Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2020.12.06 17:26 Frissítve: 2020.12.06 22:07

Kézi: jelentkezett, és bekerült az amerikai vb-keretbe Merkovszki Pál

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

Az Amerikai Egyesült Államok férfi kézilabda-válogatottja legutóbb 2001-ben járt világbajnokságon, akkor, Franciaországban a 24. helyen, utolsóként zárta a tornát. Mínusz 109-es gólkülönbséggel, pontszerzés nélkül, többek között a nyolcgólos Grönland elleni vereséggel a hátizsákban vonult tizenkilenc éves száműzetésbe.

Az IHF (Nemzetközi Kézilabda Szövetség) szabadkártyájának köszönhetően Egyiptomban visszatérnek a mezőnyben az amerikaiak, természetesen egyelőre szerény reményekkel. Ami magyar szempontból különösen érdekessé teszi, a történetet, az a Gyöngyös 20 éves, dél-karolinai születésű kettős állampolgár kapusa, Merkovszki Pál beválogatása.

„A gyöngyösi csapattársaim közül többen tudták, hogy az Egyesület Államokban születtem és egyik küldte át a cikket, miszerint játékosokat toboroznak válogatottba – emlékezett vissza honlapunknak a magyar korosztályos válogatottal világbajnoki ötödik helyezett kapus. – Akkor gondolkodtam rajta, de úgy voltam vele, biztos, hogy nem… Aztán rágódtam egy kicsit, és az utolsó pillanatban mégis jelentkeztem, elküldtem a bemutatkozóvideót, és gyorsan meg is keresett a válogatott svéd edzője, aki meggyőzött a beszélgetés során.”

 

Elfogadták Merkovszki Pál jelentkezését az amerikai válogatottba, így januárban a franciák és a norvégok ellen is védhet Forrás: Nemzeti Sport

Elfogadták Merkovszki Pál jelentkezését az amerikai válogatottba, így januárban a franciák és a norvégok ellen is védhet  •  Forrás: Nemzeti Sport

 

A válogatott internetes toborzását hallva, na meg tudva, hogy mennyire gyerekcipőben jár az USA-ban a sportág, a Jég veled című filmből jól ismert jamaikai bobcsapat története juthat eszünkbe. Ám, ha megnézzük az összeverbuválódott játékoskeretet, rögvest látjuk, hogy szó nincs ilyesmiről.  A német Flensburg, a norvég Elverum, a dán Kolding és a spanyol Ademar Leon is ad sportolót a végleges, húszfős keretbe. Na meg az idén az EHF Európa Ligában bemutatkozott Gyöngyös is.

„Régebben voltak próbálkozások a sportág felfuttatására az országban, de ezek nem voltak sikeresek. Most viszont mi jó reklámot csinálhatunk a vébén, ebben az IHF is megadja a támogatást, hiszen a következő három tornán ott lehetünk, emellett pedig a 2028-as Los Angeles-i olimpián is garantált a részvétel. Imponálóan hangzott, hogy ilyen lehetőségek állnak előttünk, az edzőn pedig azt éreztem, hogy szüksége van rám.”

Merkovszki – amennyiben pályára lép Egyiptomban – a magyar válogatottban legalább három évig nem szerepelhet. Azt mondja, ezért is húzta ilyen sokáig a jelentkezést, mert nagyon szeretett a korosztályos válogatottban szerepelni, az edzőtáborokban részt venni. De mégis meggyőzték az amerikaiak, hiszen velük az utánpótlás helyett, immár felnőtt világversenyeken mutathatja meg magát. Először januárban Egyiptomban, méghozzá egy bivalyerős csoportban: az amerikaiak a franciákkal, a norvégokkal és az osztrákokkal kerültek egy kvartettbe.

„Január negyedikén találkozunk először akkor kezdődik Dániában az edzőtáborunk. Senkit sem ismerek a csapatból, csak egy listát kaptak a játékosok nevéről. A kézilabda eléggé összetett csapatsportág, ennyi idő alatt nehéz lesz összekovácsolni ezt az elég színes társaságot. Nyilván nem a norvég vagy francia csapatot fogjuk megverni, de jó lehetőség, hogy sokkal erősebb ellenfelekkel szemben szokjon össze a csapat. Talán az osztrákokat meglephetjük, biztosan rájuk készülünk majd a legtöbbet, aztán pedig meglátjuk, hogy mennyi van bennünk.”

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.03.02 11:00:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A munka látszott, az alaphang megadva: az UTE 20 éves öttusázója, Gulyás Michelle nyerte a Peridot magyar nyílt fedett pályás versenyt.

2021.02.17 17:50:20

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Két korosztályos futballválogatottunk is felkészülési mérkőzést játszott szerdán: az U19-esek ikszeltek Horvátország ellen, az U17-esek vereséget szenvedtek a románoktól.

2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.