Hornyák Balázs utanpotlassport.hu 2023.02.07 19:45 Frissítve: 2023.02.07 19:51

Tenisz: az U14-es lányok a legjobbjukat nyújtották az Eb-selejtezőn

A Nemcsek Gréta, Kálmán Luca, Mihálka Anna összeállítású U14-es leány teniszválogatott a második helyen zárta selejtezőcsoportját Lengyelországban, ezzel bejutott a fedett pályás csapat Európa-bajnokság nyolcas döntőjébe. A mieink első számú játékosát, Nemcsek Grétát kérdeztük a sikeres hét vége után.

A Bocskay József vezette U14-es lányok kezdésként nagyon simán, 3–0-ra nyertek az írek elleni negyeddöntőben, majd a továbbjutásért nagy csatában, 2–1-re múlták felül a svájciakat a korosztályos fedett pályás Eb-selejtezők elődöntőjében. Így az U16-os fiúválogatotthoz hasonlóan

a Nemcsek Gréta, Kálmán Luca, Mihálka Anna felállású U14-es leány teniszválogatott is ott lehet az Európa-bajnokságon.

(A nyolccsapatos selejtezőcsoportok első két helyezettje kvalifikált a nyolcas döntőbe.) A selejtezőtorna vasárnapi döntőjében – melynek egyedüli tétje az volt, hogy győztesként vajon melyik együttes lesz kiemelt a nyolcas döntőben – a házigazda lengyelek következtek: a mieink ezúttal 2–1-es vereséget szenvedtek.

„Nem indult jól a selejtező, mert Kálmán Luca és az edzőnk, Bocskay József is betegen vágott neki a hét végének, kicsit megvoltak fázva, emiatt felemás előérzetekkel utaztunk ki, aztán szerencsére a torna viszont nagyon jól sikerült.

Ami elsősorban annak köszönhető, hogy igazi összetartó csapatot alkotunk, a lányokkal jól megértjük egymást a pályán és azon kívül is. Ez az összeszokottság rengeteget számított ezen a tornán is

– mondta az Utánpótlássportnak Nemcsek Gréta.

Aki a három nap alatt valamennyi meccsét (három egyes és egy páros) megnyerte a válogatott első számú játékosaként. Az írek elleni első párharcban például – 33 perc alatt – 6:0, 6:0-ra verte ellenfelét.

„Az írek elleni sima sikerünk papírforma-győzelemnek mondható. Nemcsak én, hanem Anna is fölényesen nyerte az egyes meccsét, és a páros sem volt kérdés – emlékezett vissza Gréta a történtekre. – Ezután jött a hét vége legfontosabb párharca a svájciak ellen, amelyet nálunk Luca kezdett egyesben. Balkezes ellenfél jutott neki, szoros meccset játszott, de végül alulmaradt vele szemben.

Ennek fényében a második – számunkra élet-halál – egyes mérkőzésre úgy mentem fel, ha kikapunk, akkor elbúcsúzhatunk a nyolcas döntős álmoktól. Mindent beleadtam, és nagyon magas színvonalú meccsen, két kiélezett játszmában sikerült kiegyenlítenem a párharcot, majd Annával közösen a párost is behúztuk. A mindent eldöntő meccs után Bocskay József úgy fogalmazott, még soha nem látott minket ilyen jól, összeszedetten játszani.

Nagyon örültünk, hiszen ezzel elértük a legfőbb célunkat, és bebiztosítottuk a továbbjutást. Az utolsó napon már csak a kiemelés volt a tét a lengyelek ellen, de ugyanúgy teljes erőbedobással álltunk bele ebbe a párharcba is. Ismét Luca kezdett, ismét szoros meccset játszott, ám nem jött össze a győzelem neki, így újra hátrányban léphettem pályára.

Mintegy háromórás, maratoni csatát vívtam a lengyelek első számú játékosával, ráadásul meccs közben elkezdett fájni a hátam is, azonban végül ezen is túllendültem, és három szettben meglett a győzelem.

A hosszú meccsem, illetve a hátfájásom miatt párosban már nem tudtam kiállni, ugyanakkor úgy érzem, amit lehetett, megtettem a csapat sikeréért.”

A nyolcas döntőt február 17. és 19. között Csehországban rendezik meg.

„Már önmagában a továbbjutásunk is nagy fegyvertény, szóval egyelőre nem fogalmaztunk meg konkrét célokat a döntőre. Nyilvánvalóan, nagyban függ a sorsolástól is meddig juthatunk, de igyekszünk majd jól helytállni.”

(Kiemelt képen: Nemcsek Gréta, Mihálka Anna, Kálmán Luca és Bocskay József / Forrás: MTSZ)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.03.31 17:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A svájci Lausanne-ban megtartották a nyári magyar–horvát közös rendezésű U19-es leány röplabda-világbajnokság sorsolását. Kőnig Gábor szövetségi edző vezette csapat rendezőként az A-csoportba került, amelyben Argentínával, Egyiptommal, Kamerunnal, Kínával és Chilével küzd majd a helyezésekért.

2023.03.24 19:41:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Vitális Milán szabadrúgásgóljával 1–0-ra győzött idegenben a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a görögök korosztályos legjobbjai ellen vívott felkészülési mérkőzésen.

2023.03.07 14:43:02

Utánpótlássport B. L. utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 22. fordulójában összesen 1112 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenkilenc ifjonc bizonyíthatott.

2023.02.10 20:51:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.

2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.