B. Z. utanpotlassport.hu 2021.11.24 09:00 Frissítve: 2021.11.24 14:38

Tekvondó: egyforma csúcsforma – tovább szárnyalnak a Márton ikrek

Ezúttal a junior Eb-n alakítottak nagyot a tekvondós Márton lányok: a bajnok Viviana és az ezüstérmes Luana kivételes összhangban halad a fejlődés útján.

Tovább szárnyal a 15 esztendős tekvondós ikerpár, Márton Luana és Viviana. A lányok novemberben a korosztály elsőéveseként jártak a szarajevói junior Európa-bajnokságon, amelyen Viviana 63 kilóban arany-, Luana 59 kilóban ezüstérmet nyert, majd ráadásként mindketten győztek a szintén a bosnyák fővárosban rendezett korosztályos nemzetközi viadalon. 

Luana (balra) és Viviana is csúcsformában Forrás: wtftaekwondo.hu

Luana (balra) és Viviana is csúcsformában  •  Forrás: wtftaekwondo.hu

A versenyek után a Spanyolországban élő testvérpár hazatért madridi otthonába, és Jesús Ramal szakmai vezetésével folytatta az edzéseit a Hankuk csapatában. A nővérek a kontinensviadal sikereire csupán pályafutásuk egyik állomásaként tekintenek.

„Minden aranyéremnek örülünk, de a helyükön kezeljük a győzelmeket – kezdi Viviana. – A sikerek titka a mindennapos, kemény edzésekben rejlik. Továbbá a folyamatos meditáció is a felkészülésünk részét képezi, és segít abban, hogy fejben is ott tudjunk lenni a versenyeken.” 

Az Eb-n főleg utolsó éves juniorok vettek részt, ezért a mezőny elég ismeretlen volt a számunka  veszi át a szót Luana.  Az ellenfelek talán tapasztaltabbak voltak, de a korkülönbséget nem éreztem a tatamin. Sokat edzünk a felnőttekkel. A nyáron például a kétszeres olimpiai bajnok Jade Jones többször is visszahívott minket Angliába, hogy segítsük a tokiói felkészülését.”

A lányok természetesen magukat is igyekeznek egyre jobb harcossá faragni. Mindketten kiemelik, hogy az elmúlt évben erőnlétileg, mentálisan és technikailag is látványos módon fejlődtek. A tréningeken nem kímélik a másikat, a versenyeken viszont szinte mentorként istápolják egymást.

Mi vagyunk a legjobbak  jelenti ki Viviana.  Ezt minden mérkőzés előtt elmondom a testvéremnek. Amikor különböző napokon lépünk tatamira, akkor egymást melegítjük be és tüzeljük fel. Aztán persze mindig feszültebb vagyok Luana meccsén, mert a sajátomon már nem gondolkodom, csak a küzdelemre koncentrálok.” 

Viviana (balra) féktelenül, Luana taktikusan igyekszik érvényesülni a tatamin Forrás: Hankuk

Viviana (balra) féktelenül, Luana taktikusan igyekszik érvényesülni a tatamin  •  Forrás: Hankuk

Bár szemre nehéz különbséget tenni az ikrek között, a küzdőtéren már felismerhető, hogy melyik Márton lány igyekszik kibontakozni.

Én sokkal nyugodtabb és taktikusabb vagyok  magyarázza Luana.  Vivi nagyon támadószellemű. Nem vár az ellenfélre, végig kézben akarja tartani a meccset. Van, amikor teljesen megőrül...”

Azért te is szeretsz dominálni! Ha máshol nem, akkor otthon!”  vágja rá válaszként Viviana, majd nevetve kezdi ecsetelni, hogy: A hétköznapokban Luana az erőszakosabb, de én már beletörődtem ebbe. Ha valamit mond, akkor annak úgy kell lennie. Ennyit engedek neki, hiszen egy perccel idősebb nálam.” 

A lányok imádnak egymással pimaszkodni, de minden csipkelődésükből kiérződik a szeretet. A közöttük lévő erős kapocs miatt elképzelhetetlennek tartják, hogy valaha is azonos súlycsoportban induljanak. Erre karrierjük elején egyszer volt példa, a döntőben találkoztak volna, de nem adok-kapok, hanem sírás és pénzfeldobás lett a sztori vége. 

Én is ötvenkilenc kiló vagyok, de a közös érdek miatt feljebb mentem egy kategóriát  mondja Viviana.  A súlycsoportomban tehát többnek kell lenni, mint ötvenkilenc, így a legutóbbi open mérlegelése előtt is kénytelen voltam meginni egy liter vizet.”

Ideális folyadékbevitel ide vagy oda, a lányok továbbra is szomjaznak a sikerre. Az idén még vár rájuk néhány verseny, de lélekben már a jövő évi junior-világbajnokságra készülnek. Kell-e mondani, milyen vágyakkal? 

További korosztályos hírek TEKVONDÓBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.