Menekülj, amíg nem késő! - NB I-es tavaszi szezonfelvezetés I.

Vágólapra másolva!
2014.02.24. 14:42
null
Torghelle Sándor nagyot lendíthet az MTK támadójátékán (Fotó: Veres Viktor)
A csaknem három hónapos téli szünet után pénteken a Puskás Akadémia FC–MVM-Paks mérkőzéssel folytatódik a labdarúgó NB I, vagy ha úgy tetszik, ezzel a találkozóval kezdődik el a tavaszi idény. A Nemzeti Sport Online hagyományos, négyrészes felvezető sorozattal jelentkezik, amelynek első részében a 13–16. helyen telelő négy csapat, a Paks, a Puskás AFC, az MTK és a Kaposvár téli felkészülésével, a játékoskeretekben történt változásokkal foglalkozunk.

 

16. KAPOSVÁRI RÁKÓCZI: FORRADALMI VÁLTOZÁSOK A TAVASZI HADJÁRAT ELŐTT

Nem az ukrajnai események hatására írjuk azt, hogy Kaposváron „forradalom zajlott le” a téli szünetben, hanem azért, mert valóban jelentős, már-már „forradalmi” változások történtek a klubnál, és ha nem is „szabadságharcot vív” a Rákóczi, mindenképpen olyan „tavaszi hadjáratra” készül amelynek célja, hogy elkerülje az osztályváltást, azaz ne essen ki az NB I-ből.

Kaposváron Selymes Tibor vette át az irányítást a 
süllyedő hajó felett – partot érnek? (Fotó: Mirkó István)
Kaposváron Selymes Tibor vette át az irányítást a süllyedő hajó felett – partot érnek? (Fotó: Mirkó István)

Az egyik legfontosabb változás az volt, hogy január elején felbontották az addigi vezetőedző, az őskaposvári Prukner László szerződését, és a felkészülést már az új trénerrel, Selymes Tiborral kezdte el a Rákóczi.

Tucatnyi játékos távozott a csapattól (többségüket szabadlistára tette a klub, és felbontotta a szerződésüket), köztük olyan rutinos labdarúgók, mint Waltner Róbert, Oláh Lóránt vagy Posza Zsolt. Posza mellett a másik kapusnak, Marko Ranilovicnak is mennie kellett, pótlásukra a ZTE-től Safet Jahic, míg Kecskemétről – fél évre – Antal Botond érkezett.

Rajtuk kívül nálunk nem igazán ismert román, belga-kongói, francia és kameruni légiósok jöttek (a korábbi kedvenc és NB I-es gólkirály André Alves kölcsönvételének ügyében nem sikerült megegyezni dubai csapatával), majd az átigazolási időszak utolsó pillanatában egy itthon is jól ismert külföldi labdarúgó csatlakozott a kerethez: az észt válogatott Tarmo Kink, aki az ősszel még az ETO-ban futballozott – bár csupán nyolc bajnokin lépett pályára, abból is ötször csereként. Nem hagyhatjuk ki a szójátékot: az utolsó törökországi felkészülési mérkőzés eredményéből kiindulva (4–1-es zakó a román másodosztályban szereplő marosvásárhelyiektől) az észt csatár Kink-keserves tavasz elé néz új csapatával.

Merthogy a Rákóczi helyzete majdnem reménytelennek tűnik, a tavaszi 13 forduló alatt nyolcpontos hátrányt kellene ledolgoznia a már bentmaradást érő pozíciókban lévő csapatokkal (Paks, Puskás AFC) szemben. A harmatgyenge őszi szereplés után váltani kellett a szakmai stábban és módosítani kellett a keret összetételén, ám mivel rengetegen távoztak, nagyon sok játékos érkezett, és majdnem teljesen új csapatot kellett építeni, igen nehéz lesz már az első fordulókban jó eredményt produkálni. Márpedig arra nincs idő, hogy majd egyszer összekovácsolódik a csapat…

A Kaposvár a DVSC-vel és a Kecskeméttel már nem mérkőzik meg ebben a kiírásban, a Magyar Kupából decemberben kiesett, a Ligakupában viszont még áll, a nyolc közé jutásért a Videotonnal vív párharcot. Az NB I tavaszi szezonjában hétszer játszik otthon – a közvetlen riválisok közül a Puskás AFC-t, a Paksot és a Mezőkövesdet fogadja – és csak hatszor idegenben. Ha jól kapja el a tavaszi rajtot (előbb a Lombard Pápát látja vendégül, majd utazik Újpestre, aztán a Puskással játszik odahaza), akkor még van esélye rá, hogy utolérje az előtte lévőket. De nem lesz könnyű dolga, az egyszer biztos.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen zárja az NB I-es szezont a Kaposvár?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A KAPOSVÁRI RÁKÓCZINÁL
Érkezők: Antal Botond (szabadon igazolható, legutóbb Kecskeméti TE), Lebbihi Badis (francia, SAS Épinal – Franciaország), Armand Ken Ella (kameruni, Karpati Lviv – Ukrajna, kölcsönbe), Dragos Firtulescu (román, UTA Arad – Románia), Andrei Florean (román, Sageata Navodari – Románia), Safet Jahic (szlovén, Zalaegerszegi TE FC), Tarmo Kink (észt, szabadon igazolható – legutóbb Győri ETO), Pierre Emanuel „Pieter” Mbemba (belga-kongói, legutóbb Omonia Nicosia – Ciprus), Landry Mulemo (belga-kongói, Beitar Jerusalem – Izrael, szabadon igazolható)
Távozott/távozhat: Stjepan Babic (horvát, ?), Jánvári Gábor (Nyíregyháza Spartacus), Major Ádám (?), Adrian Markus (román, Gaz Metan Medias – Románia), Oláh Lóránt (Kozármisleny),Bojan Pavlovics (szerb, NK Istra – Horvátország), Iulian Petrache (román, ?), Posza Zsolt (Balatonlelle), Marko Ranilovic (szlovén, ?), Bojan Vrucina (horvát, Skendija – Macedónia), Waltner Róbert (Siófok), Zámbó Bence (Tatabánya)
Kiszemeltek: Issaga Diallo (francia, szabadon igazolható, legutóbb Servette FC – Svájc)

15. MTK BUDAPEST: ÚJ TULAJDONOS, VISSZATÉRŐ VÁLOGATOTTAK

Az utóbbi években nem azt szoktuk meg az MTK-tól, hogy válogatott labdarúgókat szerződtet (több olyan átigazolási időszak is volt, amikor gyakorlatilag csak a Sándor Károly Akadémián nevelkedő fiatalok kerültek fel az első kerethez), ám úgy tűnik, a tulajdonosi szerkezetváltás után van pénz a kék-fehéreknél arra, hogy rutinos, a nemzeti csapatban is szereplő játékosokat szerezzen meg a klub.

Először Torghelle Sándor érkezett a Hungária körútra: a csatár a 2003–2004-es kiírásban már volt az MTK labdarúgója (22 bajnokin 9 gólt szerzett, majd Angliába, a Crystal Palace-hoz szerződött), és szabadon igazolható volt, hiszen felbontották a szerződését a Videotonnál. Néhány nappal később Vass Ádám csatlakozott az MTK keretéhez, aki legutóbb Belgiumban futballozott, és először játszhat itthon az NB I-ben, hiszen 16 éves korában igazolt külföldre (a Stoke Cityhez), és azóta légiósként kereste kenyerét. Február elején pedig Rodenbücher Istvánt szerződtették a kék-fehérek, ő – Torghelléhez hasonlóan – szintén játszott már az MTK-ban, sőt 2008-ban bajnoki címet is nyert Garami József együttesével.

Mind a hárman erősítést jelentenek, és szükséges is a keret megerősítése, mert az MTK bizony bajban van: jelenleg kieső helyen áll, az őszi 17 fordulóban mindössze 15 pontot szerzett. Három évvel ezelőtt a bajnokság ezen szakaszában jobban állt, hiszen 22 pontja volt az együttesnek, a szezon végén mégis kiesett – most fogadkoznak a kék-fehéreknél, hogy ilyen csúfság még egyszer nem eshet meg velük.

Meghatározó labdarúgók nem távoztak a csapattól (azt azért jegyezzük meg, hogy a tehetségesnek tartott, 18 esztendős szélső, Varga Szabolcs négy és fél évre a holland Heerenveenhez szerződött), az MTK szurkolói az érkezők közül különösen Vasstól és a felkészülési meccseken öt gólt szerző Torghellétől várnak sokat, a Vass Ádám, Kanta József, Torghelle Sándor tengelyre bátran építhet az MTK szakmai stábja.

A kék-fehérek a tavaszi szezon előtt egy hétig Törökországban, jó körülmények között edzőtáboroztak, és a felkészülési időszakban csupán egy meccset veszítettek el, az ukrán Metalurh Donecktől kaptak ki 3–0-ra.

Az MTK a Ligakupából már kiesett, a Magyar Kupában még versenyben van, a negyeddöntőben a Győrrel találkozik. A bajnokságban a két Borsod megyei csapattal, a Diósgyőrrel és a Mezőkövesddel már nem kell megmérkőznie, ám a sorsolása nem könnyű: kevesebbszer (6) játszik otthon, mint idegenben (7), ráadásul a hazai meccsei között akad több, igen rázós mérkőzés (a DVSC-t, a Videotont és a Ferencvárost is fogadja). Viszont könnyebbség, hogy a közvetlen riválisok közül a Puskás FC-vel és a Kaposvárral is a Hidegkuti Nándor Stadionban találkozik. Sorsdöntőnek ígérkezik a pécsi, a paksi és a kecskeméti túra, az idegenbeli mérlegén mindenképpen javítania kell az MTK-nak (ha bent szeretne maradni), mert az ősszel vendégként csupán egyszer, Pápán tudott nyerni.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen zárja az NB I-es szezont az MTK?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ MTK BUDAPESTNÉL
Érkezők: Rodenbücher István (Lombard Pápa), Torghelle Sándor (szabadon igazolható, legutóbb Videoton), Vass Ádám (szabadon igazolható, legutóbb KV Oostende – Belgium)
Távozott/távozhat: Batizi-Pócsi Balázs (FC Tatabánya – kölcsönbe), Deutsch Bence (pécsi kölcsön után Szigetszentmiklósi TK – kölcsönbe), Horváth Péter (Siófok, kölcsönbe), Varga Szabolcs (Heerenveen – Hollandia)
Kiszemeltek:

14. PUSKÁS AKADÉMIA FC: KELL A RUTIN – CSAK FIATALOKKAL NEHÉZ LENNE BENT MARADNI

Az elmúlt hét hónap alatt jelentősen átalakult a Puskás Akadémia FC kerete. A klub első NB I-es mérkőzésén (2013. július 26., Lombard Pápa–Puskás AFC 1–1) szereplő labdarúgók közül például öten már nincsenek is Felcsúton – a kezdőként pályára lépő Baracskai Roland, Gajdos Zsolt, Vachtler Csaba és Zsolnai Róbert, valamint a csereként beálló Uros Nikolics a télen távozott –, de rajtuk kívül is több mint fél tucat labdarúgó szerződött el vagy került kölcsönbe az első félévben szereplők közül.

Már az őszi szezon közben is rutinos labdarúgókkal erősített Benczés Miklós csapata (elég, ha Czvitkovics Péter, Francisco Gallardo, Lencse László vagy Szekeres Adrián nevét említjük), és a téli átigazolási időszakban is érkeztek olyan futballisták, akik korábban felhúzhatták a nemzeti csapat címeres mezét: a 34-szeres válogatott középpályás, Tóth Balázs a Videotontól jött kölcsönbe (ő a PAFC-ban Tóth II Balázs néven szerepel, hiszen itt játszik egy másik Tóth Balázs is), míg a 12-szeres válogatott középső védő, Vaskó Tamás Mezőkövesdről érkezett, kissé viharos körülmények közepette. Velük masszívabbá válhat a csapat védekezése, ami létfontosságú az újonc esetében, hiszen az ősszel a Kaposvár után a Puskás AFC kapta a legtöbb gólt (32) az NB I mezőnyében.

A felkészülési mérkőzések közül többet is kapott gól nélkül tudott lehozni a felcsúti együttes, amely Spanyolországban edzőtáborozott, és legyőzte többek között a Betis és a Sevilla B csapatát is. Az edzőmeccseken az új szerzemények közül Berki István és Sztefan Denkovics is eredményes volt (nem is egyszer), de a „régiekre” sem lehet panasz, hiszen Lencse László és Tischler Patrik is többször betalált – úgy tűnik, a góllövéssel nem lesznek gondjai a csapatnak (bár az Újpest elleni, utolsó felkészülési meccs nem ezt igazolta).

A felcsútiak a Magyar Kupából már kiestek, egy másik „fronton” viszont még van feladatuk, hiszen a Ligakupában a Vasassal vívnak párharcot. Az NB I-ben a tavaszi 13 bajnokijukból nyolcat pályaválasztóként játszanak és csak ötször mennek vendégségbe, ebből kiindulva kedvező sorsolásról beszélhetünk, más kérdés, hogy nekik egyelőre a „hazai pálya” nem otthon, Felcsúton van, hanem Székesfehérváron, és tavasszal is a Sóstói Stadionban rendezik a hazai mérkőzéseiket (ahol eddig 3–2–2 a mérlegük). A Lombarddal és az Újpesttel már nem játszanak, a legnagyobb riválisok közül a Paksot és a Mezőkövesdet fogadják, Kaposvárra, Kecskemétre és az MTK-hoz viszont utaznak.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen zárja a szezont az NB I-ben a Puskás Akadémia?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PUSKÁS AKADÉMIA FC-NÉL
Érkezők: Berki István (Csákvár), Sztefan Denkovics (szerb-montenegrói, szabadon igazolható, legutóbb Vojvodina – Szerbia), Orbán Gáspár (Videoton II – kölcsönből vissza), Tóth II Balázs (Videoton FC – kölcsönbe), Vaskó Tamás (Mezőkövesd)
Távozott/távozhat: Baracskai Roland (Videoton II), Barcsay Márk (Videoton II), Haraszti Zsolt (Videoton FC – kölcsönből vissza), Gajdos Zsolt (Békéscsaba Előre – kölcsönbe), Károly Bálint (Békéscsaba Előre – kölcsönbe), Miguel Ángel Luque (spanyol, ?), Molnár Tibor (Videoton II), Uros Nikolics (Videoton FC – kölcsönből vissza), Papucsek Barna (Szolnoki MÁV FC), Mamadou Wagué (francia, ?), Vachtler Csaba (Balmazújváros – kölcsönbe), Zsolnai Róbert (Szolnoki MÁV FC)
Kiszemeltek:


13. MVM-PAKS: NEM HULLHAT ATOMJAIRA, AMIT ÉVEK ALATT FELÉPÍTETTEK

Hagyománytisztelő vezetői vannak a paksi együttesnek, a zöld-fehéreknél évekkel ezelőtt elhatározták, hogy nem alkalmaznak külföldi futballistákat, és ehhez tartják is magukat: ezúttal sincs légiós a keretben, a télen érkező két labdarúgó magyar, ráadásul a győri kölcsönből visszatérő Lázok János korábban az A-válogatottban, a Pápáról szerződtetett Tóth Bence pedig a korosztályos válogatottakban szerepelt.

Pakson már mindenki Csertői Aurél 
szavaira figyel (Fotó: Czerkl Gábor)
Pakson már mindenki Csertői Aurél szavaira figyel (Fotó: Czerkl Gábor)

Rajtuk kívül nem érkezett más labdarúgó, a távozók névsora sem hosszú (a Diósgyőr által megkörnyékezett Bori Gábor végül maradt az együttesnél), nem volt tehát nagy változás a keretben, a kispadon viszont igen: a Győri ETO-hoz szerződő Horváth Ferenc helyére éppen a győrieknél korábban edzősködő Csertői Aurél került, Tököli Attila pedig csatárból előlépett játékos-edzővé. A két szakembernek kell bent tartania a tolnai csapatot az NB I-ben, azaz elérni azt, hogy amit évek alatt felépítettek Pakson, az most ne omoljon össze. Nem egyszerű a feladat, hiszen a paksi együttes két pontra van a kieséstől, ám a játékoskeret erősségét elnézve nem lehetnek gondjai a gárdának.

A paksiak is – több más csapathoz hasonlóan – Törökországban voltak edzőtáborozni, a beleki felkészülési mérkőzések közül kettőt megnyertek, egyet elvesztettek. Az NB I-es góllövőlistát vezető Simon Attila több edzőmeccsen is eredményes volt, Lázok János is betalált néhányszor – a védekezés stabilizálása, a kapott gólok számának csökkentése mellett a legfontosabb feladat az, hogy a gólszerzés területén ne „egyszemélyes” legyen a Paks, azaz Simon Attilán kívül mások is aktívan vegyék ki a részüket a góllövésből, mert az ősszel a 21 paksi találatból 13-at Simon jegyzett.

A Paks a Magyar Kupa 4. fordulójában elvérzett Dunaújvárosban, a Ligakupában viszont még áll, a nyolcaddöntő első meccsén 1–1-et játszott a PMFC otthonában. A bajnokságban az Újpesttel és a Péccsel már nem mérkőzik meg ebben az idényben, és nem jó hír a csapatért szorítóknak, hogy kevesebbszer játszik otthon (6), mint idegenben (7). Merthogy az ősszel vendégként a leggyengébbek közé tartozott, látogatóként csupán a sereghajtó Kaposvár szerzett kevesebb (3) pontot nála (5). A közvetlen riválisok közül az MTK-t és a KTE-t fogadja, míg a Puskás AFC-hez, a Kaposvárhoz és a Mezőkövesdhez ellátogat.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen zárja a szezont az NB I-ben a az MVM-Paks?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ MVM-PAKSNÁL
Érkezők: Lázok János (Győri ETO FC – kölcsönből vissza), Tóth Bence (Lombard Pápa)
Távozott/távozhat: Csorba Szabolcs (Nyíregyháza Spartacus – kölcsönből vissza), Heffler Norbert (Soproni VSE – kölcsönbe), Hullám Attila (FC Tatabánya), Tóth Dániel (balmazújvárosi kölcsön után Kozármisleny – kölcsönbe)
Kiszemeltek:
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA 17 FORDULÓ UTÁN
1. DVSC-Teva 17 11 4 2 41–19 +22 37
2. Videoton FC 17 10 3 4 33–15 +18 33
3. Győri ETO 17 8 6 3 27–19 +8 30
4. Diósgyőri VTK 17 7 7 3 29–21 +8 28
5. Ferencváros 17 8 3 6 27–26 +1 27
6. Haladás 17 7 6 4 27–21 +6 27
7. Pécsi MFC 17 7 4 6 27–27 0 25
8. Lombard Pápa FC 17 7 2 8 21–24 –3 23
9. Budapest Honvéd 17 6 5 6 23–21 +2 23
10. Újpest FC 17 5 6 6 30–31 –1 21
11. Kecskeméti TE 17 5 6 6 24–31 –7 21
12. Mezőkövesd 17 5 3 9 21–31 –10 18
13. MVM Paks 17 4 5 8 21–29 –8 17
14. Puskás Akadémia FC 17 4 5 8 21–32 –11 17
15. MTK Budapest 17 3 6 8 18–21 –3 15
16. Kaposvári Rákóczi 17 2 3 12 15–37 –22 9
LABDARÚGÓ NB I, 18. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Február 28., péntek
19.00
Puskás Akadémia FC–MVM-Paks (Tv: Sport1)
Március 1., szombat
14.00

Budapest Honvéd–Újpest FC (Tv: M1)

16.00
Kaposvári Rákóczi–Lombard Pápa
16.00
Szombathelyi Haladás–MTK Budapest (Tv: Sport1)
18.00
Pécsi MFC–Videoton FC (Tv: Sport1)
20.00
Mezőkövesd–KTE-Phoenix Mecano (Tv: Sport1)
Március 2., vasárnap
16.30
Ferencváros–Győri ETO FC (Tv: M1)
18.30
Diósgyőri VTK–Debreceni VSC-Teva (Tv: Sport2)
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik