Labdarúgás: Roberto Carlos magyar fia, Cristo boldog gyerekkorát éli

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.10.18. 09:02
Címkék
Aranylabdás álmok, extra genetika és támogató családi háttér, avagy így sincs kőbe vésve, hogy labdarúgóvá válik, ha felnő a 13 éves Cristofer Roberto da Silva Horváth, becenevén Cristo. A magát elsősorban magyarnak tartó fiú ugyanis vízilabdázik, nyelveket beszél és egy sztárokkal teletűzdelt Fortnite-csapat tagja. A legjobban azért mégis a focit szereti.

Négy és fél éves kora óta Spanyolországban él, de hibátlanul beszéli a magyar nyelvet. Cristofer Roberto da Silva Horváth – vagy ahogy mindenki szólítja: Cristo – nem egészen úgy tölti mindennapjait, ahogy azt Magyarországon a sztárcsemetékről gondolni szokás. Madridban, ahol édesanyjával él, egy a sok közül, másképp fogalmazva: nem kap reflektorfényt azért, mert édesapja a 2002-ben világbajnokságot nyerő, a Real Madriddal háromszoros Bajnokok Ligája-győztes Roberto Carlos.Cristofer Roberto da Silva Horváth – vagy ahogy mindenki szólítja: Cristo – nem egészen úgy tölti mindennapjait, ahogy azt Magyarországon a sztárcsemetékről gondolni szokás. Madridban, ahol édesanyjával él, egy a sok közül, másképp fogalmazva: nem kap reflektorfényt azért, mert édesapja a 2002-ben világbajnokságot nyerő, a Real Madriddal háromszoros Bajnokok Ligája-győztes Roberto Carlos.

 

Cristo (13) csak magának köszönheti, amit eddig elért a labdarúgásban Fotó: Horváth Alexandra
Cristo (13) csak magának köszönheti, amit eddig elért a labdarúgásban Fotó: Horváth Alexandra

Cristo csak magának köszönheti, amit eddig elért a labdarúgásban • Fotó: Horváth Alexandra

 

„Itt Madridban a médiafigyelem teljesen máshogy működik, mint otthon. Amíg Magyarországon az első focicipője 4,5 millió forintért kelt el egy jótékonysági árverésen, addig a spanyol klubjában és iskolájában ugyanolyan gyerek, mint a többi. Amit eddig elért a labdarúgó-pályafutásában, azt kizárólag magának köszönheti” – válaszolt Cristo édesanyja, Horváth Alexandra az Utánpótlássport.hu érdeklődésére.

A 14. születésnapját éppen októberben betöltő fiú nem is a Real Madrid korosztályos csapatában focizik – annak ellenére sem, hogy édesapja jelenleg a klub utánpótlás szakmai igazgatója –, hanem az egyesület egyik fiókcsapatában, a San Fernandóban. Az utánpótlás-nevelő egylet magas szintet képvisel. Ráadásul egy roppant elhivatott edző, a játékosként az Ajaxban is megforduló, korábban az Atlético Madrid erőnléti edzőjeként tevékenykedő belga Dominique Martin keze alatt fejlődhet, aki mondhatni spártai módszerekkel dolgozik, de Roberto Carlos nagyon bízik benne. A szakember szerint, amennyiben Cristo továbbra is kitartóan dolgozik, minden esélye megvan, hogy a legjobbak között fejezze be utánpótláséveit, és így könnyebben integrálódjon a felnőttfutballba.

DOMINIQUE MARTIN, EGYÉNI TAKTIKAI EDZŐ VÉLEMÉNYE
„Kiemelkedő erőssége a játékintelligenciája, a nyugodt, higgadt döntéskészsége és a labdakezelési kreativitása, ahogy lát a pályán: ez a képesség nagyon ritka! Gyorsan átlátja a játékszituációhoz mérten a megfelelő lépést és azonnal alkalmazza. Passzai az egész pályát tekintve hajszálpontosak. A játéknak alárendeli magát, szerény és alázatos. Fejlesztenie kell még viszont a labda nélküli mozgékonyságát, a játék ritmusa, a reakció és a sebesség helyes felismerését. Nem hasonlítanám össze az édesapjával, mert Cristo másban kiemelkedő: a labdakezelési eleganciája, a szervezőkészsége és ahogy lát a pályán, egyedivé teszi. Esetleg az édesapja robbanékonyságát elleshetné. Sok poszton bevethető, de szeret hátulról alkotni a játékban, kombinálni a csapatban. Sokoldalú, mert más pozícióban is játszhat, hiszen jól alkalmazkodik a feladatokhoz.”

Cristo labdarúgó-karrierje talán nem is lehetne jobb kezekben, elvégre édesapja pontosan tudja, hogyan lehet saját erőből a csúcsra jutni, és szeretné, ha fia is megélné az ehhez vezető lépcsőfokokat.

 

A 13 éves fiú nagyon várja már, hogy elrajtoljon a korosztályos bajnokság Fotó: Horváth Alexandra
A 13 éves fiú nagyon várja már, hogy elrajtoljon a korosztályos bajnokság Fotó: Horváth Alexandra

A 13 éves fiú nagyon várja már, hogy elrajtoljon a korosztályos bajnokság • Fotó: Horváth Alexandra

 

„Még mindig az az álmom, hogy védőként Aranylabdát nyerjek, de tudom jól, hogy most nem ezzel kell foglalkoznom. Mindig a következő feladatra koncentrálok, ami jelenleg az, hogy visszanyerjem a legjobb formámat. Tavaly nagyon sok időt kihagytam sérülés miatt, aztán pedig a koronavírus miatt nem játszhattam, szóval már nagyon várom, hogy elinduljon a bajnokság; bár szerintem sajnos februárig nem kezdjük el” – mondja Cristo, majd amikor arról faggattuk, hogyan zajlik egy átlagos napja, megjegyezte: „Nem szoktam unatkozni. Például hétköznap előfordul, hogy vízilabda-edzés után megyek fociedzésre. Hétvégén pedig a szabadidőmben Fortnite-ozni szoktam, egy olyan csapatba hívtak meg, ahol Reguillon és sok más sztár is a csapattársam. Illetve a barátaimmal, ha tehetem, focizni szoktam és meccset nézek.”

Az örökmozgó fiú vízilabdában sem éppen ügyetlen, olyannyira nem, hogy amikor édesanyját kérdeztük, velősen csak ennyit válaszolt: „Én vízilabda párti vagyok. Ugyanolyan magas szinten űzi a két sportágat, de előbb-utóbb döntenie kell: Kemény Dénes mondta egyszer, hogy a vízilabda kontaktsport, ahol nem elég heti két edzés. Cristo jobban szereti a focit, de azért lemegy az uszodába is. Tudja, hogy ezáltal másfajta igénybevétel éri a testét, ami a javára válik.”

Horváth Alexandra hozzátette, Spanyolországban teljesen más attitűd jellemzi az utánpótláskorú sportolók életvitelét.

„Én legalábbis azt tapasztalom, hogy nincs az a nyomás a gyerekeken, hogy a sportot vagy a tanulást részesítsék előnyben. Cristónak nincs könnyű dolga a suliban, a madridi skandináv iskolába jár, ahol Cambridge-vizsgákat tesz. Ez azt jelenti, hogy szinte mindent angolul és spanyolul is megtanul, illetve németül is egyre jobban fog beszélni.”

Hogy mi újság a magyarral, az soha nem volt kérdés: Cristo születésétől kezdve magyar identitással bír, első sorban tehát a magyar színeket képviselné sportolóként. Hozzáállását jól mutatja, hogy sokáig a madridi iskolával párhuzamosan magántanulóként idehazais tanult. Nyaranta, amikor hazajött, pár hónap alatt kellett mindent elsajátítania, hogy augusztus végéig letegye a vizsgáit. Mindeközben arra is maradt ideje, hogy a Zalaegerszeg utánpótlás-csapatában rúgja a bőrt. Az idén nyáron a Bozsik-program U15-ös korosztályához és László Dávidvezetőedző együtteséhez csatlakozhatott, de korábban évekig Kaj András figyelte a fejlődését.

KAJ ANDRÁS, A ZTE U14 VEZETŐEDZŐJÉNEK VÉLEMÉNYE
„Nagyon szépen halad édesapja nyomdokaiban. A szülők kérésére egy évvel idősebbek között edzettük Cristót, és a felmérések alapján így is a társai fölé nőtt. Kiemelném a passztechnikáját, a gyorsaságát és a kapura lövéseit, de legfőképpen a hozzáállását. Nagyon alázatos fiúnak ismertem meg, mindig a maximumot próbálta magából kihozni.”

Cristo labdarúgó-pályafutásában további fontos kérdés, vajon számítanak-e majd rá a magyar korosztályos válogatottak. És egyáltalán: nem indul-e hátrányból a beválogatást illetően pusztán azért, mert Madridban él, és a koronavírusos időkben a járványügyi előírások ellehetetlenítik a válogatotthoz külföldről hazatérő fiatalok helyzetét?

 

Cristo édesanyja, Horváth Alexandra szeretné, ha fia egyetemre is járna Fotó: Horváth Alexandra
Cristo édesanyja, Horváth Alexandra szeretné, ha fia egyetemre is járna Fotó: Horváth Alexandra

Cristo édesanyja, Horváth Alexandra szeretné, hogy afia egyetemre is járjon • Fotó: Horváth Alexandra

 

Kérdésünkre az MLSZ azt válaszolta, hogy „folyamatosan figyeli az utánpótlás-válogatottakban számításba vehető tehetséges magyar vagy magyar származású játékosokat a határokon túl is, és minden látókörébe kerülő fiatal futballistáról igyekszik információkat szerezni, adott esetben kapcsolatba lépni a klubjával, illetve amennyiben ezt a körülmények lehetővé teszik, meghívni egy-egy összetartásra. A szövetség a jelenlegi járványhelyzetben viszont elsősorban a futballisták egészségét tartja szem előtt, valamint szigorúan betartja a járványügyi hatósági intézkedéseket, szabályokat, és ezeknek megfelelően szervezi válogatott programjait, valamint alakítja ki az összetartásokon résztvevő kereteket.”

Az MLSZ hozzátette, a legfiatalabbaknak, tehát az U15-ös korosztálynak augusztusban és szeptemberben volt egy kiválasztó edzőtábora, és idén még kétszer, októberben és novemberben lesz összetartása.

Azt is érdemes azonban leszögezni, hogy a 13-14 éves, kettős állampolgársággal, illetve magyar és külföldi felmenőkkel egyaránt rendelkező játékosok nem állnak végleges döntés előtt a válogatottbeli szereplésük kapcsán, a FIFA szabályai ugyanis lehetővé teszik számukra, hogy – bizonyos feltételek teljesülése mellett – a későbbiekben megváltoztassák elhatározásukat.

De ami a lényeg: amíg a járványhelyzet kitart, nem igazán lesz lehetőségük magyar válogatott mezt húzni a külföldön focizó fiataloknak, így Cristónak sem. Persze, semmit nem kell siettetni, még az akadémiára való költözést sem.

 

Cristo nagyon jó géneket örökölt édesapjától, Roberto Carlostól Fotó: Horváth Alexandra
Cristo nagyon jó géneket örökölt édesapjától, Roberto Carlostól Fotó: Horváth Alexandra

Cristo nagyon jó géneket örökölt édesapjától, Roberto Carlostól • Fotó: Horváth Alexandra

 

„Kaptunk ajánlatokat spanyol, holland és magyar akadémiáktól is, de még korainak gondoljuk. Cristo nem egy gép, szeretnénk, ha amíg gyerek, szabadon dönthetne arról, mikor mit csinál. Az apja pontosan tudja, milyen az, amikor be vagy zárva egy akadémiára, és egy hónapban csak négyszer láthatod a családodat. Óriási lemondással jár ez az életforma. Persze, az élet már csak ilyen, de a következő négy évben, amíg el nem végzi az iskolát, biztosan nem költözünk Madridból sehova” – folytatja Horváth Alexandra.

„Utána majd elválik, szeretne-e egyetemre járni – én szeretném, hogy járjon. Raphael Varane is elvégezte a fogorvosit, ő a jó példa arra, hogy a labdarúgók is lediplomázhatnak. Kell, hogy legyen B és C tervünk, hiszen ki tudja, bármikor jöhet egy súlyos sérülés és már véget is ér a karrier.”

Magyarán nincs kőbe vésve, hogy profi focista lesz Cristóból, mindenesetre nehéz lenne azzal vádolni, hogy nem a sportra született. Édesapját nem kell bemutatni, nagyapja, Horváth József pedig közel 150-szeres válogatott kézilabdakapus, aki többek között Görbicz Anitát is edzette. A 13 éves fiú kiváló géneket örökölt, hiszen az izomzata, testmozgása egy az egyben Roberto Carloséra hajaz, csak már egy fejjel magasabb nála: a szakértők szerint akár 190 centiméter fölé is nőhet (jelenleg 183 cm magas). Dr. Petrekanits Máté, a terhelés-diagnosztika egyik legelismertebb hazai specialistája megállapította, hogy nagyjából minden milliomodik emberből válhat az izomösszetétele alapján olyan kiváló sportoló, mint Cristóból.

Más kérdés, hogy ettől még neki kell eldönteni, mihez kezd, ha felnő.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik