Modern, olcsó és önfenntartó FTC-stadiont építene az állam

Vágólapra másolva!
2013.02.08. 12:02
null
Ha minden a tervek szerint alakul, csodálatos stadionja lehet a Fradinak
Modern, olcsó és önfenntartó ferencvárosi stadiont építene az állam. A régi Albert-stadion bontása március 14-én kezdődhet el. Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos óvatos, ha jósolni kell, ám azt reméli, hogy jövő őszre elkészül a tervek szerint 14 milliárd forintba kerülő vadonatúj, 22 ezer férőhelyes létesítmény.

Akik eddig hitetlenkedtek, most ismét reménykednek. Akik pedig – sokszor okkal s joggal – bizalmatlanok voltak, most bízva bíznak. Abban, hogy végre tényleg új stadionja lesz a Ferencvárosnak. Korszerű, minden igényt kielégítő arénája. Olyan, amelyre megérte várni. A tervezés és az előkészítés fázisa véget ért. A március 10-i Fradi–Újpest derbi és a március 13-i, Rapid Wien elleni búcsúmérkőzés után megindulnak a munkagépek, március 14-én elkezdődhet a bontás, kezdetét veheti az építkezés. Csak a miheztartás végett: igen, még az idén!

„Az idei munkálatokra megvan a 6.9 milliárd forintos keret – felelte Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos a felvetésre, miből épül az új, 22 ezer férőhelyes létesítmény. – A közbeszerzési pályázatot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő írta ki, s február végén hirdet győztest. A pénz menetrend szerint megérkezett. Tudom, sokan kételkedtek, meg kell azonban nézni, honnan indultunk! Az állam csaknem egy esztendeje vásárolta vissza az ingatlant, közben a labdarúgó-szakosztály újból az FTC-hez került. A Fradit előbb meg kellett menteni, hiszen úgy festett, megszűnik a futball és be kell zárni a stadiont."

Most ellenben ott tartunk, hogy nem bezárják, hanem lebontják – így szorítva helyet az újnak. Az arénát (ahogy az korábban Kevin McCabe tervei között is szerepelt) elforgatják, ezért az Üllői út és Könyves Kálmán körút sarkán olyan értékes telket nyernek, amelynek értékesítésével a 2013-as kiadások – feltéve, hogy a legmagasabb ár lesz a nyerő – meg is térülhetnek.

„A saroktelek eladásának köszönhetően a tizennégymilliárd forintra tervezett végösszeg mintegy fele visszafolyhat – ekképp Fürjes Balázs. – Így tehát nemcsak a kontinens legmodernebb, hanem egyúttal legolcsóbb huszonkétezer férőhelyes stadionja készülhet el a fővárosban. Ez a létesítmény azonban több lesz egy arénánál – több egy Fradi-stadionnál. Hiszen sokszor szurkolhatunk majd a nemzeti válogatottnak és a rendezvényterem sok szabadidős, üzleti, társasági eseménynek is helyt ad majd. Megmondtuk, mi az üzemeltetésre egyetlen fillért sem adunk. A stadionnak tehát önfenntartónak kell lennie, azaz azt szeretnénk, ha nem pusztán meccsnapokon lenne benne élet. Társadalmi, kulturális eseményeknek is otthont adhat. Rendezvények, konferenciák, esküvők lebonyolítására ugyanúgy alkalmas, s remélem, a nem épp ferencvárosi szurkolók is magukénak érzik majd a létesítményt."

Maradva viszont a sportrendezvényeknél – közelebbről a futballnál –, a kormánybiztos elmondta, a számítások szerint csaknem hétezres átlagnézőszám esetén lehet jövedelmező a stadion.

„Jó irányba tart a Fradi, erősödik a csapat – így Fürjes Balázs. – Kubatov Gábor elnök úr minden héten elmondja, mennyire jó munkát végez Ricardo Moniz. Nos, azt gondolom, két feltétele van annak, hogy a szurkolók kijöjjenek a lelátókra. Először is a klubnak minden szezonban arany-, de legalábbis éremesélyesnek kell lennie, másodszor meg minden második-harmadik évben szerepelnie kell nemzetközi kupában. Nemzetközi példák azt mutatják, hogy egy új stadion, egy modern létesítmény önmagában is a nézőszám emelkedését hozza. Nem akarjuk átírni a szabályokat, tudjuk, hogy egy mérkőzés kilencven percig tart. Mi azonban azt szeretnénk, ha egy meccs háromszor kilencven percből állna, mert annyi mindent kínál az új stadion, hogy megéri másfél órával korábban jönni és másfél órával tovább maradni. Akár családostul is, végtére is családi stadiont építünk. Óvatos vagyok, ha jósolni kell, ám azt remélem, mire Botond fiam tizenegy esztendős lesz, már az új ferencvárosi stadionba vihetem ki."

Vagyis az új Albert-stadion jövő őszre elkészül.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik