A Fradival lesz még munka bőven, a Lombard verhetetlen?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.26. 14:53
null
Thomas Doll négy játékossal erősítette meg a Fradi keretét a télen (Fotó: Szabó Miklós)
A csaknem három hónapos téli szünet után pénteken a Puskás Akadémia FC–MVM-Paks mérkőzéssel folytatódik a labdarúgó NB I, vagy ha úgy tetszik, ezzel a találkozóval kezdődik el a tavaszi idény. A Nemzeti Sport Online hagyományos, négyrészes felvezető sorozattal jelentkezik, amelynek harmadik felvonásában az 5–8. helyezett csapatokkal foglalkozunk. A felkészülési időszak során veretlen Pápával, a bizonytalan helyzet ellenére is egységes csapat benyomását keltő Péccsel, a Radó Andrást megtartó Haladással és az új edzővel, több új játékossal rajtoló Ferencvárossal.  

8. LOMBARD: ANYAGI PROBLÉMÁK, DE SIKERES FELKÉSZÜLÉS

Az elmúlt évekkel ellentétben biztonságos pozícióban (8. hely) várhatja a tavaszi folytatást a Lombard Pápa, ám mégsem alakult felhőtlenül a téli felkészülés, ugyanis pénzügyi nehézségek miatt sokáig kérdéses volt a keret egyben tartása. Előbb tíz év után távozott a klubigazgató Árki Gábor, majd a játékosoknak kellett megbarátkozniuk némi szerződésmódosítással.

A problémák ellenére végül csak két kulcsember távozott: Rodenbücher István (visszatért korábbi csapatához, az MTK-hoz) a védelemből tűnik érzékeny veszteségnek, a középpályáról pedig César Quintero, aki családi okok miatt ment vissza hazájába, Kolumbiába. Ahogy várni lehetett, a kegyvesztett Ivancsics Gellért és Tóth Bence is távozott, előbbi a másodosztályú Siófokban, utóbbi a rivális Paksban talált befogadóra. Nem látjuk tavasszal a Lombard színeiben Novica Makszimovicsot, Jaszmin Mecinovicsot és Zoran Supicsot sem. Az együttes gerincét tehát meg tudták tartani (a több klubbal is hírbe hozott Kenesei Krisztián sem hagyta el a hajót), és még új játékosok is érkeztek. A vezetőknek sikerült megegyezniük a középpályás Kulcsár Kornél és a korábban a Ferencvárosban is játszó, volt válogatott védő, Csizmadia Csaba szerződtetéséről is.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen zárja a szezont a Lombard Pápa?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Fent említett okok miatt a pápaiak nem utaztak külföldi edzőtáborba, ám ez nem jelenti, hogy ne tudtak volna megfelelően készülni a tavaszra, az időjárás is kegyes volt hozzájuk. A felkészülési mérkőzéseken nem találtak legyőzőre, kilenc találkozón hét győzelem és két döntetlen a mérlegük, ami magabiztosságra adhat okot a szombati kaposvári rajt előtt, ahogy a múlt heti 5–1-es kecskeméti Ligakupa-siker is. Szűcs Lajosék előnye nyolcpontos a kieső helyen lévő MTK-val szemben, s ez még akkor sem tűnik kevésnek, ha a sorsolásuk nem a legkedvezőbb: a tavaszra maradt 13 fordulóból hetet idegenben kell megvívniuk.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A LOMBARD PÁPÁNÁL
Érkezők: Csizmadia Csaba (Gyirmót FC Győr), Horváth Richárd (szabadon igazolható, legutóbb Újpest FC), Jagodics Bence (Haladás), Kulcsár Kornél (Haladás – kölcsönbe, az ősszel a ZTE FC-nél szerepelt kölcsönben)
Távozott/távozhat: Dóczi Krisztián (FC Ajka?), Ivancsics Gellért (Siófok), Novica Makszimovics (szerb, FK Szloboda Uzsice – Szerbia), Jaszmin Mecinovics (macedón, FK Gorno Liszicse – Macedónia – az MLSZ felfüggesztette a játékjogát), César Quintero (kolumbiai, Atlético Nacional – Kolumbia), Rodenbücher István (MTK Budapest), Szabó Ottó(DAC Dunajská Streda – Szlovákia?), Zoran Supics (szerb, BSK Borcsa – Szerbia – az MLSZ felfüggesztette a játékjogát), Tóth Bence (Paks)
Kiszemeltek:

7. PÉCS: A JÁTÉKOSOK TESZIK A DOLGUKAT...

Pécsen a kiváló őszi szereplés – 7. a csapat az NB I-ben és áll még a Ligakupában, valamint a Magyar Kupában is – ellenére minden bizonytalan a tavaszi folytatás előtt, azóta, hogy Matyi Dezső többségi tulajdonos decemberben teljesen váratlanul (még az ügyvezető sem tudott róla) bejelentette: kiszáll a labdarúgócsapat finanszírozásából. Azóta sok mindenről hallhattunk már a PMFC-vel kapcsolatban. Zajos nyilatkozatháborúról a klubot megvenni szándékozó önkormányzat és az ajánlatot méltatlannak tekintő Matyi Dezső között éppúgy, mint jelentős tartozásokról, kulcsemberek (Dibusz Dénes, Miroszlav Grumics, Eke Uzoma) távozásáról, bizonytalanságról.

Legutóbb éppen Feleki Attila ügyvezető nyilatkozott úgy, hogy az egyetlen dolog, amit biztosan tud, az az, hogy szombaton pályára lépnek a Videoton ellen. A jövő héten esedékes kifizetések kapcsán már nem volt ennyire határozott... A játékosok abban bízhatnak, hogy Matyi Dezső megtartja a múlt héten nekik tett ígéretét, és valóban biztosítani fogja a működéshez, a klub életben maradásához szükséges feltételeket.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen zárja a szezont a Pécsi MFC?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ilyen körülmények között a legkevésbé sincs irigylésre méltó helyzetben a Márton Gábor, Lőrincz Emil edződuó, még akkor sem, ha néhány szponzor jóvoltából el tudott utazni a csapat törökországi edzőtáborba. Nehéz ugyanis úgy felkészíteni a gárdát, hogy közben csúsznak a juttatások és a futballisták lehetséges távozásáról szólnak a hírek – a legfrissebb, hogy Márkvárt Dávidot vinné a Videoton és a Ferencváros is. Az egyetlen új labdarúgó az együttesben a Fehérváron száműzött, a Videotontól kölcsönbe érkező szerb csatár, Milan Perics.

Ehhez képest a felkészülési időszak mérlege, az öt győzelem, két döntetlen, egy vereség, illetve a 21–8-as gólkülönbség kimondottan jónak mondható, pláne mert a legyőzöttek között volt a horvát élvonalbeli NK Osijek (Eszék) és a Ferencváros is.

Úgy tűnik tehát, hogy a játékosok teszik becsülettel a dolgukat, bízva benne, hogy a vezetők is tenni fogják, és akkor folytatódhat az ősszel megkezdett eredményes építkezés.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PÉCSI MFC-NÉL
Érkezők:Molnár Péter (Kozármisleny – lejárt a kölcsönadási szerződése), Milan Perics (szerb, Videoton FC – kölcsönbe), Zsdrál Miroszláv (Kozármisleny – kölcsönből vissza)
Távozott/távozhat: Dibusz Dénes (Ferencváros), Deutsch Bence (MTK Budapest – kölcsönből vissza, onnan Szigetszentmiklósi TK), Gaál Miklós (Kozármisleny), Miroszlav Grumics (szerb, Diósgyőri VTK), Djordje Jocics (szerb, ?), Eke Uzoma (nigériai, SV Sandhausen – Németország)
Kiszemeltek:

6. HALADÁS: TOVÁBBRA IS RADÓVAL TÖRNÉNEK BORSOT A „NAGYOK" ORRA ALÁ

Az átigazolási időszak már-már szokásosnak mondható kérdése továbbra is az volt Szombathelyen, hogy a Haladás legpiacképesebb labdarúgóiért, így például Radó Andrásért és Guzmics Richárdért érkezik-e visszautasíthatatlan ajánlat. A jelek szerint nem érkezett, hiszen tavasszal is mindketten a szombathelyieket erősítik majd (Radó ráadásul hosszabbított is), bár ezt a legkevésbé sem bánja Artner Tamás vezetőedző. A keret végül nem hogy meggyengült, inkább megerősödött, ugyanis a Haladásban folytatja a pályafutását a korábbi újpesti védő, Dvorschák Gábor és a kapus Gyűrű László, míg a Fradiba távozó csatár, Ugrai Roland helyére érkezett az izraeli légiós élet után hazatérő támadó, Hrepka Ádám.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen zárja a szezont a Haladás?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Haladás Törökországban is eltölthetett egy hetet a felkészülés során, és bár az edzőmeccseken kevésbé volt sikeres – öt vereség, egy döntetlen, egy győzelem –, a szombathelyiek erős ellenfelekkel is összemérték az erejüket, amiből még profitálhat a csapat. Ezek után az sem lenne meglepő, ha Halmosi Péterék a hatodik helyről előrébb lépnének a tabellán, még akkor sem, ha a Debrecen, a Videoton, az ETO, a DVTK és a Ferencváros ötöse közé beférkőzni nem könnyű feladat. Utóbbival már össze is mérték az erejüket a Ligakupában, és a 0–0-ra végződő mérkőzésen nem játszottak alárendelt szerepet Radóék.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A HALADÁSNÁL
Érkezők: Dvorschák Gábor (szabadon igazolható, legutóbb Carl Zeiss Jena – Németország), Gyűrű László (szabadon igazolható, legutóbb Nagymegyer – MSK Vel'ky Meder – Szlovákia), Hrepka Ádám (szabadon igazolható, legutóbb Bnei Jehuda – Izrael)
Távozott/távozhat: Andorka Péter (Gyirmót FC Győr), Czafit Richárd (körmendi kölcsön után Balatonfüred – kölcsönbe), Jagodics Bence (Lombard Pápa), Kulcsár Kornél (zalaegerszegi kölcsön után Lombard Pápa – kölcsönbe), Rajos Gábor (FC Ajka), Ugrai Roland (Ferencváros)
Kiszemeltek:
A SZOMBATHELYI HALADÁS TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 8.
Edzőtábor: Törökország (Antalya), január 25–február 5.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
01. 15., Graz: Sturm Graz (osztrák)–Haladás 4–2 (Gyurján, Ugrai)
01. 21., Lendva (Szlovénia): Maribor (szlovén)–Haladás 5–0
01. 27., Belek: Haladás–Santung Luneng (kínai) 0–2
01. 31., Belek: Haladás–Viitorul Constanta (román) 0–1
02. 02., Antalya: Haladás–Slavia Praha (cseh) 2–3 (Radó 2)
02. 04., Antalya: Haladás–Slovácko (cseh) 1–1 (Radó)
02. 14.: Ajka–Haladás 1–2 (Halmosi, Guzmics)
Ligakupa: Haladás–FTC 0–0

5. FERENCVÁROS: DOLLNAK LESZ MÉG MUNKÁJA BŐVEN

A Ferencváros játékát minden szezonkezdet előtt nagy érdeklődéssel várják a szurkolók, mert, ahogy a klubvezetők is vallják, a legsikeresebb magyar klubnál nem lehet más cél, mint a nemzetközi szereplés kivívása vagy a bajnoki cím elhódítása. Előbbire három, utóbbira tíz éve várnak a zöld-fehérek szurkolói, de az élvonalbeli elsőségre ezúttal sem mutatkozik sok esély, tekintve, hogy tízpontos hátrányban van az együttes a listavezető Debrecennel szemben.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen zárja a szezont a Ferencváros?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az elvárások ennek ellenére ezúttal is nagyok a csapattal szemben, az új vezetőedzőtől, a német Thomas Dolltól egyértelműen azt remélik, hogy kivezeti a társaságot az európai porondra. Ehhez védekezésben és támadásban is sokkal kiegyensúlyozottabb játékra lesz szükség, mint a meglehetősen zaklatott, nehézségekkel teli ősz során. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy az újonnan érkezők valós erősítést is jelentenek majd. Legalábbis a felkészülési meccseken nem mindig volt meggyőző a csapat, háromszor győzött, három döntetlen, illetve a Pécstől elszenvedett vereség mellett. Ráadásul a Haladás elleni, már említett, gól nélküli Ligakupa-meccsen sem szárnyaltak a „zöld sasok".

A Werder Brementől érkező belső védő, a horvát Mateo Pavlovic remeklésére nagy szükség lesz a bajnokságban, ugyanis ősszel látványos hibákat vétett a zöld-fehérek védelme. A hátsó alakzatba, a bal oldalra jött még a ma bejelentett, a középpályán is bevethető Laczkó Zsolt, de jobb oldali védő például nem érkezett, így klasszikus jobb-bekk nincs is a gárdában – elképzelhető, hogy Muhamed Besic kerül ki a szélre. A csatársorban a Haladástól megszerzett, az NB I-ben eddig 48 meccsen hét gólt szerző, 21 éves Ugrai Roland az új fiú, ám hogy ő mennyire tudja majd tehermentesíteni adott esetben Böde Dánielt, az első számú gólfelelőst, egyelőre kérdéses. Főképp, hogy Bödével szemben egészen más típusú, nem kimondottan centeralkatú támadó. A felsoroltak mellett érkezett még Pécsről a kapus Dibusz Dénes, aki kiszoríthatja Jova Leventét, és vele, illetve a már említett Pavloviccsal hatékonyabbá válhat a beívelésekkel, szögletekkel szembeni védekezés.

Ettől függetlenül jó néhány szakmai feladat megoldása vár még Thomas Dollra – ilyen feladat lehet, hogy például mit kezd a jól kereső, de keveset mutató Jack Tuijp, Arsenio Valpoort holland kettőssel, amelyet első lépésben a második csapathoz irányított –, aki nem számíthat könnyű szezonkezdetre, hiszen vasárnap a címvédő Győr, két hét múlva pedig a listavezető Debrecen vár majd a csapatára, míg a kettő között az „életéért küzdő" MTK-hoz látogatnak Gyömbér Gáborék.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők: Dibusz Dénes (Pécsi MFC), Laczkó Zsolt (Padova – Olaszország), Mateo Pavlovic (horvát, Werder Bremen – Németország, kölcsönbe), Ugrai Roland (Haladás)
Távozott/távozhat:Gerson Guimaraes Ferreira Junior (brazil, Petrolul Ploiesti – Románia), Grúz Tamás (szolnoki kölcsön után Vasas – kölcsönbe), Jack Tuijp (holland, Ferencváros II), Arsenio Valpoort (holland, Ferencváros II)
Kiszemeltek: Vitalij Balasov (ukrán, Csornomorec Odessza, legutóbb kölcsönben Hoverla Uzshorod – Ukrajna, próbajáték)
A FERENCVÁROSI TC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 6.
Edzőtábor: Törökország (Belek), január 25–február 7.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
01. 18.: Ferencváros–Soroksár 5–1 (Busai 2, Gyömbér, Ionescu, Péter A.)
01. 22.: Ferencváros–Dunaújváros PASE 3–3 (Péter A. 2, Mateos)
01. 28., Belek: Ferencváros–Rapid Bucuresti (román II.) 4–0 (Böde 2, Besic, Diallo)
02. 03., Belek: Ferencváros–Viborg (dán) 1–0 (Jovanovic)
02. 06., Belek: Ferencváros–Sigma Olomouc (cseh) 0–0
02. 12.: Ferencváros–DAC (Dunaszerdahely; szlovákiai) 1–1 (Busai)
02. 15., Szekszárd: Pécsi MFC–Ferencváros 3–2 (Busai 2)
Ligakupa: Haladás–FTC 0–0
LABDARÚGÓ NB I, 18. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Február 28., péntek
19.00
Puskás Akadémia FC–MVM-Paks (Tv: Sport1)Erdős József
Március 1., szombat
14.00

Budapest Honvéd–Újpest FC (Tv: M1)

Kassai Viktor
16.00
Kaposvári Rákóczi–Lombard Pápa Fábián Mihály
16.00
Szombathelyi Haladás–MTK Budapest (Tv: Sport1)Farkas Ádám
18.00
Pécsi MFC–Videoton FC (Tv: Sport1) Andó-Szabó Sándor
20.00
Mezőkövesd–KTE-Phoenix Mecano (Tv: Sport1)Iványi Zoltán
Március 2., vasárnap
16.30
Ferencváros–Győri ETO FC (Tv: M1)Solymosi Péter
18.30
Diósgyőri VTK–Debreceni VSC-Teva (Tv: Sport2) Vad II. István
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA 17 FORDULÓ UTÁN
1. Debreceni VSC-Teva 17 11 4 2 41–19 +22 37
2. Videoton FC 17 10 3 4 33–15 +18 33
3. Győri ETO 17 8 6 3 27–19 +8 30
4. Diósgyőri VTK 17 7 7 3 29–21 +8 28
5. Ferencváros 17 8 3 6 27–26 +1 27
6. Haladás 17 7 6 4 27–21 +6 27
7. Pécsi MFC 17 7 4 6 27–27 0 25
8. Lombard Pápa FC 17 7 2 8 21–24 –3 23
9. Budapest Honvéd 17 6 5 6 23–21 +2 23
10. Újpest FC 17 5 6 6 30–31 –1 21
11. Kecskeméti TE 17 5 6 6 24–31 –7 21
12. Mezőkövesd 17 5 3 9 21–31 –10 18
13. MVM Paks 17 4 5 8 21–29 –8 17
14. Puskás Akadémia FC 17 4 5 8 21–32 –11 17
15. MTK Budapest 17 3 6 8 18–21 –3 15
16. Kaposvári Rákóczi 17 2 3 12 15–37 –22 9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik