Nagy csatában, a végén fordítva nyert a Milwaukee

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.05.16. 08:32
null
Brook Lopez 29 ponttal a Bucks legeredményesebbje volt (Fotó: Twitter/NBA)
Szinte végig vezetett, de az utolsó negyedben összeomlott a Raptors, a Bucks pedig köszönte szépen a lehetőséget és 1–0-s előnyt szerzett az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) keleti döntőjében.

 

Milwaukee Bucks–Toronto Raptors 108–100

A végére összeomlott a Raptors. Nagyon közel állt a Toronto ahhoz, hogy azonnal elvegye a pályaelőnyt, ugyanis az elöl-hátul élesebbnek tűnő gárda már az első negyedben állva hagyta ellenfelét - három perc alatt egy 16-0-t reptesztett a társaság négy bedobott hármassal és 0/7-es hazai mezőnymutatóval. Az itt megszerzett előnyt aztán nagyon-nagyon sokáig vitte magával, a mérkőzés 48 percéből konkrétan 37-ben elöl járt, Danny Greenék dobtak két negyedzáró dudaszós kosarat is és egészen a záró etapig úgy tűnt, hogy kézben tartják a dolgokat – védekezésben jól néztek ki, támadásban pedig Kawhi Leonard szokásos teljesítménye (31 pont, 9 lepattanó, 10/26 mezőnyből) mellett hatalmas extrát hozott Kyle Lowry (30 pont, 10/15 mezőnyből, 7/9 tripla). A hajrára azonban már nem tudták átmenteni ezt a formát, az utolsó negyedben borzalmas összeomlást produkált a Raptors, itt Lowry 5/7-es mezőnymutatója mellett a csapat többi része összesen 0/15-öt (!) erőlködött össze, úgyhogy elolvadt az előny, majd fordított a Bucks és a meccs legvégére teljesen lefagyott Nick Nurse alakulata – 15 ponttal bukták el az utolsó játékrészt, amely a győzelmükbe került. Hiába vezettek tehát szinte végig, mégis vereséget szenvedtek annak ellenére, hogy Lowry kis túlzással a szezon legjobb meccsét hozta – fájdalmas este ez így számukra a sikertörténet helyett, de készen kell állniuk a második felvonásra.

Nagyon értékes győzelem. Nem játszott igazán jól ezen a találkozón a Milwaukee, támadásban elmaradt a megszokott formájától a hazai alakulat, amiben persze nagy érdemei voltak a Raptors védekezésének is – végül úgy sem érték el a 40 százalékos mezőnymutatót, hogy folyamatosan javultak, ráadásul mindössze 25 százalékkal dobtak kintről, ami az ő rendszerük eredményességét meglehetősen limitálja. Ezzel együtt eljutottak 108 pontig, ami a nem extra, de azért nem is rossz Giannis Antetokounmpo (24 pont, 14 lepattanó, 6 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk) mellett főleg a parádézó Brook Lopeznek (29 pont, ebből 13 a sorsdöntő negyedik negyedben, 11 lepattanó, 4 blokk) köszönhető, aki elöl-hátul kulcsszereplővé vált, mellettük kiválóan szállt be a kispadról Malcolm Brogdon, úgyhogy azt is elbírták, hogy a Middleton-Bledsoe páros összesen húsz pontot, 7/24-es mezőnymutatót és 1/12 triplát tegyen hozzá. Nem az ő meccsük volt, de éppen ezért nagyon értékes a győzelmük, a záró etapban Lopez vezetésével szétlőtték ellenfelüket, miközben parádésan védték a gyűrűt is, 98–100 után pedig konkrétan egy 10–0-s futással zárták le az összecsapást az utolsó bő három percben. Persze nagy csoda abból a szempontból nem történt, hogy egyelőre mindössze megvédték a hazai pályát és 1–0-s vezetést szereztek...

A Bucks legjobb dobói: Lopez 29/12, Antetokounmpo 24/3, Brogdon 15/9
A Raptors legjobb dobói: Leonard 31/3, Lowry 30/21, Siakam 15/6

NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Milwaukee Bucks–Toronto Raptors 108–100
(23–34, 28–25, 25–24, 32–17)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik