UP-info utanpotlassport.hu 2021.01.09 14:27 Frissítve: 2021.01.09 14:35

Labdarúgás: három saját neveléssel kötött profiszerződést a Haladás

Három 18 éves akadémista, Debreceni Zalán, Kállai Kevin és Tóth Milán írt alá 2023. június 30-ig érvényes szerződést az NB II-es bajnokság hatodik helyén álló Szombathelyi Haladással.

A szombathelyi Illés Akadémia jelenlegi növendékei közül hárman is profiszerződést írtak alá a Merkantil Bank Ligában szereplő zöld-fehérekkel. Debreceni Zalán és Kállai Kevin pályafutásuk első profi kontraktusát szignózták, míg Tóth Milán meghosszabbította eddigi szerződését. Mindhárom ifjú labdarúgó 2023. június 30-ig kötelezte el magát a Haladáshoz. A korosztályos válogatottban is számításba vett játékosok közül Tóth Milán még 2019 őszén, Debreceni 2020. október 19-én, míg Kállai 2020. november 1-jén mutatkozott be a vasi csapat színeiben a felnőtt másodosztályban.

Három saját nevelésű játékosával is hosszú távú szerződést kötött az NB II-es Szombathelyi Haladás Forrás: Szombathelyi Haladás/Facebook

Három saját nevelésű játékosával is hosszú távú szerződést kötött az NB II-es Szombathelyi Haladás  •  Forrás: Szombathelyi Haladás/Facebook

Horváth Rudolf, az Illés Akadémia U19-es csapatának vezetőedzője szerint mindhárom fiú kiemelkedik korosztályából. „A csapatedzések mellett mindig sokat dolgoztak, látszott rajtuk, hogy nagyon szerették volna elérni ezt a sikert. Ez egy megelőlegezett bizalom az irányukba: a felnőttvilágban ugyanis még keményebb teljesítményt kell mutatniuk. A lehetőséget megkapták, egy jó felkészüléssel a tavaszi bajnokikon bebizonyíthatják, hogy az őszi produktum nem volt véletlen, és érdemesek voltak arra, hogy hosszútávú szerződést kapjanak a Haladástól. Debreceni Zalán vezéregyéniség volt az U19-ben, így belső védőt játszott, de az igazi posztja szélső hátvéd – azonban mind a kettőt megoldja. Kállai Kevin és Tóth Milán kitűnő támadók, a korosztályuk legjobbjai – Kevin az előkészítésben és a befejezésben is jeleskedik, Milán pedig úgy volt gólkirály az U19-es bajnokságban az előző évadban, hogy néhány mérkőzést sérülés miatt ki kellett hagynia."

A patinás klub mostanában előszeretettel veti be a fiatalokat. Az ősszel például heten szerepeltek a felnőttcsapatban a jelenlegi akadémisták közül, és nem pusztán azért, mert az MLSZ által bevezetett szabály előírja, hogy legalább egy 2001 után született labdarúgónak végig a pályán kell lennie a klubokban. A Haladásban lehetőséget kapó saját nevelésű tinik kiharcolták maguknak, hogy az első csapat keretéhez tartozhassanak.

„Összességében elmondhatom, hogy a fiatalok hirtelen, és nagy felelősséggel járó feladatot kaptak a szakmai stábtól – ennek ellenére elégedett lehetek a produkciójukkal – fejtette ki a véleményét Mátyus János vezetőedző a klub oldalának. – Schuszter Ronald (18) korát meghazudtoló érettséggel játszott, pedig nem csak a saját posztján futballozott. Kállai Kevinnek (18) valamivel nehezebb a helyzete: berobbant a felnőttek közé, nem volt arra lehetőségem, hogy végig a neki legideálisabb poszton játszassam. Átlag feletti teljesítményt nyújtott, azonban a jövőre nézve az a feladatunk, hogy az ő helyét megtaláljuk a csapatban. A legkellemesebb találatunk, találmányunk Debreceni Zalán (18): nagyon kevés idő alatt szinte kulcsjátékossá nőtte ki magát – az említettek közül ő játszotta a legtöbbet, összesen 794 percet (a szerk.). Nagyon fiatal játékos Dezamits Dominik (17): előfordulhat, hogy picit korán dobtuk a mély vízbe, ettől függetlenül nincsen elfelejtve, számítok rá a továbbiakban is. Sérüléssel bajlódott sokáig Tóth Milán (18). A támadó már a Nyíregyháza elleni mérkőzésre beverekedte magát a kezdőcsapatba, nagyszerű teljesítmény nyújtott, ám sajnos jött a koronavírus, így jelenleg az újraépítkezés szakaszában áll. Rendkívül szép jövő előtt áll ő is! Talán a legtöbb potenciál Szalay Szabolcsban (18) van, de ezt egyelőre nem sikerült kihozni belőle. Azon vagyunk, hogy ez mielőbb manifesztálódjon. A kapus Simon Barnabás (16) pedig a jövő embere: eddig egy tétmérkőzésen lépett pályára, kulcsposzt az övé, bízom benne, hogy továbbra is töretlen lesz a fejlődése."

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.