontot beszóró Gordon-Evans páros vitte a prímet és bár nem játszott igazán jól a Pelicans, hozta a nagyon fontos győzelmet.

A kötelező megvan, most jön a nagy falat. A Thunder Portland elleni győzelmét követően továbbra is egálban van Westbrookékkal a New Orleans, így az utolsó mérkőzés fog dönteni a nyugati 8. helyről. Bár a tie-breaker Daviséknél van, ők a címvédő Spursszel játszanak, míg az OKC a Minnesotával találkozik – annak ellenére, hogy egy győzelemmel biztosan bejut a Pelicans, nem biztos, hogy ők vannak jobb helyzetben.

A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 24/6, Budinger 18/3, Wiggins 15
A Pelicans legjobb dobói: Davis 24, Gordon 22/12, Evans 22/3

Oklahoma City Thunder–Portland Trail Blazers 101–90

Westbrook játszhatott, és ha már ott volt, villogott. A liga eltörölte az OKC sztárjának eltiltását, aki így győzelemre vezethette csapatát – egy picit visszafogottabb volt, mint tegnap, így „csak" 36 pontig jutott. Az ő folyamatos agressziójával tartotta az előnyét a Thunder (ráadásul Kanter is berámolt 27 egységet), de a 18 támadólepattanó volt a kulcs, a palánk alatt nagyon megverték a Portlandet – ezzel kompenzálták gyenge dobóteljesítményüket és „mérsékelt” csapatjátékukat a hazaiak.

A neheze megvan. Ezen a találkozón nem feltétlenül az OKC volt az esélyes, a Minnesota ellen viszont már mindenképpen ez lesz a helyzet – márpedig ha ott hozza a kötelezőt Scott Brooks csapata, joggal bízhat a még mindig nagyot küzdő Spursben a New Orleans ellen. A Portlandnél sokkal borúsabb a helyzet a már régen bebiztosított negyedik hely ellenére, ma nem lépett pályára Aldridge, viszont jóval nagyobb gond, hogy megsérült Batum és McCollum is – gyakorlatilag elfogyott a dobóhátvéd a csapatból a playoff rajtja előtt.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 36/6, Kanter 27, Waiters
A Trail Blazers legjobb dobói: Leonard 24/15, Freeland 16, Kaman 14

Utah Jazz–Dallas Mavericks 109–92

Az eredmény másodlagos. A Mavs pihentette Tyson Chandlert és Dirk Nowitzkit is, ennek megfelelően sok esélyük nem volt a palánkok alatt – bár a két húzóember helyén szereplő Stoudemire és Villanueva 30 pontot szórt be, a pattanóknál alulmaradtak, ez pedig különösen a második félidőben megbosszulta magát. A hátvédek sem igazán tudtak felpörögni, fordulás után nagyon érződött a vendégek játékán, hogy szeretnének már túl lenni a tét nélküli összecsapáson.

Rudy Gobert félelmetes. A fiatal francia center kezdőbe kerülése óta más szintet képvisel a Jazz, most sem lassította csapatát: 20 pontja és 17 pattanója mellé 3-3 blokkot és gólpasszt jegyzett. A pihenőt kapó Derrick Favors helyén Trevor Booker sem tétlenkedett (13 pont, 12 pattanó, 3 blokk), Joe Ingles 15 pontot szerzett, míg a kispadról az irányító Bryce Cotton hintett 21 pontot – ezeknek az extráknak köszönhetően a Utah azt is simán elbírta, hogy Favors mellett Hayward és Burke sem lépett pályára sérülés miatt.

A Jazz legjobb dobói: Cotton 21/3, Gobert 20, Ingles 15/6
A Mavericks legjobb dobói: Barea 18/3, Villanueva 15/9, Stoudemire 15.

Sacramento Kings–Los Angeles Lakers 102–92

Közel a rekord. A Lakers már biztosan a 4. legrosszabb mérleggel végez, ennek megfelelően egy győzelem már nem kavart volna be a terveikbe – a Kings azonban három meghatározó játékosa nélkül is bedarálta őket a 4. negyedben. Jordan Clarkson szokás szerint extra volt (21 pont, 6 gólpassz, 5 pattanó, 5 szerzett labda!), a padról Davis és Boozer 24 pattanóval segített. Mindez azonban kevés volt, mert csapatszinten alig 41 százalékos pontossággal dobtak, és mindössze 13 büntetőt harcoltak ki – ez volt a csapat 60. veresége, ha az alapszakasz utolsó meccsén kikapnak szintén a Sacramentótól, akkor a franchise történetének legrosszabb mérlegével zárnak.

