B. L. utanpotlassport.hu 2023.02.05 14:44 Frissítve: 2023.02.05 19:55

Labdarúgás: a világelit tagja vár az MTK-ra az ifi BL-ben

Az Ajax U19-es csapata lesz szerdán az MTK Budapest ellenfele az UEFA Ifjúsági Ligában, az egymérkőzéses párharc kapcsán megvizsgáltuk, milyen vetélytárs vár a kék-fehérekre.

Mint ismert, az MTK Budapest U19-es labdarúgó-csapata a holland Ajax ellen játszik az UEFA Ifjúsági Liga legjobb 32 csapata között. A bajnoki ágon a lett Jelgavát és az izraeli Asdodot búcsúztató kék-fehérek az úgynevezett BL-ág (a felnőtt Bajnokok Ligájában csoportkörös klubok csapatai) második helyezettjei közül kaphattak ellenfelet, s nem túlzás állítani, február 8-án 18 órakor

a világ egyik legjobb utánpótlás-nevelő klubjával csapnak össze

a Hidegkuti Nándor Stadionban egymérkőzéses párharc keretében. A holland egyesület utánpótlásképzésében az egyén fejlesztése minden eddiginél központibb szerepet kapott az utóbbi években, ezáltal nemzetközi szinten versenyképes játékosok tucatjait adta a világfutballnak – Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Sergino Dest, Ryan Gravenberch és Jurrien Timber jelenti az elmúlt évek "termését" –, s közismert, hogy a támadófutballt erőlteti, közönségszórakoztató játékra törekszik. A klub küldetésének tekinti, hogy lehetőséget adjon tehtséges fiataljainak, ezzel összhangban az első csapatban nyolc utánpótláskorú futballista szerepel.

Roppant fontos összecsapás vár a magyar fiatalokra, hiszen a nemzetközi elit egyik patinás képviselője ellen mutathatják meg magukat – mint azt Polyák Balázs, az MTK Budapest klubmenedzsere korábban portálunknak elmondta, nem mindegy, mely csapat ellen villan egy fiatal, az Ajax elleni jó teljesítmény eladhatja a futballistát, az ifi BL ugyanis hasonló, mint a világbajnokság: lényegesen megnő a kereslet az iránt, aki jól játszik. Ennek tükrében feltérképeztük, milyen ellenfél vár a Balogh Béla edzette társaságra szerdán.

Az Ajax rendszeres szereplője a sorozatnak, 2013-as indulása óta minden évadban résztvevője volt. Legjobb eredményét a 2019–2020-as kiírásban érte el, a csoportkörös első helyezését követően az Atlético Madrid, valamint a Midtjylland kiejtésével elődöntőbe jutott, ahol a Benfica búcsúztatta. Mindeddig kétszer fordult elő, hogy – az MTK-hoz hasonlóan – bajnoki ágról indulva megérte a tavaszt, azaz a főtábla kieséses szakaszát, míg ebben az idényben lett először második a négyesében. Az amszterdamiak győzelemmel kezdték szereplésüket, a Rangerst 2–1-re múlták felül hazai környezetben, majd a Liverpool ellen szenvedtek nagy különbségű idegenbeli vereséget (0–4). Ezt követően erődemonstrációt tartottak, Amszterdamban 5–1-re leiskolázták a Napolit, ám olaszországi vendégjátékukról csupán egy ponttal tértek haza (1–1). Sokat jelentett az együttes számára, hogy sikerült visszavágnia a Liverpoolnak a zakóért, Hollandiában 3–1-gyel küldte haza a későbbi csoportgyőztest, majd a zárófordulóban a Rangers otthonában rendezett gólfesztivált (6–2), ezzel kiharcolta továbbjutást második helyezettként.

A csoportküzdelmek során 4–3–3-as vagy 4–2–3–1-es felállásban pályára lépő csapat támadójátéka lehengerlő, amiről 17 szerzett gólja tanúskodik, ugyanakkor beszédes, hogy idegenben közel sem annyira hatékony, otthonától távol csupán háromszor talált be.

Legeredményesebb játékosa a korosztályos holland válogatott bal oldali szélső, David Kalokoh és a belga U18-as nemzeti csapatban húzóembernek számító, támadó középpályásként bevethető Stanis Idumbo Muzambo, mindketten három-három találatot jegyeztek a csoportkörben, s két-két gólpasszal jeleskedtek.

Az előkészítéseket tekintve a holland bal oladali szárnyvédő, Chahine van Bohemen a csapat legjobbja, öt meccsen négy asszisztot adott, de a tíz éve az Ajax kötelékében pallérozódó Raphaël Sarfóra is érdemes lesz figyelni, ő három gólpasszal rukkolt ki jobb oldali szélsőként vagy jobbhátvédként szerepeltetve. Érdekesség, hogy az együttes három klasszikus értelemben vett középcsatára közül senki sem szerzett egynél több gólt, Yoram Boerhout-re azonban érdemes lesz figyelni, a holland U18-as bajnokság őszi kiírásában ugyanis tíz gólt szerzett, amivel ő volt a bajnokság második legeredményesebb fiatalja.

Az együttes felkészítéséért az U18-as csapat edzője, Frank Peereboom felel. Az UEFA pro licences képesítéssel rendelkező 38 éves szakember 2011 nyara óta dolgozik az Ajaxnál, amelynél számos pozícióban alkalmazták: korosztályos csapatok edzőjeként, az U19-es gárda másodedzőjeként, valamint a felnőttcsapat videoelemzőjeként segítette a klubot. Nyáron nevezték ki az U18-as együttes edzőjének, amellyel a korosztályos bajnokság őszi kiírásában második lett, egy ponttal lemaradva a PSV mögött. Zömében azokra a fiatalokra támaszkodik az UEFA Ifjúsági Ligában, akik korosztályos csapatát erősítik, de a másodosztályú Jong Ajaxból is meríthet – keretében nem találni olyat, aki tétmérkőzésen pályára lépett volna az első csapatban, ugyanis azt vallja, nem azoknak van szükségük erre a versenysorozatra, akik már a felnőttfutballban szerepelnek.

A holland tréner eképpen nyilatkozott az MTK Budapest elleni párharc előtt az ajax.nl-nek:

"Szeretnénk bejutni a kieséses szakasz következő fordulójába, hiszen ez az a szint, ahová az Ajax tartozik. Egy ilyen idegenbeli mérkőzés remek lehetőség a tapasztalatszerzés szempontjából és a fejlődést is elősegíti: új körülményekkel és egy, a miénktől eltérő futballkultúrával kell megküzdenünk. Az MTK neve jól ismert, gazdag történelmű egyesület. Erejéről kicsit kevesebbet tudunk, de van időnk felkészülni belőle. Néhányan a játékosaim közül már beleszagolhattak, milyen a Jong Ajaxban játszani, az Ifjúsági Liga pedig újabb nagyszerű lépcsőfok számukra. A holland korosztályos bajnokság színvonala jó, de igazán kitűnni a top párharcokban lehet, ez a sorozat pedig megfelelő színtér ehhez. A játékosoknak hirtelen meg kell birkózniuk azzal, hogy sok néző előtt és idegen környezetben játszanak, így a kérdés az, miként kezelik a közönség előtti játékkal járó nyomást és a média fokozott figyelmét."

Annak érdekében, hogy a holland edző várakozásának megfelelően sok néző látogasson ki a találkozóra, az MTK Budapest vezérkara úgy döntött, ingyenessé teszi a belépést.

(Kiemelt kép: az Ajax fiataljai David Kalokoh (középen) gólját ünneplik. Forrás: ajax.nl)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.03.31 17:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A svájci Lausanne-ban megtartották a nyári magyar–horvát közös rendezésű U19-es leány röplabda-világbajnokság sorsolását. Kőnig Gábor szövetségi edző vezette csapat rendezőként az A-csoportba került, amelyben Argentínával, Egyiptommal, Kamerunnal, Kínával és Chilével küzd majd a helyezésekért.

2023.03.24 19:41:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Vitális Milán szabadrúgásgóljával 1–0-ra győzött idegenben a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a görögök korosztályos legjobbjai ellen vívott felkészülési mérkőzésen.

2023.03.07 14:43:02

Utánpótlássport B. L. utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 22. fordulójában összesen 1112 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenkilenc ifjonc bizonyíthatott.

2023.02.10 20:51:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.

2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.