Egy walesi csapat veszi fel a versenyt három angol klubbal

Vágólapra másolva!
2007.04.19. 20:17
Heineken Kupa-láz tört ki Nyugat-Walesben és már átterjedt Írországra is. Az izgalmat az okozza, hogy a hét végén játsszák a sorozat elődöntőit. A tét, hogy a Llanelli Scarlets, a walesi együttes végre igazi európai nagycsapat legyen. Ennek persze feltétele, hogy legyőzzék az angol Leicester Tigers-t. A másik ágon angol rangadó lesz: a London WASPS a northamptoni Szentekkel csap össze.
Ki tehetii majd a kezét a Kupára?
Ki tehetii majd a kezét a Kupára?
Ki tehetii majd a kezét a Kupára?
Ki tehetii majd a kezét a Kupára?
Eddig összesen 22 negyeddöntőt játszottak a rögbi „Bajnokok Ligájában". A meccseket összesen 568.510 néző látta élőben. Az átlagos nézőszám tehát majdnem 26.000 volt. A legnagyobb érdeklődés a 2003-2004-s fordulót kísérte, amikor 82.500 rajongó váltott jegyet. Ebből 34.000-en Bordeaux-ben, ahol a Biarritz a Tolulouse-al játszott, 48.500-an pedig a Lansdowne roadon adtak el, ahol a WASPS csapott össze a Munsterrel. Ez volt eddig egyébként a rekord nézőszám is elődöntőn.

A Scarlets idén 14.000 jegyet kapott, ebből első nap eladtak 6000 darabot. Érdekes, hogy rengeteg támogató érkezik Írországból is, holott a Llanelli éppen egy ír csapaton keresztülgázolva jutott az elődöntőbe. A szurkolókat mindenféle akciókkal is csábítják: például az a klub, amelyik ötven jegyet vesz, ingyen buszt kap háztól-házig!

Hosszabbítást eddig egyszer kellett elrendelni az elődöntők történetében: 1998-ban, a Brive-Toulouse meccsen. Egyébként a Brive szerezte a győzelmet jelentő célt.

A legtöbb pontot negyeddöntőben eddig angol csapatok szerezték: a Leicester 1997-ben a Toulouse ellen 37 pontig meg sem állt, a WASPS pedig 2004-ben a Munster ellen ugyanennyit vitt.

A legnagyobb különbségű győzelem 1996-ban volt (27 pont) amikor a Toulouse 30-3 arányban verte a Swansea-t. Ezek a meccsek más tekintetben is különlegesek: az angol csapatok egyaránt öt-öt célt vittek! Ennél többet még senkinek sem sikerült. Érdekesség, hogy egy olyan elődöntő is akadt, amikor cél nem is esett: 2005-ban a Biarritz 18-9-re verte a Bath-t.

Az idei szereplők összesen már nyolcszor játszottak elődöntőt: a Tigers négy alkalommal, a Llanelli kétszer, a Northampton és a WASPS pedig egyszer-egyszer.

A bírák írek lesznek. Mindketten vezettek már elődöntőt: Alain Rolland kettő, Alain Lewis pedig egy ízben.
  • Velkovics Vilmos
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik