utanpotlassport.hu 2018.07.09 12:56 Frissítve: 2018.07.09 13:05

Triatlon: Karai Levente elsőként ért célba Tiszaújvárosban

Viharos szél, jégeső, félbeszakított küzdelem: többek között ez jellemezte Tiszaújvárosban az egész hetes programsorozat zárónapját és befejezőszámát. A világkupa-versenyen induló férfiak így rosszul jártak, az Európa-kupaviadalon résztvevő juniorok viszont megúszták, sőt Karai Leventének köszönhetően magyar győzelmet is láthattak a nézők az immár két évtizedes múltra visszatekintő eseményen, amely ezúttal a korosztályos világversenyek múlt heti dömpingje miatt némileg háttérbe szorult.

A. A. – utanpotlassport.hu A hagyományos tiszaújvárosi triatlondömping (20. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét) résztvevői közül a juniorok már azzal jól jártak, hogy egyáltalán befejezhették a versenyt az esemény utolsó számát, a férfiak világkupaversenyét ugyanis menet közben lefújták. A 7. kerékpáros kör után az időjárás egyre rosszabbra fordult, a viharos szél felborogatta a pályát biztosító kordonokat is, és már jég esett, így a versenybíróság nem tehetett mást, mint hogy a sportolók és a bírók biztonsága érdekében félbeszakította a versenyt.

Karai Leventét eufórikus hangulatban várta a közönség a célban

Karai Leventét eufórikus hangulatban várta a közönség a célban

A fiatalokat szerencsére megkímélték az égiek. A szervezők közleménye alapján a juniorok Európa-kupaversenyén harminc-harminc sportoló került a döntőbe és a Dísz-tó pontonhídjára, innen elrajtolva teljesítették a két körből álló, összesen 500 méteres úszást. A férfiaknál az országváltás miatt a Nemzetközi Triatlon Szövetség  zászlaja alatt induló Max Stapley vitézkedett, nyakán a dél-afrikai Jamie Riddle-lel.  Karai Levente Hornyák Dömével együtt 10 másodperccel később futhatott ki Márkus Gábor szobra mellett a kerékpáros depóba (a szobor a tiszaújvárosi triatlonsportnak és a nagyszabású esemény atyjának állít emléket).

A két legjobb úszó együtt próbált meg minél jobban elszakadni a többiektől. A második váltásnál is ők vezettek még, de a 21 másodperces fór azt sejtette, hogy a 3.6 km-es futás közben bőven lesznek még jelentkezők az érmekre. 1200 méter után Stapley és Riddle vezetett, de Karai Levente ekkorra már felezte hátrányát, ami így már csak 11 másodperc volt. Újabb egy kör elteltével már a magyar fiú vezetett, és a célegyenesben is Levente válogatott mezét látták meg elsőként az eufóriába kerülő nézők. Az aranyat már nem lehetett elvenni tőle.

A lányoknál az úszás a hazai környezetben versenyző Putnóczki Dorkának sikerült a legjobban: 6:41 perces idővel, 26 másodperces előnnyel ért partot. Bukovszki Tünde és Mátyus Lili személyében ekkor a második és harmadik pozíciót is a mieink foglalták el.

A magyar mix váltóval tavaly junior Európa-bajnoki aranyérmet nyerő Dorka az öt körös, 12.5 kilométeres kerékpározásban sem adta át a vezetést senkinek, egyedül szállt harcba az egész mezőny ellen. Olyan tempóban haladt, hogy szó szerint utcahossznyi előnyre tett szert, mely a depózásnál 33 másodpercet jelentett számára. A mindent eldöntő 3.6 kilométeres futás első kilométere után már nem a tavalyi junior Európa-kupa ezüstérmes Putnóczki vezetett, hanem a rendkívüli tempóban haladó olasz Beatrice Mallozzi, ő pedig onnantól behozhatatlan előnyre tett szert. A dobogó második fokát a verseny nyílt jellegéből adódóan rajthoz álló dél-afrikai Amber Schlebusch foglalta el, a bronz a szintén remekül hajrázó szlovák Kristina Jesenka birtokába került. A legjobb magyar a nagyot futó Soós Fanni lett, aki bejött a negyedik helyre, míg Putnóczki Dorka a hatodik helyen zárt.

További korosztályos hírek TRIATLONBAN a sportági aloldalunkon.

Junior Európa-kupa, Tiszaújváros
Férfiak:  1. Karai Levente 37:26, 2. Jamie Riddle (dél-afrikai) 37:30, 3. Ben De La Porte (dél-afrikai) 37:30, …7. Sinkó-Uribe Aurél (magyar) 37:53 és Dévay Zsombor (magyar) 37:53
Nők: 1. Beatrice Mallozzi (olasz) 41:04, 2. Amber Schlebusch (dél-afrikai) 41:35, 3. Kristina Jesenska (lengyel) 41:37, 4. Soós Fanni (magyar) 41:53, …6. Putnóczki Dorka (magyar) 42:01

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.