A szív diadala. Omri Casspi (26 pont, 9 pattanó, 6 gólpassz) és Derrick Williams (20 pont) volt a Kings sikerének fő letéteményese, de rajtuk kívül még négyen érték el a 10 pontos határt. A Sacramento szívósan játszott, de a veterán Miller is nagyon fontos pillanatokban hozott jó döntéseket. Az utolsó, LA-ben rendezendő meccs egyedül Ben McLemore-nak jelenthet némi kihívást: ha játszik, az egyedüli Kings-játékos lesz, aki minden meccsen pályára lépett a szezonban.

A Kings legjobb dobói: Casspi 26/6, D. Williams 20/3, Landry 14
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 23/6, Brown 18/3, Hill 18.

Golden State Warriors–Memphis Grizzlies 111–107

Óriási mélységből jött vissza a Memphis. Finoman fogalmazva sem játszott jól a Grizzlies az első negyedben, 36 pontot kaptak, félidőre már 22 pontos hátrányban voltak, a 3. negyed végén pedig 93–66 volt az állás. A kezdők nem is játszottak túl sokat – a cserék viszont nagyon meg akarták mutatni, Adams, Russ Smith és JaMychal Green vezetésével elkezdték ledolgozni a hátrányt. Az utolsó perc kezdetére 10 ponton belülre is kerültek, majd 13 másodperc alatt 3 mezőnykosarat is szereztek – ez sem volt azonban elég a fordításra, Justin Holiday ugyanis nagyon higgadtan büntetőzve tartotta az egy kosárnál nagyobb differenciát. A Splash Brothers óriási estéje. Klay Thompson 42 ponttal terhelte meg a Grizzlies gyűrűjét (csak a második negyedben 6 hármast szórt be!), míg Curry hiába dobott jól (6/10 mezőnyből), inkább csapattársait igyekezett kiszolgálni (8 gólpassz). A két sztár egyike sem játszott 30 percnél többet, az első három negyedben elintézték a dolgukat, utána már a cserék játszottak, ennek is köszönhető a Grizzlies felzárkózása. A hazaiak 66. győzelmüket aratták az alapszakaszban, utolsó meccsükön a Denvert fogadják – gond nélkül meglehet a 67. siker is, ami a liga történetének (holtversenyben) hatodik legjobb produkcióját jelentené.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 42/24, Curry 15/9, Barbosa 9/3, Ezeli 9.
A Grizzlies legjobb dobói: Adams 19/6, R. Smith 16/3, Ja. Green, Randolph 10-10.

Los Angeles Clippers–Denver Nuggets 110–103

Dicséret a Denvernek. A Clippers kicsit félvállról vette a mérkőzés egyes szakaszait, ez azonban nem kisebbíti a Nuggets érdemeit: a 32 pontot hintő Wilson Chandler vezetésével igyekeztek meccsben maradni. Sajnos azonban rajta kívül csak Kenneth Faried dupla-duplája (19 pont, 17 pattanó) érdemel említést, hiába szedtek 25 támadópattanót és próbálkozhattak emiatt 101 dobáskísérlettel, nagyon pontatlanul céloztak (38 százalék). Ha a kiültetett Lawson és Gallinari játszhatott volna, talán más eredmény születik – bár akkor valószínűleg a Clippers is máshogyan áll a történethez.

Kötelező behúzva. A Clippers óriási harcban áll a dobogó 2-3. fokáért, ehhez azonban mindkét meccsüket be kell(ett) húzniuk, így pihentetésről szó sem lehet. A LAC kezdői meg is tették a magukét, DeAndre Jordan óriási dupla-duplával (20 pont, 21 pattanó), Griffin tripla-dupla közeli teljesítménnyel (22 pont, 9 pattanó, 8 gólpassz) jelentkezett, de Redick és Paul is jól játszott. A cserék közül azonban mindössze Austin Rivers volt dicsérhető, a 4. negyed közepén pedig bealudt a hazai csapat, és mire felébredtek, 96–90-re vezetett a Nuggets. Az utolsó 3 és fél percben aztán megrázta magát Doc Rivers csapata, 20 (!) pontot szórtak be, eldöntve ezzel a győztes kilétét.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 22, Jordan 20, Redick 20/9.
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 32/18, Faried 19, Foye 16/9.

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Houston Rockets 90–100
Cleveland Cavaliers–Detroit Pistons 109–97
Philadelphia 76ers–Milwaukee Bucks 97–107
Atlanta Hawks–New York Knicks 108–112
Brooklyn Nets–Chicago Bulls 86–113
Miami Heat–Orlando Magic 100–93
Minnesota Timberweolves–New Orleans Pelicans 88–100
Oklahoma City Thunder–Portland Trail Blazers 101–90
Utah Jazz–Dallas Mavericks 109–92
Sacramento Kings–Los Angeles Lakers 102–92
Golden State Warriors–Memphis Grizzlies 111–107
Los Angeles Clippers–Denver Nuggets 110–103

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik