utanpotlassport.hu 2017.03.31 11:11 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Vívás: magyar remények a kadét- és juniorvébé rajtja előtt

A sikeres Eb-szereplés után a magyar  kadet- és junior vívók a világbajnokságon is érmeket várnak maguktól. Udvarhelyi Gábor szövetégi kapitány is bízik a jó szereplésben, de ahogy mondja, a vívás kiszámíthatatlan.

Pusztai Viola Három arany-, három ezüst- és két bronzéremmel tértek haza alig egy hónapja Plovdivból a magyar kadet és junior vívók az Európa-bajnokságról. Március utolsó napjaiban újra a bolgár város felé vették az irányt, hogy újabb érmeket gyűjtsenek, ezúttal már a korosztályos világbajnokságon.

Az éremszerzésre azért kevesebb lehetőség nyílik, mint a kontinensviadalon, hiszen a vb-n a kadeteknek nem rendeznek hagyományos csapatversenyt. Így az Eb-győztes leány párbajtőr- és a fiú kardcsapat sem bizonyíthatja be, hogy nemcsak az Öreg Kontinensen, hanem a világon is ők a legjobbak. Az csak a helyszínen dől el, hogy az egyéniben elért eredmények alapján a vegyes csapatot kik alkotják – nemenként mindegyik fegyvernemből egy-egy vívó −, de az előzetesen nevezett tőröző, Hajas Nóra szerint dobogóra esélyes csapattal állhatnak elő.

Vajon Pusztai Liza a vb-n is megtapasztalhatja, milyen a levegőben lenni? Forrás: EFC

Vajon Pusztai Liza a vb-n is megtapasztalhatja, milyen a levegőben lenni?  •  Forrás: EFC

A fegyvernem kadet európai körversenysorozatának abszolút győztese az Európa-bajnokság után nem lehetett elégedett, hiszen nem sikerült az éremszerzés. A világbajnokság előtt jó formában érzi magát, a vb-n mindenképpen jobb szereplést vár magától, és ezúttal igyekszik nem túlizgulni a versenyt.

Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány szerint női tőrben mind a kadetek, mind a juniorok versenyében lehet jobb teljesítményre számítani, de elsősorban női kardban várja a kiemelkedő eredményt. A háromszoros kadet Európa-bajnok Pusztai Lizát külön is megemlíti, hiszen a kontinensviadalon a saját korosztályában egyéniben arany-, csapatban ezüstérmes lett, míg 15 évesen egyéniben a juniorok között is felállhatott a dobogó második fokára. Mellette a már szintén felnőttválogatott Záhonyi Petrától vár jó eredményt a juniorok versenyében.

„A kadet leány párbajtőrözők is nagyon jók, az Eb-n csapatban nyertek, Muhari Eszter pedig egyéniben ezüstérmes lett, ők a világbajnokságon is kiemelkedőt nyújthatnak – mondja a kapitány, aki pozitívumok mellett az Európa-bajnokság negatív meglepetésére is kitér, a férfi junior párbajtőrözők egyéni szereplésére. – Egyéniben a tavaly Eb-t nyert Siklósi Gergőtől reméltük a jobb szereplést, s bár eléggé le van tervelve, miután a felnőttek között is versenyez, az elmúlt hétvégén éppen a budapesti Grand Prix-versenyen vívott, bízunk benne, hogy a vb jól sikerül neki.”

A kadet vb-csapat
Fiú párbajtőr: Hosszú Dániel (Honvéd), Majnik Roland (BVSC), Csere Bence (Balaton). Leány párbajtőr: Muhari Eszter (MTK), Gnám Tamara (Tatabánya), Petri Renáta (AVA Békéscsaba). Fiú tőr: Nedeljkovic Mateja (UTE), Szemes Gergő (Kunszentmiklós), Beke Vince (Törekvés). Leány tőr: Hajas Nóra (Törekvés), Pölcz Anna (MTK), Tomka Ivett (MTK). Fiú kard: Milassin Mór (Nagykanizsa), Kaiser Balázs (UTE), Baaken Mátyás (KVSE). Leány kard: Pusztai Liza (BVSC), Nagy Valentina (BVSC), Marton Dóra (Szigetszentmiklós)

A junior férfi párbajtőrözők egyébként csapatban bronzérmesek lettek az Eb-n, s a világbajnokságon is az éremszerzés a céljuk, ahogy a kadetben és juniorban is érdekelt párbajtőröző Gnám Tamarának is.

Milassin Mór a vb-re még motiváltabban készült Forrás: EFC

Milassin Mór a vb-re még motiváltabban készült  •  Forrás: EFC

„Az Eb-n a csapat győzelme kárpótolt azért, hogy egyéniben nem jött össze az érem. A vb-n azonban nagyon szeretnék dobogóra állni, mindegy, hogy melyik fokára. Úgy érzem, mindent megtettem a felkészülés alatt, a versenyig már csak pihenés szerepel a programban. Remélem, sikerül elérnem a célom.”

Milassin Mór sem szeretné alább adni annál, mint amit az Eb-n elért, ott ugyanis egyéniben bronz-, csapatban aranyérmes lett. A 16 éves kardozó néhány nappal az után, hogy hazaérkezett Plovdivból, máris megkezdte a felkészülést a világbajnokságra.

„A motiváció megvolt arra, hogy még nagyobb erőbedobással dolgozzak, mint eddig. Végig az éremre koncentrálva, céltudatosan dolgoztam. Teljesen felkészültnek érzem magam, hogy a világbajnokságon még nagyobbat dobbantsak, mint az Európa-bajnokságon.”

A junior vb-csapat
Férfi párbajtőr: Siklósi Gergely (Honvéd), Koch Máté (Vasas), Andrásfi Tibor (BVSC), Nagy Dávid (Vasas, egyéni), Esztergályos Patrik (Tata, csapat). Női párbajtőr: Muhari Eszter (MTK), Gnám Tamara (Tatabánya), Kardos Edina (Vasas), Nagy Kinga (Diósgyőr). Férfi tőr: Mendrey Tamás (UTE), Mészáros Tamás (UTE), Bellovicz Gábor (Honvéd), Frühauf Benjámin (MTK). Női tőr: Kondricz Kata (Honvéd), Tóth Janka (Törekvés), Pásztor Flóra (Törekvés), Kókai Csilla (MTK). Férfi kard: Galgóczy Tamás (BVSC), Szlama Vilmos (Szigetszentmiklós), Nagy Martin (BVSC), Morvai Ákos (Gödöllő). Női kard: Pusztai Liza (BVSC), Záhonyi Petra (Kárpáti), Nagy Valentina (BVSC), Bérczy Dorottya (BVSC)

De vajon sikerülhet-e megismételni a március elején elért sikereket?

„Vívásban ezt elég nehéz kiszámítani, ráadásul a világbajnokságon erősebb is a mezőny – magyarázza Udvarhelyi. – Hozzáteszem, volt már eredményesebb Eb-szereplésünk is, de utánpótlásban természetes a korosztályváltások miatt a hullámzó teljesítmény. Remélem, hogy azért a világbajnokságon is lesznek sikereink.”

Az Eb után készült riportunk az alábbi videón látható

A kadetek már szombaton pástra lépnek, az első napon a férfi kardozóké és a leány párbajtőrözőké lesz a főszerep. A korosztályos világbajnokság hivatalos honlapja ITT érhető el.

A program
Kadet vb
Április 1. (szombat): Fiú egyéni kard, leány egyéni párbajtőr
Április 2. (vasárnap): Fiú egyéni tőr, leány egyéni kard
Április 3. (hétfő): Fiú egyéni párbajtőr, leány egyéni tőr
Április 4. (kedd): Vegyes csapatverseny
Junior vb
Április 5. (szerda): Férfi egyéni kard, női egyéni párbajtőr
Április 6. (csütörtök): Férfi egyéni tőr, női egyéni kard
Április 7. (péntek): Férfi egyéni párbajtőr, női egyéni tőr, férficsapat kard, női csapat párbajtőr (nyolc közé jutásig)
Április 8. (szombat): Férficsapat kard, női csapat párbajtőr (döntő), férficsapat tőr, női csapat kard (nyolc közé jutásig)
Április 9. (vasárnap): Férficsapat tőr, női csapat kard (döntő), férficsapat párbajtőr, női csapat tőr (nyolc közé jutásig)
Április 10. (hétfő): Férficsapat párbajtőr, női csapat tőr (döntő)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.

2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.