NBA: a Lakers sztárja cáfolja, hogy lepaktált volna a tulajdonosokkal

Vágólapra másolva!
2011.11.01. 13:55
Derek Fisher, az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) játékos-szakszervezetének (NBPA) elnöke a kosarasoknak írt levelében cáfolta azokat a találgatásokat, amelyek szerint nincs egység az NBPA vezetőségében, ő maga pedig háttéralkut kötött a bértárgyalásokon David Sternnel, a liga első emberével.

„Sem háttéregyezkedésről, sem háttéralkuról, sem semmi hasonlóról nincs szó... A célunk továbbra is kizárólag az, hogy a lehető legtisztességesebb megállapodást tegyük elétek mind a fizetési sapkát, mind a bevételek elosztását illetően" – olvasható a levélben, amely egy minapi médiatalálgatásra válaszul született.

„Fisher Stern zsebében lenne?" – ezzel a címmel jelent meg a foxsport.com beszámolója, amely szerint Fisher megígérte az NBA első emberének: eléri, hogy a játékosok elfogadják a liga indítványát, a bevételek 50-50 százalékos megosztását. A portál egy meg nem nevezett játékosra hivatkozva állítja: e lépés ismét felszínre hozta azokat az ellentéteket, amelyek Fisher és a játékosok szervezetének igazgatója, a tárgyalásokban szintén fontos szerepet játszó Billy Hunter között eddig is feszültek.

Mint arról többször beszámoltunk, a nyár óta érvényben lévő kizárás (lockout) feloldására irányuló tárgyalási fordulók rendre a szakmai (főképp televíziós jogdíjakból és jegyeladásokból származó) bevételek megosztásának arányán akadnak fenn. A liga 50-50 százalékos osztozkodást erőltet, a maguknak eredetileg 57 százalékot óhajtó játékosok 52.5 százalék alá nem hajlandók menni – állításuk szerint hat év alatt így is 1.5 milliárd dollárt „adnának vissza" a tulajdonosoknak.

A civilben a Los Angeles Lakers kötelékébe tartozó, ötszörös NBA-bajnok Fisher szerint hiába próbálják megbontani a játékosok szervezetének egységét, a manőver nem lesz sikeres.

Mint ismert, a 2011–2012-es bajnokság novemberi mérkőzéseit az eredménytelen bértárgyalások miatt már törölték, a ligában szünetel a szakmai munka, s emiatt mindkét fél jelentős pénzügyi veszteségeket szenvedett el – például a játékosok eddigi bérkiesése 350 millió dollár.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik