B. V. utanpotlassport.hu 2021.01.23 16:57 Frissítve: 2021.01.23 17:00

Kajak-kenu: a fiatalok szerezhetik meg a hiányzó tokiói kvótákat

Hatalmas téttel bír a májusi, szegedi európai pótkvalifikációs kajak-kenuviadal, amelyen az utánpótláskorú versenyzőkre is fontos feladatok hárulhatnak.

Idáig csak a 2019-es szegedi világbajnokságról kvalifikálhattak a kajakosok és kenusok a tokiói nyári olimpiai játékokra. A magyar válogatott női kajakban az összes lehetséges kvótát sikerült megszerezni, férfi kajakban hatból öt, női kenuban háromból kettő jött össze, miközben férfi kenuban eddig egy sem.  

Még egy lehetőség lesz a kijutásra, ehhez májusban az európai mezőny visszatér a szeged Maty-érre, ahol csak olyan versenyzők szerezhetnek kvótát, akik a világbajnokságon nem végeztek kvalifikációt érő helyen és csak olyan versenyszámokban, amelyekben Magyarország nem szerzett indulási lehetőséget.   

Varga Ádám (hátul) és Kammerer Zoltán továbbra is hajthat a tokiói kvótáért Forrás: MKKSZ

Varga Ádám (hátul) és Kammerer Zoltán továbbra is hajthat a tokiói kvótáért  •  Forrás: MKKSZ

Mások mellett K-2 1000 méterre készül a 21 éves Varga Ádám és kétszer annyi idős partnere, Kammerer Zoltán. A KSI ígérete és a háromszoros olimpiai bajnok legenda tavaly kitűnő évet zárt, az országos bajnokságot is megnyerte. Hüttner Csaba szövetségi kapitány nemrégiben úgy fogalmazott, némi bizonytalanságot okoz, hogy Vargának egyesben is vannak ambíciói, valamint szívesen menne párost fiatal klubtársával, Béke Kornéllal (22). Ugyanakkor biztos benne, hogy a pótkvalifikációs válogatóig megtalálják az ideális összetételt. 

Női kenuban kétségkívül Nagy Biankának lehet a legnagyobb esélye 200 méteren. Volt korábban egy vállműtétje, illetve jelenleg térdsérüléssel bajlódik, de a hírek szerint ez sem hátráltatja a téli alapozásban. Ugyanakkor Hüttner szerint a 20 éves sportolónak számolnia kell a feltörekvő fiatalokkal, hiszen Horányi Dóra, Seres Fanni és Gönczöl Laura is azért dolgozik, hogy elcsípje őt valamelyik válogatóversenyen.  

A vitán felül áll, hogy a legkeményebb feladat a férfi kenusokra vár, akik még nem szereztek kvótát. Ígéretes tűnik a két 21 éves fiú, Adolf Balázs és Fejes Dániel kettese, amely 1000 méteren ezüstérmes lett a szegedi világkupán, ám novemberben Adolf koronavírus-fertőzés miatt több hetet kihagyott, így nem lehet tudni, jelenleg milyen formában készül. A kapitány mindenesetre bízik abban, hogy megszerzik a két kvótát párosban.  

Adolf Balázs (jobbra) és Fejes Dániel párosa a legesélyesebb a férfi kenukvótára Forrás: kajakkenusport.hu

Adolf Balázs (jobbra) és Fejes Dániel párosa a legesélyesebb a férfi kenukvótára  •  Forrás: kajakkenusport.hu

A pótkvalifikációs viadalon történő kvótaszerzés az említett számok nagy részében még nem jelenti automatikusan azt, hogy az egység be is kerül az utazó csapatba. Férfi K-1 200, K-2 1000, és C-2 1000, valamint női C-1 200 méteren Hüttner még megvárja a május 28-30. közti olimpiai válogató eredményeit is, mielőtt kijelöli a tokiói indulókat. Ez alól egyedül C-1 1000 méteres szám képez kivételt, amelyen a kvalifikáció megszerzése azonnali repülőjegyet ér.  

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.03.02 11:00:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A munka látszott, az alaphang megadva: az UTE 20 éves öttusázója, Gulyás Michelle nyerte a Peridot magyar nyílt fedett pályás versenyt.

2021.02.17 17:50:20

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Két korosztályos futballválogatottunk is felkészülési mérkőzést játszott szerdán: az U19-esek ikszeltek Horvátország ellen, az U17-esek vereséget szenvedtek a románoktól.

2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.