Kosárlabda: negyeddöntőben a magyarok a női U20-as Eb-n

Vágólapra másolva!
2018.07.11. 20:39
Címkék
A magyar női U20-as kosárlabda-válogatott 66–48-ra legyőzte Belgium együttesét a Sopronban zajló korosztályos Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, s ezzel a pályára léphet a hőn áhított négy közé jutásért a Szerbia– Szlovákia mérkőzés nyertese ellen.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huMagyarország és Belgium U20-as női kosárlabda-válogatottja találkozott a Sopronban zajló korosztályos Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. Cziczás László együttese veretlenül zárta a csoportkört, ezért a D csoport utolsó helyezettjével, a belgákkal mérhette össze tudását, akik a spanyoloktól, a portugáloktól és a hollandoktól egyaránt kikaptak.Krasznai Bence –utanpotlassport.huMagyarország és Belgium U20-as női kosárlabda-válogatottja találkozott a Sopronban zajló korosztályos Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. Cziczás László együttese veretlenül zárta a csoportkört, ezért a D csoport utolsó helyezettjével, a belgákkal mérhette össze tudását, akik a spanyoloktól, a portugáloktól és a hollandoktól egyaránt kikaptak.

A kezdő sípszó előtt a lányok arcán ennek ellenére nem látszott, hogy akár szikrányit is lebecsülnék ellenfelület; csupán az elszántság sugárzott róluk, s az, hogy mindenképpen győzni akarnak, hiszen nem hibázhatnak.

Az első kosarat a– torna alatteddig 58 pontot dobó– Gereben Lívia szerezte egy perc után, s újabb egy perc elteltével, gyönyörű labdaszerzést követően, a másodikat is értékesítette, sőt az akció közben történt szabálytalanságért járó büntetőt is bedobta. A belgák első két pontjára három percet kellett várni, de Kiss Virágtól egyből érkezett a válasz. A vendégek visszatámadásából azonban gyönyörű hárompontos jöttElise Ramette révén.

Nem tudtak megállítani minket a belgák Forrás: FIBA
Nem tudtak megállítani minket a belgák Forrás: FIBA

Nem tudtak megállítani minket a belgák  •  Forrás: FIBA

A játék két perc erejéig stagnált, mindkét gárdát dobóhibák jellemezték, de ekkor Török Ágnes kifogástalan hármast ejtett át a gyűrűn, s ezzel máris tíz pontra növelte a magyar csapat előnyét öt perc után. Habár érkezett a hárompontos válasz Manon Descamps-tól; ritmusunkat továbbra sem sikerült felvenniük a belgáknak, és ezt bizonyítja az is, hogy az első negyedet 13 pontos előnnyel, 23−10-s állással zártuk,

A második játékrész első kosarát a belga Laure Resimont dobta, szép tripla volt. Czukor Dalmatermészetesen ezt nem hagyhatta szó nélkül; betörésből szerzett kosarat, s ezt megkoronázta egy parádés triplával. Egy percre rá pedig röppentett még egyet, ezzel pedig már tíz pontnál járt, a csapat pedig 21 pontos előnynél.

Belgium együttese gyakorlatilag hosszú időn át képtelen volt kosarat dobni, ekkor Ine Joris, Alice Bremer és Lore Devos is betalált. Pedig a lehetőségük e „hét szűk percben” is bőven kínálkozott, ugyanis Cziczás László a játékrész felénél mondhatni, átváltott „B” csapatra. Kezdőötösünkből senki sem volt a pályán. A félidőben 37−19-et mutatott az eredményjelző a magyar csapat javára. Teljesen megérdemelten, mivel az együttes tanítani való játékot mutatott be, a belgák pedig szerencsére rá voltak kényszerítve, hogy tanuljanak is belőle.

A harmadik negyed első kosarát Kiss szerezte, a másodikat pedig Gereben, de Czukor is ejtett egyet a palánk alól, míg a belga oldalon Devos és Descamps szépített. Czukor újabb hármasa ellenére a párharc valamelyest kiegyenlítődni látszódott; stabilabb volt a belga védekezés. Támadójátékuk viszont− habár fejlődött az előző húsz perchez képest− még mindig nem volt az igazi. A záróetapra végül 56−34-es állással fordulhatott a két alakulat.

Az utolsó negyed a belga Peeters kétpontosával rajtolt, de erre Jáhni Zsófia és Kányási Veronika egyből válaszolt. Az utolsó öt percben a vendégek érzékelhetően átvették az irányítást, s egyre több sikeres akciót hajtottak végre. A magyar győzelem természetesen így sem forgott kockán; játékunk láthatóan a formációk gyakorlására volt kiélezve. Az utolsó tíz percet végül 14−10-re megnyerték a belgák, de ez semmit sem vesz el a 66−48-as magyar siker értékéből.

Ez pedig azt jelentette, hogy Cziczás László együttese bejutott a legjobb nyolc közé. Ellenfele a Szlovákia−Szerbia mérkőzés győztese lesz. A vezetőedző így értékelt oldalunknak a párharcot követően:

„Hoztuk a kötelezőt. Tulajdonképpen a mérkőzés első öt percében eldöntöttük a végeredményt. Utána már csak arra fókuszáltunk, hogy stabilan tartsuk az kimenetelt és mindenki kapjon játéklehetőséget. Nem volt mellékes az sem, hogy a kulcsemberek minél többet pihenjenek. Vélhetően a szerbek érkeznek a negyeddöntőbe, nagyon erős gárda. Minden tőlünk telhetőt megteszünk a sikerért, be kell jutnunk a legjobb négybe! A játékunk nem mutat semmi újdonságot, ugyanazt mutatjuk holnap, mint amit eddig.”

NŐI U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SOPRON
Nyolcaddöntő
Magyarország−Belgium 66−48 (23−10, 14−9, 19−15, 10−14)
A magyar pontszerzők
Czukor Dalma 17 pont, Török Ágnes 11 pont, Gereben Lívia 9 pont, Mérész Beatrix 8 pont, Studer Ágnes 7 pont, Szeitl Vanessza 5 pont, Kiss Virág 4 pont, Kányási veronika 3 pont, Jáhni Zsófia 2 pont

Amit eddig az Európa-bajnokságról írtunk
Irány az elődöntő!
Stabil nyitás
Kettőből kettő
Veretlenül a csoport élén
Nincs megállás

Egyéb korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik