Megint hosszabbítás döntött a Suns–Denveren, de most egy nem volt elég

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.01.24. 09:28
null
Ezúttal kétszeri hosszabbítás döntött a Suns–Nuggets-összecsapáson (Fotó: Getty Images)
24 óra alatt három hosszabbítást játszott le egymással a Phoenix és a Denver – a Miamit már legyőzte a Brooklyn – átgázolt a GSW-n a Jazz, bár Curry mérföldkőhöz ért – Anthony Davis vezérletével nyert Chicagóban a Lakers – Detroitban sem hibázott a Sixers – fontos sikert könyvelhetett el a Minnesota.

 

Detroit Pistons–Philadelphia 76ers 110–114

Nem remegtek meg a Philly-sztárok. A back-to-back második felén csak annyit akart kiadni magából a Sixers, amennyit feltétlenül muszáj volt, így végig szorosan alakult a meccs és két számjegyű előnybe egészen a negyedik negyedig nem került a vendégcsapat. Ott sem tartott ez sokáig, a Pistons kapaszkodott és egylabdás végjátékot csinált, ahol azonban nem remegtek meg a Philly vezérei: Joel Embiid (33 pont, 14 lepattanó) egy clutch dobással, egy blokkal és a meccset hét másodpercnél lezáró két büntetővel jelentkeztt, Ben Simmons (20 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) pedig szintén kulcsfontosságú büntetőket küldött a helyére az utolsó másodpercekben. Rajtuk kívül még a Harris-Curry páros sem volt rossz és bár csapatszinten nem brillíroztak, de végül csak hozták a kötelezőt idegenben is, így 12–5-tel, két meccs előnnyel vezetik Keletet.

Megint egy játék hiányzott. A Rockets elleni előző meccsen Jerami Grant dobása már időn túlinak bizonyult, ezért kaptak ki, most pedig szintén egyetlen jó védekezés kellett volna a hajrában ahhoz, hogy bravúrt mutasson be a Detroit. A hazaiaknál hosszú idő után megtört Grant 20 pontos szériája (11 pont, 3/19 mezőnyből), de így is megvolt a ritmusuk, nagyon sok lábon álltak, kiegyensúlyozottak voltak, remekül tripláztak, úgyhogy vezettek 11 ponttal, de egyébként is végig ott voltak a Philly sarkában. A végén azonban megint hiányzott egy clutch játék a sikerükhöz, így már csak 3–13 a mérlegük, 2.5 meccs a hátrányuk az utolsó előttihez képest is Keleten.

A Pistons legjobb dobói: Ellington 17/12, Mykhailiuk 15/9, Doumbouya 13/3
A 76ers legjobb dobói: Embiid 33/3, Simmons 20, Harris 17/9

Brooklyn Nets–Miami Heat 128–124

Ezt most kimozogta a Nets. A hazaiak két vereség után most sem a védekezésükkel tudtak mérkőzést nyerni, hanem azzal, hogy túldobták ellenfelüket, így viszont nem tudták lezárni a találkozót, pedig korábban úgy tűnt, hogy a kezükben tartják azt. Kevin Durant visszatért és rögtön parádézott is (31 pont, 11/19 mezőnyből), Kyrie Irvingtől 18 pont jött a negyedik negyedben, amikor bajba kerültek (28 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 10/17 mezőnyből), a harmadik sztár pedig most Joe Harris volt, aki 23 pontot és 7/12 triplát hajított be – James Harden mindössze nyolc dobást vállalt, igaz, szétosztott 11 gólpasszt. Csapatszinten 53.7 százalékkal céloztak mezőnyből és 50 százalék feletti hatékonysággal süllyesztettek el 19 darab hármast, vezettek 18 ponttal is és egyszer sem voltak hátrányban, de a záró etapban így is kapaszkodniuk kellett – végül 113–112 után jött Irvingtől egy tripla, egy gólpassz, majd egy dupla, ez volt a döntő ütés. A Nagy Hármas első győzelme ezzel megvan, most pedig újfent ugyanezt a tartalékos Heatet fogadják még egyszer.

Adebayo vezetésével harcolt a Miami. Jimmy Butler, Tyler Herro, Avery Bradley és Meyers Leonard nélkül ezúttal sem volt igazán önmaga a Heat, viszont Bam Adebayo mindenkit megpróbált pótolni azzal, hogy rá nem jellemző fegyverként dolgozott támadásban: 14/20 dobása beesett, egy triplát is elsüllyesztett és 12/14 büntetőt is a helyére küldött, így 41 pontos karriercsúcsot szórt 5 lepattanó, valamint 9 gólpassz mellett. Az ő parádéja azonban nem volt elég, a floridaiak így is végig hátrányban játszottak, majd a negyedik negyed elején egy 13–0-s rohanással jöttek vissza a meccsbe és tették érdekessé a dolgokat, de Irvingéket nem tudták megállítani, így csak „kellemetlenkedésre” futotta az erejükből. Egy pillanatig sem adták fel, 120–112 után is mindent megtettek és vártak a Nets hibájára, de az nem jött, így újabb vereséget gyűjtöttek be – már csak 6–9-re állnak, most ráadásul maradnak Brooklynban, elég nehéz helyzetben vannak.

A Nets legjobb dobói: Durant 31/12, Irving 28/9, Harris 23/21
A Heat legjobb dobói: Adebayo 41/3, Dragic 19, Robinson 18/9, Nunn 18/12

Minnesota Timberwolves–New Orleans Pelicans 120–110

Ezt sem tudta megoldani a Pelicans. Semmilyen komolyabb indok (sérülés, koronavírus, back-to-back, miegymás) nincs arra, hogy a liga talán legrosszabb, legreménytelenebb csapata ellen miért szenved vereséget az a New Orleans, amely ebben a formában a playoffért szeretne küzdeni, mindenesetre Stan Van Gundy legénysége kapott 120 pontot a legjobbját nélkülöző Wolvestól és az utóbbi kilenc találkozójából a nyolcadik vereségét könyvelhette el. Volt egy négy és fél perces időszakuk, amikor egyáltalán nem dobtak kosarat, eladtak 21 labdát, védekezésben pedig erőtlennek, akaratgyengének tűntek – Van Gundy is azt mondta a meccs után, hogy természetesen ő is felelős, de beszélt már a csapattal és világos, hogy néhány játékosnak egyénileg kell elgondolkodnia dolgokon és vállalni a felelősséget. A záró etapban már nem volt érdemi esélyük, hiába hozott jó számokat Brandon Ingram (30 pont, 11/20 mezőnyből), vagy Eric Bledsoe (28 pont, 3/5 tripla) – kíváncsian várjuk, hogy hova fut ki ez a projekt...

Egységesebb volt a Minnesota. Karl-Anthony Towns nélkül nagy szüksége volt egy ilyen sikerre már a Timberwolvesnak, most pedig egységes csapatjátékkal, a korábbiakhoz képest mindenképpen agresszíven és határozottan kosárlabdázva ki is harcolta ezt a társaság. Összesen hatan jutottak náluk tíz pont fölé, még ketten dobtak kilencet, dobhattak 37 büntetőt, leszedtek 14 támadópattanót és 20 pontot szereztek a Pelicans eladott labdáiból, a harmadik negyedben egy 16–3-as rohammal megléptek és onnantól már vissza se néztek – a záró etapban vezettek már 18-cal is és tíz alá nem engedték be ellenfelüket. Ez mindössze a negyedik győzelmük volt a szezon során és még mindig utolsók Nyugaton, de minden pozitívumra szükségük van ebben a helyzetben...

A Timberwolves legjobb dobói: Reid 20/6, Edwards 18/6, Vanderbilt 16, Beasley 16/6, Culver 16/6
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 30/6, Bledsoe 28/9, Williamson 19

Utah Jazz–Golden State Warriors 127–108

Kiütéses Jazz-siker. Nem nagyon adott esélyt ellenfelének a bombaformában lévő Utah, a hazaiak valósággal átgázoltak a Golden State-en és kiütéssel szerezték meg sorozatban nyolcadik győzelmüket. Quin Snyder együttese az első negyedet még „csak” kilenc ponttal nyerte, a nagyszünetben viszont már kereken harminccal vezetett, ez pedig később negyvenre nőtt, úgyhogy végül lehetett üríteni a kispadot: 27 percnél senki sem játszott többet, de összesen 13-an léptek pályára és tíz percet mindegyikük kapott a parketten. A húsz bedobott tripla azért most is megvolt Donovan Mitchelléknél, ezzel a gálagyőzelemmel pedig továbbra is ott vannak a Lakers–Clippers páros szintjén – a következő feladat majd a Knicks lesz.

Curry már Reggie Miller előtt. Egyetlen dolognak örülhettek a vendégek ezen a találkozón, mégpedig Steph Curry mérföldkövének, a GSW vezére ugyanis a 24 pontjához (7 lepattanó, 7 gólpassz) bedobott 5/10 triplát, amellyel megelőzte a vonatkozó örökranglistán a legendás Reggie Millert – utóbbi 2560 hármassal zárta a karrierjét, Curry pedig most 2562-nél tart. Már csak Ray Allen van előtte 2973-mal, ami azt jelenti, hogy ha a kétszeres MVP nem sérül meg, akkor akár már jövőre meg is döntheti Allen elképesztő rekordját. Ezen felül másnak nem igazán örülhettek, gyengén játszottak és semmi közük nem volt a meccshez, úgyhogy sorozatban másodszor is kikaptak és visszaestek 50 százalékra.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 23/9, Conley 17/15, Bogdanovic 14/9, Clarkson 14/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 24/15, Wiseman 15, Wiggins 13/6

Chicago Bulls–Los Angeles Lakers 90–101

Davis reagált. Sorozatban ötször maradt 20 pont alatt Anthony Davis, ez pedig a legutóbbi meccsen már őt is eléggé frusztrálta, úgyhogy most leszegte a fejét és harcmodort váltott: alig 28 perc alatt bevert 37 pontot, 14/21 mezőnykísérlete és 7/8 büntetője a gyűrűbe hullott, rendkívül agresszíven kosárlabdázott és abszolút tehetetlennek bizonyult vele szemben az egyébként jó formában érkező Chicago. Davis parádéjára építve a Lakers hamar le is rendezte az összecsapást, az első negyedben is meglógott már, a nagyszünetben pedig 63–33-ra vezetett, nem lehetett kérdés – a fordulás után persze alaposan visszavettek a vendégek, LeBron James abszolút nem erőltette meg magát, de már nem forgott veszélyben a magabiztos győzelmük. A Los Angeles ezzel már 9–0-ra áll idegenben, továbbra is vezeti a ligát, most pedig Clevelandbe látogat a túra következő állomásaként.

Behorpadt a Chicago. Parádés formában érkezett meg erre a meccsre a Bulls, hiszen Billy Donovan alakulata zsinórban hármat nyert és sorozatban hét mérkőzésen dobott legalább 115 pontot, a Lakers védekezése azonban teljességgel lerombolta ezt a játékot. Donovan szerint nem találtak ellenszert, az első félidőben nagyon nem a saját játékukat játszották és bár utána valamelyest javultak, de addigra már eldőlt a meccs – a 90 dobott pont az előbbi számokhoz képest jól jelzi, hogy mennyire megtorpantak ezen az estén. Nem jól járatták a labdát, a kulcsembereik sem tudtak könnyedén játszani, nagyon meg kellett szenvedniük mindenért – persze baj nincs, nekik nem elsősorban a Lakerst kell legyőzniük, a Boston elleni következő meccsük fontosabb lesz.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 21/3, White 14/6, Williams 13/6
A Lakers legjobb dobói: Davis 37/6, James 17, Harrell 10, Horton-Tucker 10

Dallas Mavericks–Houston Rockets 108–133

Régen volt utoljára ilyen jó a Houston. A vendégcsapatnál nem játszott Victor Oladipo és Christian Wood, viszont egyrészt visszatért öt kihagyott meccs után John Wall, másrészt több extra teljesítményt is fel tudtak mutatni. Eric Gordon 33 ponttal szezoncsúcsot szórt és 6/9 triplája is beesett, David Nwaba 18 ponttal jelentkezett, Mason Jones 16 pontot és 3/4 triplát tett hozzá, a legnagyobb dicséret viszont talán DeMarcus Cousinst illeti, aki az eddigi szenvedése után korábbi, évekkel ezelőtti önmagát idézte: 28 ponttal és 17 lepattanóval dupla-duplázott, 9/15 dobása, közte 4/8 triplája a gyűrűben landolt, illetve öt gólpasszt is szétosztott. A Rockets az 55 százalékos mezőnymutatónak és a 43 százalékos triplázásnak köszönhetően gyakorlatilag végig uralta a találkozót, az első negyedet 11 ponttal nyerte, aztán a harmadik játékrészben már húsz pont fölé növelte az előnyét, a záró etap pedig formalitássá vált – meglepően simán nyerte ezt a meccset a gárda, amely két fontos idegenbeli győzelemmel elmozdult a nyugati tabella legalsó részéről.

Nem volt erő a Dallasban. A hazaiaknál a megszokott hiányzókon felül Kristaps Porzingis sem játszott, így azért elég nehéz dolguk volt, ráadásul érezhető volt rajtuk a fáradtság, hiszen a rövid keretet talán még érzékenyebben érintette a back-to-back. Rick Carlisle vezetőedző szerint nincsenek kifogásaik, de tény, hogy az energiaszint komoly faktor volt, úgyhogy Luka Doncicot (26 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) nem is erőltette, a negyedik negyedben nem küldte pályára, hiszen addigra eldőlt a találkozó érdemi része. Két szép idegenbeli siker után nem hiányzott nekik ez a hazai vereség, de a keret helyzetét elnézve benne volt a pakliban – most a Denver ellen kellene javítani, az sem lesz egyszerű feladat.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 26/3, Hardaway Jr. 15/3, Marjanovics 15
A Rockets legjobb dobói: Gordon 33/18, Cousins 28/12, Nwaba 18/6

Phoenix Suns˜–Denver Nuggets 112–120 – két hosszabbítás után

Most már egy hosszabbítás nem is volt elég. Nagyon érdekes helyzet állt elő, hiszen a felek 24 órával korábban ugyanebben a csarnokban összecsaptak már és akkor hosszabbításban győzött a Denver, most pedig ugyanez történt annyi különbséggel, hogy ezúttal már két túlóra is kellett a vendégek sikeréhez. Michael Malone, a Nuggets vezetőedzője szerint ennek így már-már playoff-íze volt és valóban körömrágós csatát vívtak a felek, egyik csapat sem tudott meglépni kilenc pontnál jobban. A rendes játékidő utolsó percében Bridges büntetőivel és Paul clutch dobásával hárompontos előnyben volt már a Suns, de 0.2 másodperccel az órán jött Jamal Murray és egy óriási triplával megmentette a Denvert, majd az első ráadás végén Jae Crowder triplája jelentett egált alig egy másodpercnél – itt a Suns menekült meg. A második túlórára viszont már csak a Denvernek maradt ereje, bő két perc alatt egy 9–2-vel nyitotta ezt az etapot a vendégcsapat és itt a Phoenixnek igazából már nem is maradt esélye – újabb elképesztő csatát nyert meg a Nuggets, amely azért szépen kúszik felfelé a tabellán, ezekkel a sikerekkel már a nyugati ötödik helyen áll.

Nüanszok döntöttek. Nagyon szoros meccset vívtak a felek, mindkét gárda remekül védekezett és próbálta elszívni a levegőt a másik elől, nem véletlen, hogy a rendes játékidőben a 100 pontot sem érte el egyik csapat sem. A hazaiaknál a nyolccal kevesebb eladott labda hozott sokat a konyhára, a vendégek a 73–56-ra megnyert lepattanózással ellensúlyozták mindezt, ráadásul a Suns 11-gyel több faultot ütött be, ami szintén számított a végén. Egyénileg Nikola Jokics (29 pont, 22 lepattanó, 6 gólpassz) és az említett Murray (26 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) volt a Denver húzóembere, a Phoenixnél pedig Chris Paul (21 pont, 13 gólpassz) volt a vezér – azt viszont tegyük hozzá, hogy a Suns legjobb dobója, Devin Booker egy sérülés miatt kihagyta az összecsapást, így érdemes vizsgálni az eseményeket.

A Suns legjobb dobói: Crowder 21/18, Paul 21/3, Johnson 19/9
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 29, Murray 26/9, Green 16/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik