29 pontos Suns-győzelem a GSW ellen, kikapott a Dallas

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2022.10.26. 08:13
null
Devin Booker és a Suns túlragyogta Steph Curryt és a Warriorst Phoenixben (Fotó: Getty Images)
Hét technikait és Klay Thompson kiállítását hozta a Phoenix és a Golden State rangadója, a tartalékos Clippers nem bírt az eddig nyeretlen Thunderrel, nem hibázott a Washington, a Mavs viszont kikapott a három meghatározó játékosát nélkülöző New Orleanstól. A legutóbbi NBA-játéknap eseményei.


Washington Wizards–Detroit Pistons 120–99

Egyértelmű Wizards-győzelem. Az első félidőben még közel tudott maradni a Pistons, de akkor is egyértelműen jobban játszott a Washington annak ellenére, hogy Bradley Beal hátfájdalmak miatt a teljes második negyedet kiülte és végül az egész mérkőzés során nem egészen 22 percet tudott a parketten tölteni. A mezőnyből kimagasodó Kristaps Porzingis (20 pont, 4 támadópattanó, 8/13 mezőnyből 25 perc alatt), illetve Kyle Kuzma (25 pont, 9/17 mezőnyből) és Will Barton (16 pont, 4/6 tripla, 4 gólpassz) vezetésével azonban így is találtak megoldást támadásban, pár ponttal végig előrébb jártak, majd a harmadik negyedben egy 16-5-ös futással meg tudtak lépni és onnantól kézben tartották az ügyet. A Pistons igyekezett, visszajött nyolc pontra, de aztán a záró etapban végleg megtörte az ellenállást a Wizards és 35-24-re nyerte a játékrészt, amelynek köszönhetően nagyon sima, 21 pontos győzelmet aratott. Wes Unseld Jr. vezetőedző szerint az a nagy dolog, hogy a váltogatott védekezésekre milyen gyorsan és jól reagáltak, mert tavaly ez volt az egyik legnagyobb problémájuk, ráadásul ők maguk is jól védekeztek az este során, így abszolút elégedett. A Detroitnál Bojan Bogdanovic (25 pont, 8/13 mezőnyből, 4/7 tripla) dicsérhető, valamint Isaiah Stewart dupla-duplázott, de csapatként alig érték el a 40%-os mezőnymutatót, illetve 30% alatt maradtak távolról - ezzel 1-3-ra állnak, a Wizards pedig 3-1-gyel rajtolt.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 25, Porzingis 20/6, Barton 16/12
A Pistons legjobb dobói: Bogdanovic 25/12, Cunningham 19, Stewart 13/3

 

New Orleans Pelicans–Dallas Mavericks 113–111

Nagy győzelem a New Orleans B-től. A B csapat megjelölés talán erős, de tény, hogy Brandon Ingram és Zion Williamson révén két meghatározó, a játék alapjait adó támadójátékos, illetve Herbert Jones révén a legjobb védőjük is hiányzott, így három kezdőjüket kellett nélkülözniük. A keret azonban remekül reagált: a kilenc pályára lépő játékosból nyolcan is legalább 11 pontot dobtak, Trey Murphy III 8/8-as mezőnymutatóval és 4/4 triplával jutott el 22 pontig és a hiányzók mellett azt is elbírták, hogy CJ McCollum 6/20-as mezőnymutatót szenvedjen össze a körülötte meglehetősen szoros védekezéssel szemben. Óriási energiával kezdték a meccset, saját bevallásuk szerint ők akartak először "ütni", ami sikerült is, mert 14 ponttal is vezettek már az első negyedben és kereken 40-et dobtak ekkor, de a Mavs reagált, a nagyszünetig rendezte a sorait, visszajött és onnantól szoros küzdelmet láthattunk. A Pels viszont felvette a kesztyűt, majd a negyedik negyedben 91-97 után egy 7-0-s futással újra átvette a vezetést, és 101-100 után nem is adta azt ki a kezéből: Devonte' Graham két clutch triplával, Murphy öt ponttal jelentkezett, és vezettek már 109-102-re is. Az utolsó két percbe kicsit belealudtak, így a Mavsnek nyílt még esélye, Luka Doncic back-to-back kosaraival négy másodperccel az órán 112-111-re jött fel a vendégcsapat, majd Graham elrontott egy büntetőt és a győzelemért támadhatott a Dallas, de Doncic a minimális ideje alatt triplát vállalt, ami kimaradt, így végül nagy győzelmet aratott a New Orleans.

Ezt nyerni kellett volna. Hardaway Jr., Bertans és Ntilikina révén a Mavsnél is voltak hiányzók, de a legfontosabb láncszemek ott voltak a parketten, és a Pels sebezhetőségét ki kellett volna használnia Jason Kidd csapatának - ehhez képest lagymatag kezdéssel és elrontott utolsó negyeddel végül vereséget szenvedtek. Doncic nagyon sokat vállalt és végül 16/30-as mezőnymutatóval, valamint 2/13 triplával jutott el 37 pontig (meg 11 lepattanóig és 7 gólpasszig), mellette Spencer Dinwiddie is igyekezett (24 pont, 5 gólpassz, 4/8 tripla), a padról pedig Christian Wood volt ismét jó (23 pont, 8/10 mezőnyből, 3/3 tripla), de ez sem lett elég - a végén ugyan visszajöttek szinte egálra, de Doncicnak nem maradt ideje betörni az utolsó játéknál, a távolija pedig nagyon nem működött ezen az estén. Ezúttal Bullock, Finney-Smith és Kleber is teljességgel eltűnt, ami nem férhetett bele, bár annak örülhetnek, hogy végre rendeződött Facundo Campazzo munkavállalói engedélye és bemutatkozhatott a csapatban: a csereirányító 13 perc alatt egy triplával, két gólpasszal és két labdaszerzéssel jelentkezett. Csapatszinten keveset járatták a labdát, 20 gólpassz alatt maradtak, sok volt az egy-egyezés és az erőlködés, míg a túloldalon a NOP 58%-kal célzott, ami nem fért bele - egyelőre 1-2-vel áll a Mavs, ennél jobb rajtban reménykedtek Texasban.

A Pelicans legjobb dobói: Murphy III 22/12, Marshall 15, McCollum 14/3, Graham 14/12
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 37/6, Dinwiddie 24/12, Wood 23/9

 

Oklahoma City Thunder–Los Angeles Clippers 108–94

Nem volt elég pont a Clippersben. Leonard, George és Morris sem lépett pályára a vendégeknél, a meccs során pedig az derült ki, hogy mély keret ide vagy oda, támadásban ez így kevés. Hiába volt ott Wall és Jackson playmakernek, hiába játszotta be a hiányzók által üresen hagyott posztokat Powell, Batum, Covington és Kennard, ez sem volt elég, alig 42%-kal dobtak mezőnyből, 32%-kal tripláztak, 21 gólpasszukra 19 eladott labda jutott, nem tudtak rohanni, lassan, körülményesen, túl sokat gondolkodva, néha tanácstalanul kosárlabdáztak. A rengeteg rossz döntés, pontatlan átadás, rosszul végrehajtott figura azt sejteti, hogy egyébként sincsenek még készen, de az eddig nyeretlen OKC elleni sima vereség (volt közte 26 pont is, a végeredmény már kozmetikázott) még így is aggasztó - nagyon könnyedén kikaptak a festékben, megsemmisítették őket lepattanózásban, gyakorlatilag mindent rosszul csináltak most. A szezon elején még beleférnek ezek, főleg ilyen összeállításban, Tyronn Lue vezetőedző is azt mondta, hogy a vezérek nélkül az apró dolgok felértékelődnek, és azokat még nem csinálják jól - fejlődniük kell, de biztos benne, hogy fognak is.

Gilgeous-Alexandert összedrótozták. Ugyan a mérkőzés előtt azt jelentette be a Thunder, hogy sem Gilgeous-Alexander, sem Giddey nem léphet pályára, de végül előbbi olyan jól érezte magát a legutolsó kezelés után, hogy végül vállalta a játékot. Ha pedig már ott volt, nem is bízta a véletlenre a dolgot: folyamatosan támadta a LAC védekezését (Mark Daigneault vezetőedző szerint sokat fejlődött abban, hogy hol és hogyan kell nyomás alá helyezni az ellenfelet), aminek most 33 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz, 11/22 jó dobás, 2/2 tripla és 9/9 büntető lett az eredménye, míg védekezésben 3 labdaszerzést és 3 blokkot rakott a közösbe. Az ő remeklése mellett 25 pontig jutott Tre Mann, dupla-duplázott Aaron Wiggins, de az érdekes az, hogy úgy nyertek meccset, hogy csak 38,5%-kal dobtak mezőnyből és összesen négy (!) triplát tudtak bedobni - viszont 21-7-re nyerték a támadópattanózást, csak hat labdát adtak el, simán lerohanták ellenfelüket és 62 pontot szereztek a festékből. Ez volt a társaság idei első győzelme, két nap múlva ugyanígy a Clipperst látják vendégül.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 33/6, Mann 25/6, Wiggins 11
A Clippers legjobb dobói: Kennard 15/9, Wall 12/3, Zubac 10, Covington 10/6

 

Phoenix Suns–Golden State Warriors 134–105

Kiütés lett a vége. A GSW kezdte jobban a mérkőzést, az első negyedben a vendégek vezettek, majd a Suns egy 13-0-s futást rakott össze, ezzel fordított és nyolc ponttal meg is nyerte a játékrészt. A második etapban ismét a Warriors tudott kicsit közelíteni, majd a félidei dudaszóra Chris Paul vágott a gyűrűbe egy triplát, így a nagyszünetben hat ponttal járt előrébb a Phoenix, aztán a harmadik negyedben elbillent a meccs: összesen hét technikait osztottak ki a játékvezetők, nagyrészt (de nem kizárólag) azért, mert feléjük fogalmaztak meg kritikát a játékosok. Ebből a hétből Klay Thompson kettőt is magára vállalt, így NBA-karrierje során első alkalommal kiállították, de jutott Steve Kerrnek, Draymond Greennek, Chris Paulnak, Devin Bookernek és Deandre Aytonnak is - mindegyikük nem egészen hat perc alatt kapta meg ezeket, ott kicsit elszabadultak az indulatok. Mindebből viszont a hazaiak jöttek ki jobban, akik közben folyamatosan építeni tudták az előnyüket és a szoros meccsből 19 pontos előnyt kovácsoltak a negyed végére, itt egyszerűen jobbak, gördülékenyebbek, nyugodtabbak voltak a Warriorsnál, a vendégek pedig Thompson nélkül el is engedték a végét - így a záró etapban kiütésessé tehette sikerét a Phoenix, a 29 pontos különbség kicsit talán túlzó a mérkőzés képe alapján. Ezzel együtt Booker (34 pont, 7 gólpassz, 10/19 mezőnyből), Paul (16 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz, 4/5 tripla), Ayton (16 pont, 14 lepattanó), Mikal Bridges (17 pont, 6 lepattanó, 2 blokk, 7/8 mezőnyből) és a padról beszálló Jock Landale (17 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) is villogott, csapatszinten 51%-os mezőnymutatót, 41%-os triplázást és 31 gólpasszt hoztak össze, a Clippers sima és a Mavs nehézkes legyőzése után pedig újabb nyugati riválisukat lépték át - 3-1-gyel, magabiztosan várhatják a folytatást.

Megdöccent a Warriors. A jó kezdés után az első negyedben volt egy hullámvölgye a Golden State-nek, de ebből ki tudott jönni, a második negyedben egyenlített, és bár annak végén megint a Sunsnak jött ki jobban a lépés, de így sem voltak messze a vendégek. A harmadik negyedben 74-70-nél, Draymond Green kosara után kezdődött el a technikai-dömping, ők kaptak egyszerre kettőt, amit öt ponttal büntetett a Suns, aztán újra visszajöttek 79-76-ra, majd teljesen szétesett a játék, a sok megszakításból, széttöredezésből pedig nem tudták összeszedni magukat - aztán 83-77-nél megjött Thompson kiállítása, amely után egy perc alatt egy 7-0-t kaptak és innen már nem volt erejük visszajönni, majd hamarosan el is engedték a meccset. Steph Curry számai nem lettek rosszak (21 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz, 4/9 tripla), de összességében túl sok mindennek nem örülhetnek, frusztráló volt számukra ez a mérkőzés, illetve az eddigi 2-2-es mérlegük sem nevezhető tökéletesnek - most hazamennek, hogy a Heatet fogadják, ott javíthatnak majd.

A Suns legjobb dobói: Booker 34/9, Bridges 17, Landale 17/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 21/12, Poole 17/6, Wiggins 16/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik