P. K. utanpotlassport.hu 2019.12.06 09:01 Frissítve: 2019.12.08 14:27

MK: a Békéscsaba hét utánpótláskorúval verte meg a Fradit

A Békéscsaba Ferencváros elleni bravúros győzelme a labdarúgó Magyar Kupában nemcsak a 18 éves kapusreménység, Uram János parádés teljesítménye miatt figyelemre méltó, hanem azért is, mert az Előre hét saját nevelésű fiatallal a kezdőcsapatban és hét utánpótláskorú labdarúgóval a soraiban tudta megverni 2–0-ra az Európa-liga csoportkörében vitézkedő FTC-t.

A Békéscsaba Ferencváros elleni, szerdai Magyar Kupa-meccsen a 18 éves kapussal, Uram Jánossal együtt hét saját nevelésű játékos szerepelt a kezdőcsapatban. Összesen tíz saját nevelésű futballista lépett pályára a meccsen, Váradi Ádám (18), Zahorán Balázs (21), Máris Dominik (19), Gréczi Márton (19), Pilán Márkó (21) és Bizdilya Anton (19) személyében Uram mellett hat utánpótláskorú labdarúgó. A főhős persze Uram volt, aki sorozatos bravúrjaival főszerepet játszott az NB II-ben 10. helyen álló Békéscsaba továbbjutásában.

Így ünnepelték a csabai fiatalok a Ferencváros elleni sikert Fotó:  Facebook(

Így ünnepelték a csabai fiatalok a Ferencváros elleni sikert  •  Fotó: Facebook

Uram János már egy évvel ezelőtt, 17 évesen bemutatkozott a Békéscsaba első csapatában tétmeccsen a Magyar Kupában, majd két találkozón, a Budaörs és a Gyirmót ellen az NB II-ben is pályára lépett a 2018–2019-es évadban (első két mérkőzését a felnőttek között az 1908 SZAC és a Budaörs ellen kapott gól nélkül teljesítette). A jelenlegi idényben a bajnokságban négyszer kezdett, a Magyar Kupában háromszor. A kupában a három meccsen eddig egy gólt kapott (a Fradi előtt a Körösladányi MSK-t 5–1-re, a Füzesgyarmatot 1–0-ra győzte le az Előre).

„Uram Jánosról tudni kell, hogy a Békés megyei Gesztről származik. Kis lélekszámú, hátrányos helyzetű település, ahol sok embernek talán még az is nehézséget jelenthet a nagy távolság miatt, hogy mondjuk eljusson a  fővárosba. Innen nézve is óriási eredmény, hogy János a Fradi ellen tudott védeni, és ilyen teljesítményt nyújtott” – beszélt a kapusról a Nemzeti Sport Online megkeresésére Igricz Mihály, a Békéscsaba klubigazgatója.

A sportvezető elmondta, Uram 15 éves volt, amikor 2016-ban a Grosics Akadémiáról átigazolták, és arról is beszélt, hogyan tudták meggyőzni, hogy az Előrével kössön profi szerződést.

„Másfél éve jómagam és Ilyés Tamás igazgatósági tag utaztunk Gesztre a családhoz, hogy a profi szerződésről tárgyaljunk. Már akkor vitte volna a Debrecen, de azzal tudtuk Békéscsabán tartani, hogy nálunk előbb bemutatkozhat az első csapatban, mintha máshova, akár NB I-es klubhoz szerződne. Békéscsabán olyan játékospolitikát szeretnénk megvalósítani, amely a környékről származó fiatalok itt tartására, csapatba építésére alapoz. Ennek lehet jó példája Uram János, aki nagyon nyugodt, kiegyensúlyozott játékos, minden képessége és adottsága megvan ahhoz, hogy Békéscsabáról indulva szép karriert fusson be, akár a válogatottságig is eljuthat, ha fokozatosan fejlődni tud.”

Igricz szerint Uram esete bizonyíték a klubnál folyó szakmai munkára. Dicséri a kapusedzőket is, akik eddig dolgoztak vele a felnőttcsapatban, illetve az utánpótlásban: Hanyecz Jánost, Molnár Leventét, Such Andrást, Skerl Józsefet.

„Aki ismeri a magyar futballt, azt tudja, hogy az NB I-ben és az NB II-ben is nagyon sok olyan játékost találunk, felnőtt- és utánpótlás-válogatottakat is, akik Békéscsabáról indultak, említhetem Jova Leventét, Otigba Kennethet, Ugrai Rolandot, Silye Eriket, Zsóri Dánielt, Zsótér Donátot, Nagy Gergőt, és még sorolhatnánk a neveket. Ezek a játékosok máshol mutatkoztak be a felnőttek között, de az a cél a jövőben, hogy minél tovább itt tudjuk tartani a klubnál a tehetségeinket, akik nálunk valóban hamar lehetőséget kaphatnak az első csapatban, és ha bizonyítanak, akkor innen szerződhetnek magasabb szinten szereplő csapathoz. A céljainkat bizonyítja az is, hogy a Fradi ellen hét saját nevelésű játékosunk szerepelt a kezdőcsapatban” – fogalmazott Igricz.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.