H. B. utanpotlassport.hu 2021.06.07 09:07 Frissítve: 2021.06.07 12:24

Úszás: az ifi ob legjobbjai már a következő feladatra koncentrálnak

A tokiói olimpiára készülő 18 éves úszó, Kós Hubert (UTE) hét aranyérmet nyert a múlt héten rendezett kaposvári ifjúsági ob-n. Klubtársa, Nyirádi Réka szintén remekelt, hiszen összesen hét elsőséget – köztük négyet váltóban – gyűjtött be, ám a leányok közül a legtöbb egyéni aranyat Ugrai Panna szerezte, a maga öt sikerével. Viszont valamennyien már a következő nagy feladatokra (a római junior Eb-re és az olimpiára) koncentrálnak.

Június 2-5. között, teljes mezőnnyel rendezték meg a kaposvári Csik Ferenc Versenyuszodában az ifjúsági úszók magyar bajnokságát. A négy napos versenyen remek eredmények, és kiemelkedő egyéni teljesítmények születtek. A viadal „sztárja" a 18 éves Kós Hubert volt, aki összesen 18 számban nevezett be. Meg is lett az eredménye, hiszen hét aranyéremmel zárta a megmérettetést, amelyből hatot egyéniben zsebelt be. Ezzel az egész mezőny legjobbjaként végzett.

„Igazából a felkészülés egyik állomásaként tekintettem erre a versenyre, és azt hiszem, azt remekül is szolgálta. A felnőtt Eb után kicsit nehéz volt újra felvenni a fonalat, mivel ott nagyon kihajtottam magam, viszont most ismét jó formában érzem magam, és most már csak az olimpiai szerepel a célkeresztben. Az egyértelmű célom, hogy Tokióban a kétszáz vegyesen döntőbe jussak. A felnőtt Eb-n sajnos nem sikerült a remek középfutam után a  döntőben is megismételni a hasonló időt. Ha összejön az olimpiai finálé, ott remélem már más lesz a helyzet" – fogalmazott Hubert.

Forrás: MÚSZ

Kós Hubert ismét remekelt  •  Forrás: MÚSZ

A hódmezővásárhelyi Ugrai Panna hat számban is benevezett a májusi felnőtt Európa-bajnokságon, ám miután a nyitó napon egyéni rekordot döntött (59.77), és 21. lett 100 m pillangón, sérülés miatt hazautazott a versenyről. A mostani ifi ob-n öt egyéni számban is első helyen zárt.

„Nem volt könnyű feldolgozni a felnőtt Eb-n történteket, hiszen az egyéni rekord után megviselt kicsit, hogy vissza kellett lépnem. Mentálisan még jobban a padlóra küldött a dolog, mint maga fizikai sérülés – mondta érdeklődésünkre Ugrai. – Szerencsére gyorsan felépültem belőle, lelkileg is túllendültem rajta, és most az ob-n jól ment az úszás, de persze időeredményben még lehet javulni. A száz hát és a száz gyors mostani idejénél picit jobbat szerettem volna, de a kétszáz vegyesen elért eredménynek kifejezetten örülök. A június végi, római junior Eb-n mindenképpen dobogóra szeretnék állni. Úgy látom, erre több egyéni számban és a váltóban is meglehet a sansz. De elsősorban az egyéni csúcsokért megyek!" 

Bár Ugrai zárt a legtöbb egyéni arannyal a leányok között, összesen mégis Nyirádi Rékáé lett a legtöbb elsőség. Az UTE fiatalja 50 gyorson, 200 pillangón és 200 háton aratott győzelme mellett négy váltószámban is diadalmaskodott. Reméli a junior Eb-n még ennél is jobb állapotban teljesíthet.

„A célomat nem a helyezések formájában határozom meg, hanem szeretnék az egyéni legjobbam körül teljesíteni, akár meg is dönteni. Leginkább a kétszáz hát és a kétszáz pillangó szerepel a fókuszban, ám az is előfordulhat, hogy emellett négyszáz vegyesen is elindulok" – nyilatkozta Nyirádi.

Tehát a biztató felnőtt Európa-bajnoki és ifi ob szereplés után sűrű nyár vár az utánpótlásra. Júliusban junior Eb-t tartanak Rómában, aztán Kós Hubertnek következik a tokiói olimpia, augusztus végén pedig a kazanyi junior-világbajnokságon lehet megkoronázni a szezont.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.06.10 16:23:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Új szabályok szerint, de a régi elhivatottsággal támogatja tovább a legígéretesebb sportolókat a Mol Alapítvány, amely az idén 77 fiatal között osztott ki 25 millió forintot.

2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.