Labdarúgás: megragadna a Vasasban a 17 éves Sztojka Dominik

Nagy Dániel utanpotlassport.huNagy Dániel utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.07.23. 09:00
Címkék
Tavaly nyáron csatlakozott a Vasas Kubala Akadémiához a 17 éves labdarúgó, Sztojka Dominik, akivel az első Angyalföldön töltött szezonjáról, a korosztályos NB I megpróbáltatásairól, illetve a felnőttek közé való bekerülésről is beszélgettünk.

A Vasas Kubala Akadémia U19-es gárdája a második helyen fejezte be a 2020/2021-es évad első osztályának kiemelt, A-csoportos küzdelmeit. Sztojka Dominik tavaly nyáron csatlakozott a csapathoz, eredményes játékával pedig nagyban hozzájárult az angyalföldiek sikereihez.Sztojka Dominik tavaly nyáron csatlakozott a csapathoz, eredményes játékával pedig nagyban hozzájárult az angyalföldiek sikereihez.

„Nyilvánvaló volt a cél, szerettük volna megnyerni a bajnokságot; ezzel szerintem minden csapat így van. Végül ezüstöt akasztottak a nyakunkba, amivel egyáltalán nem vagyunk elégedetlenek, egy ilyen magas színvonalú bajnokság végén az is szépen csillog. A nemzetközi porond miatt egy picit csalódott vagyok, mivel az ifi BL-ben csak az első helyezett indulhat, azonban fölösleges azokon a meccseken rágódni, amelyeket hozhattunk volna; azokkal az akadályokkal kell foglalkozni, melyek előttünk állnak”– mondja a 17 éves támadó az előző évaddal kapcsolatban.

Sztojka Dominik Forrás: Vasas Kubala Akadémia
Sztojka Dominik Forrás: Vasas Kubala Akadémia

Sztojka Dominik  •  Forrás: Vasas Kubala Akadémia

Előző klubjában, az Újpestben legtöbbször a korosztályos másodosztályú bajnokságokban bizonyíthatott, rengeteg gólt szerzett, ám az első vonal tempójának felvétele sem okozott gondot számára az átigazolása után.

„Egy fokozattal gyorsabb a játék, de nem volt problémás az átállás, hiszen a korábbi éveimben általában idősebbek között kellett helytállnom, ami szintén nem volt könnyű. Nagyobb futómennyiség, gyorsabb gondolkodás jellemzi ezt a szintet, ami magával hozta azt is, hogy a korábbiakhoz képest kevesebbszer kerülhettem a kapu elé. Örülök az első osztályú játéknak, ez egy előrelépés a karrierem tekintetében.”

Sztojka a legutóbbi évad során sem hagyta el a góllövő cipőjét, ősszel és tavasszal 5-5 találattal járult hozzá a Vasas jó szerepléséhez, amivel a legeredményesebb játékosok közé tartozott az egész mezőnyben.

„A gólszámot a pozíció is befolyásolja, és a legutóbbi évad során számos olyan mérkőzés volt, amikor védekező középpályásként vetettek be, ahonnan nehezebb az ellenfél kapuja elé kerülni. Ettől függetlenül igyekeztem a találataimmal is hozzájárulni a csapat teljesítményéhez, a tíz gólommal pedig elégedett vagyok– mondja a fiatal, aki meglepő módon 6-os mezben játszik, ami általában nem a gólgyárosok választása. –A kezdetek óta ezt a számot viselem. Kisgyermekként, amikor lehetett választani, nem gondolkodtam ezen, mostanra pedig teljesen rám ragadt, sőt, még a testvérem is ilyen mezben szerepel. Mára ez a szerencseszámommá vált.”

A fiatal a DVSC elleni felkészülési meccsen is bizonyított Forrás: Vasas Kubala Akadémia
A fiatal a DVSC elleni felkészülési meccsen is bizonyított Forrás: Vasas Kubala Akadémia

A fiatal a DVSC elleni felkészülési meccsen is bizonyított  •  Forrás: Vasas Kubala Akadémia

Bár tétmeccsen még nem mutatkozott be a felnőttcsapatban, a felkészülési mérkőzéseken rendre szerepet kap, ahol bizonyítja, nem véletlenül van a „nagyok” közelében– a Vasas FC Honvéd elleni felkészülési mérkőzésén Sztojka Dominik már a 4. percben betalált Szappanos kapujába.

„A célom, hogy minél hamarabb belépjek a felnőttfutballba. Mindent megteszek, hogy a teljesítményemmel kivívjam a nagyok közé való belépést, illetve ott a lehető legtöbb játékpercet. Természetesen még sokat kell fejlődnöm, de ezért dolgozom nap mint nap. A felkészülési mérkőzéseket tekintve tavaly mutatkozhattam be, idén nyáron pedig sok lehetőséget kaptam az eddigi edzőmeccseken, aminek nagyon örülök.”

Legutóbb az NB II-ből frissen feljutott DVSC elleni összecsapáson volt a kezdőcsapat tagja, amelyen 68 percet töltött a pályán.

„Remek élmény volt azon a találkozón a játék. Több válogatott labdarúgó is pályán volt mindkét oldalon, ami leírhatatlan érzést adott. Szerintem jól játszottunk, mindössze egy tizenegyesgóllal kaptunk ki a rendes játékidőben(a mérkőzés 2x45+30 percig tartott, 90 perc után 1:0 volt az eredmény a Debrecen javára, az azt követő 30 percben pedig többségében 16-18 éves tehetséges akadémisták kaptak szerepet a Vasas oldaláról, így lett 3:0 a végeredmény – a szerk.),amit viszont az edzőm kért, azt sikerült teljesíteni. Úgy érzem, jó úton halad a csapat, remélem ez a bajnokságban is meg fog mutatkozni.”

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik