Úszás: óriási magyar különcsata 200 gyorson az ifi vb-n

Vágólapra másolva!
2022.09.05. 09:00
Címkék
A magyar lányok uralták a 200 m gyors döntőjét, végül Pádár Nikolett négy századdal győzte le Ábrahám Minnát, az utolsó érem (ezüst) Gálicz Lászlóé lett 1500 gyorson, s mindezzel a mieink az éremtábla második helyén zártak a japánok mögött a perui ifjúsági úszó vb-n.

Bármennyire is bravúrosan szerepelt az idén nyáron a hazai úszóutánpótlás, azt azért talán kevesen gondolták, hogy az utolsó nap előtt reális esélye lesz az éremtáblázat élén végezni a limai ifjúsági úszó-világbajnokságon. Ehhez persze a nagyszerű teljesítmény mellett – mint ahogyan azt korábban megírtuk – az is kellett, hogy az Egyesült Államok és még néhány erős nemzet távol maradjon a viadaltól.mint ahogyan azt korábban megírtuk – az is kellett, hogy az Egyesült Államok és még néhány erős nemzet távol maradjon a viadaltól.

Pádár Nikolett óriásit csatázott Ábrahám Minnával a 200 m gyors döntőjében Forrás: FINA
Pádár Nikolett óriásit csatázott Ábrahám Minnával a 200 m gyors döntőjében Forrás: FINA

Pádár Nikolett óriásit csatázott Ábrahám Minnával a 200 m gyors döntőjében  •  Forrás: FINA

A hatodik napon sem maradtunk magyar dobogós helyezés nélkül, sőt a lányok 200 m gyors döntőjében kis túlzással ki is bérelték a mieink a pódiumot. Pádár Nikolett és Ábrahám Minna óriási, talán a vártnál szorosabb különcsatát vívott, végül az előzetesen esélyesebb Pádár nyert, de mindössze négy századmásodperccel (1:58.19).

Nagyot ment a vb utolsó fináléjában Gálicz László is, aki 1500 m gyorson megszerezte első egyéni érmét korosztályos medencés világversenyen, így nem akármilyen teljesítménnyel és egy ezüsttel köszönhet el az utánpótláséveitől (15:12.71).

A 4x100-as vegyesváltóknak ezúttal nem jött össze a top háromba kerülés: a fiúkat (Székely Áron, Bujdosó Zsombor, Magda Boldizsár, Bóna Benedek) kizárták, a lányok (Molnár Dóra, Barna Bianka, Komoróczy Lora, Pádár Nikolett) pedig a negyedik helyen végeztek.

Az éremtáblázat roppant szoros versenyében végül második lett a magyar küldöttség hét arany- és hét ezüstéremmel, a győztes japánok csupán egy ezüsttel voltak jobbak.

Ifjúsági úszó-világbajnokság, Lima (Peru)
6. nap (a magyarok döntős szereplései)
Fiúk. 1500 m gyors: 2. Gálicz László 15:12.71, 4x100 m vegyes: Magyarország (Székely Áron, Bujdosó Zsombor, Magda Boldizsár, Bóna Benedek) – kizárták
Leányok. 200 m gyors: 1. Pádár Nikolett 1:58.19, 2. Ábrahám Minna 1:58.23, 4x100 m vegyes: 4. Magyarország (Molnár Dóra, Barna Bianka, Komoróczy Lora, Pádár Nikolett) 4:09.33

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik