Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.03.29 09:03 Frissítve: 2020.04.02 16:59

Vívás: A sportolók fegyelmezettek, lélekben erősek - Csampa Zsolt

„Ha csak egy dolgot javasolhatnék most mindenkinek, az lenne, hogy vigyázzunk egymásra és a szeretteinkre” − mondta honlapunknak a Magyar Vívó Szövetség elnöke, Csampa Zsolt.

Mint minden sportágat, úgy a vívást is megbénította a koronavírus-járvány okozta helyzet. A szövetség elnöksége pénteken elfogadta, hogy a válogatott sportolók számára visszavonásig meghosszabbítja a házi karanténidőszakot, emellett határozott arról, hogy a hazai versenyrendszer határozatlan időre felfüggesztésre kerül. Csampa Zsolt elnök is tisztán látja, nehéz időt él át a magyar társadalom, a sportélet, így a vívók is:

Pusztai Lizának is várni kell a tokiói álomra

Pusztai Lizának is várnia kell a tokiói álomra  •  Forrás: EFC

„Láthatatlan ellenséggel küzdünk, talán ez a legborzasztóbb. Nem feladatom és nem is tudom megbecsülni, mennyi ideig tarthat a veszélyhelyzet, de azzal tisztában vagyok, hogy az orvostudomány, valamint az a csapat, amelyik az emberek érdekéért dolgozik nap mint nap, helytáll. Bízom benne, hogy túllendülünk ezen az időszakon.”

Kedden derült ki, hogy az idén nyárra tervezett, tokiói olimpiát 2021-ig elhalasztják. A döntés utánpótláskorú vívókat is érint. A kardcsapat tagja Pusztai Liza (18, felnőtt-világranglista 11.) és Battai Sugár (16). A szituáció most úgy fest, hogy az utolsó világkupaversenyen csak akkor előzhetik meg a magyarokat az ukránok, ha döntőt vívnak. Mi több, ha Lizáék nyolc közé jutnak, akkor a második hely is kevés a riválisnak – így kijutunk az olimpiára. Muhari Eszternek (17) párbajtőrcsapatban már nincs, egyéniben viszont még lehet keresnivalója a kvótavadászatban: 51. a világranglistán.

„Ahogyan a nemzetközi olimpiai bizottság elnöke, Thomas Bach fogalmazott: az olimpia a remény szimbóluma lesz Tokióban. Ésszerű döntést hozott a szervezet, a versenyzők és az odalátogatók biztonsága a legfontosabb. A nemzetközi szövetségben valószínűleg gőzerővel írják át a versenynaptárat. Biztos vagyok benne, hogy az eddig elért eredmények nem vesznek el, és szerintem a kvalifikációs rendszer sem változik. Persze mindent nagyban befolyásol az, hogy mikor győzzük le a járványt.”

Március 2-án ért véget a poreci utánpótlás Európa-bajnokság, amelyen négy arany-, egy ezüst- és öt bronzérmet nyert a magyar válogatott, amely így kiváló esélyekkel vehetett volna részt az április elején kezdődő, Salt Lake City-i junior- és kadét-világbajnokságon. Csakhogy a járvány ezt az erőpróbát is törlésre kényszerítette.

„Ez a viadal lett volna az utánpótláskorúak utolsó nemzetközi megméretése ebben az évadban. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a nemzetközi szövetséggel, de egyelőre semmit nem lehet tudni. A fiatalok még soha nem álltak szemben olyan helyzettel, amelyben a mozgásszabadságuk korlátozva van, de biztos vagyok benne, hogy együtt átvészeljük ezt az időszakot. Naponta beszélgetek sportolókkal és edzőkkel. Fegyelmezettek, lélekben erősek. Senki nem tétlenkedik: a mesterek, az erőnléti trénerek és a sportpszichológusok is dolgoznak, foglalkoznak a versenyzőkkel, akik ennek köszönhetően is legalább fizikálisan szinten tudják tartani magukat. Ha csak egy dolgot javasolhatnék most mindenkinek, az lenne, hogy vigyázzunk egymásra és a szeretteinkre.”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.