N. D. utanpotlassport.hu 2021.11.27 13:30 Frissítve: 2021.11.27 13:43

Labdarúgás: megmutatták magukat az MTK-sok az ifi BL-ben

Az MTK Budapest U19-es együttese számára a Genk elleni visszavágón elszenvedett vereséggel véget ért az Ifjúsági Ligás szereplés, a ifjú labdarúgóknak azonban semmi okuk a szégyenkezésre, ezzel a csapat vezetőedzője, Horváth Dávid is egyetért.

Az UEFA Ifjúsági Liga (másképp ifjúsági BL) 2021-2022-es kiírásában Magyarországot az MTK Budapest U19-es gárdája képviselte, amely a legutóbbi évad korosztályos kiemelt csoportjában szerzett aranyérmének köszönhetően kvalifikálta magát az európai kupasorozat bajnoki ágára. A fiatalok az egyeneskieséses rendszerben (amelynek továbbjutói a Bajnokok Ligája-ág nyolc csoportmásodikjával vívnak meg a playoffban a legjobb tizenhat közé jutásért) először a cseh bajnok Sparta Praha ifjoncait múlták felül az oda-visszavágós párharcon elért 6–4-es összesítésnek köszönhetően, majd a rájátszás kapujában a belga címvédő Genkkel csaptak össze, amely viszont már nagy falatnak bizonyult számukra; a magyar fiatalok mindkét meccsen egy góllal maradtak alul (itthon 2–1, kint 1–0 lett a végeredmény). Az MTK-t Kanta Józseffel közösen irányító Horváth Dávid értékelte számunkra a srácok európai kalandját.

Az MTK Budapest U19-es együttese a Genk elleni visszavágó előtt Fotó: Rácz Ádám/MTK Budapest

Az MTK Budapest U19-es együttese a Genk elleni visszavágó előtt  •  Fotó: Rácz Ádám/MTK Budapest

„Lassan már két éve tart a pandémia, ez idő alatt a kelleténél kevesebb nemzetközi mérkőzésen játszhattak a fiúk, emiatt külön örülünk annak, hogy elindulhattunk az ifjúsági BL-ben. Az elvárás az volt, hogy kipróbáljuk magunkat ebben a csúcsligában, az utánpótlásfutball legmagasabb szintjén is hozzuk azt a teljesítményt, amire képesek vagyunk. Úgy gondolom, hogy ez sikerült, rengeteg tapasztalatot szereztünk. Búcsúztattuk a cseh bajnokot, majd a Genkkel kerültünk szembe, amely a német címvédő Kölnt verte ki. A keret kialakítását nehezítette, hogy több olyan játékost sem tudtunk nevezni, akik a bajnoki címet nyerő együttesünkben alapembernek számítottak (2002-es, azaz túlkoros futballista maximum három lehet a keretben; a külföldiek közül azok játszhatnak, akik legalább három éve a klubhoz tartoznak, ezek mellett többen azóta kölcsönbe kerültek a kulcsjátékosok közül – a szerk.), ettől függetlenül mindenki jól teljesített, elégedettek lehetünk.”

A szakember részletesebben is kitért a két párharcra.

„Érdekes és izgalmas volt felkészülni ezekre a mérkőzésekre. Beszélhetünk stílusbeli különbségekről a két ellenfél esetében: a prágaiak nyíltabb játékot képviselnek, előtérbe helyezve a fizikális erőt. Ellenük könnyebben tudtunk támadásokat vezetni, míg a belgákra a labdabiztos játék jellemző, fejlett technikai tudású labdarúgókkal operálnak; jól látszódott, hogy sokkal kellemetlenebb, nehezebb ellenfelek voltak számunkra.”

Nehezen bírtak Vancsa Zalánnal az ellenfelek védői az ifi BL-ben Fotó: Rácz Ádám/MTK Budapest

Nehezen bírtak Vancsa Zalánnal az ellenfelek védői az ifi BL-ben  •  Fotó: Rácz Ádám/MTK Budapest

Nemzetközi porondon, neves külföldi csapatok ellen tudták tehát megmutatni a magyar fiatalok a tudásukat, akik jó teljesítménnyel akár külföldi edzők, megfigyelők fókuszába is bekerülhettek. Az MTK Budapest 17 esztendős támadójának, Vancsa Zalánnak – aki a klub felnőttcsapatában is rendszeresen lehetőséget kap az NB I-ben – remekül sikerült a két párharc, hiszen öt góljával és két gólpasszával csapata összes találatában szerepet játszott, és a bajnoki ág mezőnyének harmadik legeredményesebb játékosa lett.

„Nagyon nagy lökés lehet ez az ő karrierjének. A magyar fiatalok három helyen tudják megmutatni magukat: a korosztályos válogatottban, az egyesületük felnőttcsapatában, illetve az ifi BL-ben. Zalánnak rövid időn belül mind a három sikerült, felhívta magára a figyelmet.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.