Húsz góllal terhelte meg Japán kapuját a magyar válogatott

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2017.07.16. 21:40
Bíró Attila szövetségi kapitány csapata Japán ellen kezdte meg a szereplést a budapesti világbajnokságon. A magyar válogatott a várakozásoknak megfelelően könnyed, fölényes győzelmet aratott az ázsiaiak ellen a telt házas Hajós Alfréd Uszodában. Folytatás kedden a franciák ellen.
Gurisatti (kékben) két gólt tett hozzá a húszhoz (fotó: Szabó Miklós)
Gurisatti (kékben) két gólt tett hozzá a húszhoz (fotó: Szabó Miklós)
Gurisatti (kékben) két gólt tett hozzá a húszhoz (fotó: Szabó Miklós)
Gurisatti (kékben) két gólt tett hozzá a húszhoz (fotó: Szabó Miklós)
Gurisatti (kékben) két gólt tett hozzá a húszhoz (fotó: Szabó Miklós)

NŐI VÍZILABDA, VILÁGBAJNOKSÁG
C–CSOPORT, 1. FORDULÓ
JAPÁN–MAGYARORSZÁG 11–20
(1–4, 3–8, 2–5, 5–3)
Budapest,
Hajós Alfréd Uszoda, 6000 néző. Vezeti: Rotstart (amerikai), Severo (olasz)
JAPÁN:
Aoki – Inaba 2, Tokumoto, Szuzuki, JAMAMOTO 4, Noro, Szakanue
Csere: ARIMA 4, Nizava, Magarijama, Kazama 1
Szövetségi kapitány: Kato Hideo
MAGYARORSZÁG: Gangl – Keszthelyi 4, Szilágyi D. 2, Csabai, BUJKA 5, Szücs G., Czigány D. 1
Csere:
Kasó (kapus), Illés A., Tóth I. 4, Antal 2, Gurisatti 2, Takács O.
Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből: 6/4, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Kato Hideo:
– A végeredmény ellenére elégedett vagyok csapatom játékával, nagyot küzdöttek a lányok, és végigúszták a meccset. Figyelembe kell venni, hogy három játékosom még csak másodéves egyetemista, így kellett a nyitó meccsen helytállnunk a házigazda magyar válogatott ellen... A következő találkozón, a hollandok ellen hasonló találkozóra számítok.

ÖSSZEFOGLALÓ

Fölényes győzelemmel mutatkozott be a magyar női vízilabda-válogatott a hazai világbajnokságon: 20–11-re győzte le Japánt.

Kereken másfél óra volt még hátra a női vízilabda-válogatott bemutatkozó meccséig, amikor a sajtóközpontban megjelent Tóth László és Csernus Imre.

A vízben a hollandok éppen agyonverték a franciákat, de a magyar csapat segédedzője és pszichológusa nem azért érkezett, hogy megírja a tudósítást a meccsünkről, vagy bármelyik másikról.

Sokkal inkább egy remek tavalyi hagyományt folytattak, hiszen a 2016 januárjában Belgrádban rendezett Európa-bajnokságon is rendre a sajtóközpontban kávéztak a lányok meccsei előtt, márpedig akkor aranyérmet szerzett a csapatunk, szóval, ha csak ezen múlik, mi magunk készítünk kávét a Tóth, Csernus duónak!

Amíg az említettek kávéztak, addig a lányok az ilyenkor szokásos módon készültek a bemutatkozásra: megbeszélés, melegítés a Széchy uszoda medencéjében, hogy aztán nyolc óra után néhány perccel ünnepélyes keretek között bevonuljon a magyar női vízilabda-válogatott.

A lányok félszeg mosollyal léptek a kapu mögötti pódiumra, látszott rajtuk, hogy elfogódottak és boldogok, hogy itthon játszhatnak. Nem mellesleg közel telt ház és remek hangulat fogadta a csapatot, igaz, a lányok tisztelére készített „Hajrá, magyarok! #egyekvagyunk" feliratú zászlót csak akkor húzatták fel a drukkerekkel, amikor a csapat még az uszodán kívül volt.

Mindeközben meg az amerikai rapper, Macklemore Can't hold us című számát ötvenedszer hallgattuk (aki volt tavaly a Sziget-fesztiválon, az ötvenegyedszer), s gyanítjuk, a következő két hétben még a harmadik negyed után felcsendülő Despacitónál is jobban az agyunkba fog égni a dal – ha nyerünk, jöhet.

A Himnusz alatt aztán csillogtak a szemek, még az ilyenkor mindig eltökélt Keszthelyi Rita is meghatottan mosolygott – majd alighogy túlestünk az ünnepi pillanatokon, Bujka Barbara máris betalált. A centernek a duplázáshoz is csak 123 másodpercre volt szüksége, aztán a csapat egyik legrutinosabb tagja után a válogatott legfiataljabbja is kettőt vágott: a 20 éves Szilágyi Dorottya élete első világbajnoki meccsén az első negyedben kétszer volt eredményes, előbb a hatalmas kapufás gólt lőtt, aztán meg remekül helyezte a rövid alsóba a labdát.

Ekkor ugye már 4–0-ra vezetett a magyar válogatott a japánok ellen, s habár az ázsiaiak igyekeztek, időkéréses emberfórból még gólt is szereztek, de egyértelműen látszott a két csapat közti tudás- és erőkülönbség: Csabai Dóra például még emberhátrányban is egy az egyben szerelte riválisát...

A nagyszünetben 12–4-re vezetett a magyar válogatott, Bujka ötnél járt, Szilágyi mellett a másik újonc, Gursatti Gréta is betalált, a második félidőre pedig a másik kapusunk, Kasó Orsolya is beszállhatott.
A második félidő éppen úgy alakult, ahogy az első, a magyar csapat szórta a gólokat, a japánok meg időnként betaláltak, ugyanakkor jó volt látni, hogy a rivális játékosai a nagy különbség ellenére is örültek a góljaiknak, élvezték, hogy itt lehetnek a világbajnokságon.

Talán még azt is élvezték, amikor testközelből láthatták Gurisatti második gólját, amikor a szélső úgy lőtt centergólt, hogy a jobb kezén kívül semmilye sem látszott ki a vízből, vagy éppen azt, amikor Keszthelyi éppen Hosnyánszky Norbert módra szabaddobásból csavart a hálóba.

A vége közte kilenc lett, jöhet a folytatás, ami csakis nehezebb lehet, de remélhetőleg a vasárnapihoz hasonló mosolygós pillanatok várnak még ránk.

BRAZILOS SIKER

– Milyen haszna van egy ilyen mérkőzésnek?
– A védekezésről tudunk sokat beszélni, bár nem hiszem, hogy ez a japán csapat másnak tizenegy gólt lő – maximum később az alsóházban –, viszont húszat sokan lőnek neki – válaszolta Bíró Attila, a mieink szövetségi kapitánya. – Kissé sok a tizenegy kapott gól, brazil futballra hasonlított a meccs: sokat lőttünk, és sokat is kaptunk.

– A hat a hat elleni támadásokat sokat gyakorolhattuk, hiszen csak egy emberfórt kaptunk...
– A támadójáték jól ment, ezt mutatja a húsz lőtt gól is, s egy emberelőnnyel tudtuk lehozni a meccset. A fórokat valóban kevésbé tudtuk gyakorolni.

– A mérkőzés előtt említette is: elképzelhető, hogy kevesebb előnyt kap a csapat.
– Igen, de azért egy emberelőnynél többre számítottam... De mindegy, hat a hat ellen megoldottuk, ugyanakkor az egyenlő létszámos és az emberhátrányos védekezésen is lehet még javítani. Teljesen mindegy, hogy a francia vagy a holland válogatott az ellenfél, több támadást kell kivédekezni, blokkolni, vagy a kapusoknak többet hozzátenni.

– Mindennel együtt magabiztos győzelemmel kezdtünk, erre lehet építeni a folytatásban?
– Ne legyünk elégedetlenek: kilenc góllal nyertünk, tényleg egy közönségszórakoztató mérkőzés volt.

 

„BEMELEGÍTŐ MÉRKŐZÉSNEK JÓ VOLT”

GURISATTI GRÉTA, a magyar válogatott szélsője: „A rutinosabb játékosok minden találkozó előtt elmondják, mire figyeljünk, de hétfő este sokat jelentett, hogy a bevonulás előtt Keszthelyi Rita – aki nem arról híres, hogy kimutatja az érzelmeit – odalépett hozzám, illetve a másik újonchoz, Szilágyi Dorottyához, és megölelt minket. Nem vagyok izgulós típus, szerencsére hamar feloldódtam. Az elején remekül kezdtünk, Bujka Barbi hozta a szokásos formáját, így mindenki megnyugodott. Egyedül azt sajnálom, hogy a végére kicsit sok gólt kaptunk. A franciák ellen stabilabb védekezés kell, nagy bravúr lenne, ha kapott gól nélkül lehoznánk a találkozót.”

ANTAL DÓRA, a magyar válogatott szélsője: „A tizenegy kapott gólt sokallom, de a támadásban mutatott produkciónkra lehet építeni. Az idei felkészülés során találkoztunk a japánokkal, akkor is hasonló meccseket játszottunk ellenük, így tudtuk mire készüljünk. Ennek ellenére többször előfordult, hogy lemaradtunk, és védekezésben nem követtük eléggé a labdákat. Szerencsére elöl sok szép gólt szereztünk, ez hozzátartozik a magyar vízilabdához, remélem, hogy ezen a téren a folytatásban sem lesz probléma. A húsz lőtt góllal érzésem szerint kiszolgáltuk a közönséget, akik fantasztikus hangulatot teremtettek, nagyon jó érzés volt több ezer ember előtt játszani. A franciák ellen folytatjuk, szerdán is magabiztos győzelemre készülünk. Teljesen más vízilabdát játszanak, mint a japánok, ott azért több kiállításra számítok. Hétfőn egyetlen fórt kaptunk, ami azért nem volt reális.”

BUJKA BARBARA, a magyar válogatott centere: „Az első két negyedben támadásban és védekezésben is koncentráltan játszottunk, utána viszont csökkent a koncentráció. Nagyon örültem, hogy ennyi ember volt kint a meccsen, én még nem voltam olyan női vízilabda-mérkőzésen, ahol ennyien lettek volna. Az eredmény azt mutatja, hogy nagyon jók voltunk támadásban, ha így lett volna, akkor negyvenet lövünk, védekezésben pedig egy japán csapat ellen nem szabad ennyi gólt kapni. Bemelegítő mérkőzésnek jó volt.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik