NBA: egál – a Sixers és a Mavs is megnyerte a negyedik meccset

Vágólapra másolva!
2022.05.09. 07:38
null
Jimmy Butler 40 pontja ellenére ismét kikapott a Miami (Fotó: Getty Images)
Jimmy Butler 40 pontja ellenére ismét kikapott a Miami, a Dallas szétdobta a Phoenixet, mindkét első kiemelt leadta a korábbi 2–0-s előnyét.

 

Philadelphia 76ers–Miami Heat 116–108

Egál. Az első másfél negyedben szorosan, ide-oda billegve alakult a meccs és már ott látszott, hogy a széria eddigi legjobb találkozóját nézhetjük – mindkét fél korrekt támadójátékot mutatott be, járatta a labdát, gondolkodott, kifejezetten jól kosárlabdázott az eddigi mérkőzésekhez képest. A második negyed közepén aztán sebességet váltott a Sixers és 41–44 után egy 15–2-es rohamot rakott össze Doc Rivers alakulata három perc alatt, amelyből James Harden hét ponttal és két gólpasszal, Danny Green pedig két triplával vette ki a részét. Ez megadta az alaphangot a folytatásra, a Miami innentől csak futott az eredmény után, hol közel tudott férkőzni, akár két-három pontnyira is, hol ismét meglépett a Philly, így billegett a találkozó, mindig érkezett hazai válasz - a harmadik negyed végén, 87–85-nél például Joel Embiid egy blokkal, Georges Niang pedig egy nagyon fontos ziccerrel nyugtatta meg övéit. A záró etap elején aztán jött egy újabb Sixers-ütés, az első bő négy percet 12–2-re nyerte meg a társaság és az addigi legnagyobb előnyét építette fel, innentől pedig már beosztotta azt – öt-hat egységig visszajött még a Heat, de ennyi volt a maximum, az utolsó pillanatoknak már nem volt téje. Összességében tehát a második negyed közepétől kezdve végig vezetett a Philly, amely 54.4 százalékos mezőnymutatóval és 48.5 százalékos triplázással nőtt ellenfele fölé, az előző meccsel ellentétben ezúttal a kiváló támadójátékkal tudott nyerni. Egyénileg ki kell emelnünk az eddigi legjobb teljesítményét nyújtó James Hardent, aki minden komolyabb Philly-futásban főszerepet vállalt, remekül osztogatott, jól időzítette az agresszivitását és jól is dobott: 31 ponttal, 9 gólpasszal és 6/10 triplával zárta az estét. Mellette Joel Embiid (24 pont, 11 lepattanó) is kitett magáért, Tyrese Maxey 18 pontot szórt 50 százalékkal, Danny Green 3/4 triplát tett hozzá és Tobias Harris is 10 pont fölé jutott – most minden jól nézett ki a csapatnál, így 0–2-ről felállva kiegyenlítették a párharcot, magabiztosan mehetnek vissza Miamiba.

Butler egyedül kevés. Legutóbb 33 pontot dobott Jimmy Butler és nem volt elég semmire, most ezt is túlszárnyalta és kereken 40-et szórt egymaga: 13/20 mezőnydobása a gyűrűben landolt, 12/13 büntetővel is megtoldotta mindezt, bedobott két triplát, kiosztott 6 gólpasszt és volt két-két labdszerzése, valamint blokkja is. Az abszolút szupersztárteljesítménye azonban ezúttal sem volt elég a sikerre, mert a társak megint nem tudták felvenni a ritmust: Bam Adebayo ugyan összeszedte magát (21 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Victor Oladipo is kiharcolt tíz büntetőt, de a többiek ezúttal sem nőttek fel a feladathoz a sokkal komplettebb, kiegyensúlyozottabb Phillyvel szemben. A nagy kontrasztot a triplázás mutatja, a vendégek 7/35-tel (20 százalék) zártak távolról, de ezúttal a védekezésük sem volt a helyén, a Sixers gyors, lendületes játéka nagyon sok volt Lowryéknak – hiába Butler extrája, ezt másodszor is dobhatták ki a kukába és ugyanígy tehettek a korábban megszerzett 2–0-s előnyükkel. Ez így arra volt jó, hogy a két elrontott meccsükkel sem kerültek még hátrányba, a pályaelőnyük megvan, de az ötödik meccsre sokkal potensebb védekezést és több lábon álló támadójátékot kell mutatniuk, sokkal több jó triplahelyzetet kell teremteniük és bedobniuk – jelenleg a Philly van lendületben, most Erik Spoelstra „következik”.

A 76ers legjobb dobói: Harden 31/18, Embiid 24/3, Maxey 18/6
A Heat legjobb dobói: Butler 40/6, Adebayo 21, Oladipo 15/3

A párharc állása: 2–2.

Dallas Mavericks–Phoenix Suns 111–101

Szétdobta ellenfelét a Dallas. Parádésan kezdte a meccset a Mavs, ugyan az első perctől volt feszültség a levegőben, de ez inkább a hazaiakat pörgette fel, akik már itt, az első negyedben szétlőtték a Sunst távolról: csak ekkor nyolc (!) triplát pörköltek be és tíz pont feletti előnyt építettek fel. Ez a lendület pedig később is megmaradt, vezettek 17-tel is, a mérkőzés képe pedig nagyjából úgy festett, hogy próbálkozott a Phoenix, mindig képes is volt közelíteni, de amikor kellett, akkor érkezett egy dallasi távoli és Jason Kidd csapata mindig visszaverte az első kiemelt rohamait. A harmadik negyed hajrájában egyszer feljött négy pontra a Suns, de ennél közelebb nem jutott, a záró etap derekán pedig Dorian Finney-Smith back-to-back triplái és Jalen Brunson villanásai eldöntötték a küzdelmet – a végén még Luka Doncic is bemutatott egy szép dobást és egy szép gólpasszt, a Mavericks pedig győzelemre váltotta a parádés dobóformát. A hazaiak ugyanis végül 20 hármast hajítottak a gyűrűbe 45.5 százalékos hatékonysággal, jobban dobtak távolról, mint a vonalon belülről, Finney-Smith egymaga 8/12-vel zárt kintről, Davis Bertans 4/6, Reggie Bullock 2/5, Spencer Dinwiddie 2/4 távolit tett hozzá, igazából Luka Doncic 1/10-e ront sokat az összképen, de így sem panaszkodhatnak. Doncic egyébként 26 ponttal, 7 lepattanóval, 11 gólpasszal, de a triplák miatt csak 9/25-ös mezőnymutatóval zárt, összesen hatan érték el a tízpontos határt és a reménytelennek tűnő 0-2 után kétszer is levédekezték a Sunst, így 2–2-nél kiegyenlítettek – párharc lett ebből, abszolút reális esélyük van arra, hogy továbbjussanak.

Chris Paul eltűnt. Az első két meccsen kulcsfaktor volt a Phoenix számára Chris Paul, a harmadik mérkőzésen magához képest szokatlanul sokat hibázott és gyengén játszott, most viszont nem hogy nem javult, hanem még tovább romlott: összesen öt pontot dobott négy mezőnykísérletből, a hét gólpassza pedig ugyan szép, de alig 23 percet tölthetett csak a parketten, ugyanis kipontozódott. Így jóval nehezebb dolguk volt, védekezésben nem tehettek túl sokat a Mavs triplái ellen, de az első két mérkőzéshez képest a támadójátékuk az, ami jelentősen visszaesett, a 46 százalékos mezőnymutató és főleg a 36 százalékos triplázás (összesen kilencet dobtak be) nem fért most bele. Próbálkoztak végig, Devin Booker 35 ponttal, 7 gólpasszal, 10/22-es mezőnymutatóval igyekezett menteni a menthetőt, Deandre Ayton dupla duplázott, Jae Crowder egy sérülést is kihordott lábon és 15 pontot szórt, de a kezdeti hátrányukat nem tudták eltüntetni a padon ülő Paullal, így újabb vereséget szenvedtek. A meccs krónikájához hozzátartozik, hogy Paul családját (az édesanyját és a feleségét) inzultálta egy dallasi néző, a játékos kiakadt az eseten, a Mavs pedig azt jelentette be, hogy eltávolította a nézőt az arénából – két ilyen mérkőzés és egy ilyen incidens után CP3-nek aligha lesz gond a motivációjával az ötödik találkozón...

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 26/3, Finney-Smith 24/24, Brunson 18/3
A Suns legjobb dobói: Booker 35/9, Crowder 15/6, Ayton 14

A párharc állása: 2–2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik