Parakajak: a 18 éves Kiss Péter Pál már Tokióra fókuszál

Nagy Dániel utanpotlassport.huNagy Dániel utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.06.22. 08:58
Címkék
A június első hetében, Poznanban rendezett Európa-bajnokság KL1-es döntője után a 18 éves parakajakos, Kiss Péter Pál nyakába került az aranyérem. Az odáig vezető út semmiképpen sem volt könnyűnek nevezhető, sikeresnek annál inkább. Most pedig már csak egy hajszál választja el az áhított paralimpiai részvételtől.

Kiss Péter Pálnak nem a poznani arany volt az első nagy eredménye a sportágban, hiszen Lengyelországban megvédte címét, sőt a két évvel korábban idehaza rendezett világbajnokságon is diadalmaskodott. Kockázat nélkül kijelenthető tehát: jól választott sportágat.Kiss Péter Pálnak nem a poznani arany volt az első nagy eredménye a sportágban, hiszen Lengyelországban megvédte címét, sőt a két évvel korábban idehaza rendezett világbajnokságon is diadalmaskodott. Kockázat nélkül kijelenthető tehát: jól választott sportágat.

Kiss Péter Pál a poznani arannyal Fotó: Szalmás Péter / MKKSZ
Kiss Péter Pál a poznani arannyal Fotó: Szalmás Péter / MKKSZ

Kiss Péter Pál a poznani arannyal  •  Fotó: Szalmás Péter / MKKSZ

Elég hosszú történetről van szó. Nyolcéves koromban vírusfertőzés miatt lebénult mindkét lábam, emiatt hosszú rehabilitáción kellett részt vennem. A Mozgásjavító Általános Iskolába kerültem, és ott azt javasolták, kezdjek el sportolni. Az úszással volt az első találkozásom, de viszonylag hamar betoppant az életembe a kajak is – meséli a fiatal, akinek nem kellett sok idő, hogy beleszeressen a sportágba. – Az is tetszett, hogy jó fizikumra lehet szert tenni általa. Azt az érzést és hangulatot pedig, amikor először jöttünk el Dunavarsányba, és a nyílt vízre kerültem, sosem fogom elfelejteni...”

A Budapesti Honvéd sportolója 13 éves kora óta készül együtt edzőjével, Pruzsina Istvánnal, aki szerint tanítványa kajakozás iránti jó érzéke már az első években megmutatkozott.

„Nagyon jó versenyző típus, szerintem minden edző örülne az ilyen tanítványnak. Imádja a sportágat, és mindig kihozza magából a maximumot. Nem lehet kizökkenteni semmivel, jó példa erre a poznani Eb is, amelyen negyven percet csúszott a rajtja, de ez sem zavarta meg, és elsőként ért a célba. Igaz, kicsit szeleburdi még, és akad néhány dolog, amiben fejlődnie kell” – mondja mosolyogva a fiúról klubedzője.

Fotó: Szalmás Péter / MKKSZ
Fotó: Szalmás Péter / MKKSZ

 •  Fotó: Szalmás Péter / MKKSZ

A 2019-es, szegedi vb-n aratott győzelme a paralimpiai részvétel szempontjából is fontos volt, ugyanakkor még mindig kérdéses, hogy ő utazhat-e Tokióba.

„Országkvótát sikerült szereznem azzal az arannyal, és július 4-én tartanak még egy hazai válogatót, amely módosíthat a névsoron. Csak akkor dől el biztosan, ki lehet ott Japánban” – magyarázza Kiss.

Pruzsina szerint Péternek a korábbi eredményei alapján minden oka megvan a bizakodásra

„Szerintem nem lesz gond a válogatón, de természetesen várjuk ki a végét, mert csak utána kezelhetjük tényként a paralimpiai szereplést. Sokat versenyzett az utóbbi időben, ki is van picit facsarva, úgyhogy most rövid alapozás kezdődik a számára, majd edzőtáborok következnek Orfűn és Szegeden, hogy megtörjük a monotóniát.”

A sportoló legfőbb támogatója természetesen a Magyar Paralimpiai Bizottság.

Középen az aranyérems Kiss Péter, az Európa-bajnokság eredményhirdetésén Fotó: Szalmás Péter / MKKSZ
Középen az aranyérems Kiss Péter, az Európa-bajnokság eredményhirdetésén Fotó: Szalmás Péter / MKKSZ

Középen az aranyérmes Kiss Péter Pál, az Európa-bajnokság eredményhirdetésén  •  Fotó: Szalmás Péter / MKKSZ

„Anyagilag és szakmailag, a mindennapok, az edzőtáborok és a versenyek alatt is érezzük a törődést – mondja az edző. – Most például duplikálni kellett a hajóparkunkat, mivel már júliusban kiviszik a kajakokat Japánba, és valamiben itthon is edzeni kell. Ez nem kis költség, nem lenne egyszerű a bizottság nélkül előteremteni.”

Minden esély és feltétel adott tehát Kiss paralimpiai rajthoz állásához, trénere pedig rendkívül bizakodó.

„Fiatal kora ellenére már most tiszteletreméltóak az eredményei, és persze, ha odakerülünk, a játékokon is lesznek céljaink. De ezekről még nem szeretnék beszélni. Egyelőre csak annyit, hogy tőle is azt kérem, amit minden további versenyzőmtől: tegyen meg minden tőle telhetőt! Aztán majd meglátjuk, az mire lesz elég.”

További korosztályos hírekKAJAK-KENUBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik