Jégkorong: Hetényitől tanul, Alee számait rappeli a DEAC kapusa

Vágólapra másolva!
2022.01.26. 16:07
Címkék
Mozgalmas idény közben beszélgettünk a DEAC jégkorongcsapatának 18 éves kapusával, Antek Tamással a Magyar Kupa-győzelemről, rutinos poszttársáról és arról is, hogy ő a „csapat hangja”.

Remek szezont fut, bemutatkozhatott és tizenkét meccsen védhetett az Erste Ligában, szerepelt az U20-as válogatottal a dániai U20-as I/A csoportos világbajnokságon. És most januárban a Magyar Kupa-győztes csapatnak is tagja volt a DEAC mindössze 18 éves jégkorongkapusa, Antek Tamás.Antek Tamás.

A debreceniek saját nevelésű sportolója először azonban arról beszélt, hogy miként került kapcsolatba a hokival.

„A családom Tokajról származik, így nagypapám ismertette meg velem a sportágat a Bodrog egyik befagyott holtágán – kezdte az Utánpótlássportnak Antek Tamás. – Azonnal megfogott, talán a leginkább az, hogy nem hétköznapi sportról van szó. Úgy voltunk vele, miért ne próbálnám ki otthon, Debrecenben, aztán szerencsére ott is ragadtam a jégen. Hogy a kapuba hogyan kerültem, az vicces történet. Mindig nagyon tetszett a kapusfelszerelés, de gyakran unatkoztam a gólvonalon, így többször cserélgettem: hol kapus voltam, hol csatár. Idővel viszont kiderült számomra, hogy elöl annyira nem vagyok tehetséges, így az utóbbi mellett döntöttem.”

Antek Tamás a debreceniek saját nevelésű kapusaként véd a felnőttélvonalban Forrás: DEAC Jégkorong
Antek Tamás a debreceniek saját nevelésű kapusaként véd a felnőttélvonalban Forrás: DEAC Jégkorong

Antek Tamás a debreceniek saját nevelésű kapusaként véd a felnőttélvonalban  •  Forrás: DEAC Jégkorong

Az aktuális idényben már a hazai felnőttélvonalban, az Erste Ligában szerepel: tizenkét meccsen védett 87.85%-os hatékonysággal. Bár nem szeret beszélni a saját teljesítményéről, elmondta, ő miként látja a szereplését.

„Van pici hiányérzetem, de úgy gondolom, ami tőlem telhetett, azt megtettem. A csapatnak az elején nem jöttek annyira a pontok, mint szerettük volna, szerencsére azóta már jó úton haladunk. Bármikor lehetőséget kaptam, csak próbáltam élvezni, mert ki tudja, mikor jön a következő esély. Nagyon fiatal vagyok még ebben a mezőnyben, a többiek tudták min megyek keresztül, ezért rengeteget segítettek. Ennek is köszönhető az, hogy egy percig sem izgultam.”

A múlt hét végén bár nem védett, de tagja volt a Magyar Kupa négyes döntőjében első helyezett DEAC keretének. A fiatal kapusnak minden várakozását felülmúlta a hétvégi hokiünnep.

„Még most is kiráz a hideg, ha rágondolok. Ez volt az első Final Fourom, ötletem sem volt milyen lehet egy ilyen torna, eddig csak kézilabdában láttam hasonlót, azt is tévében. Elképesztő mennyire más ez, mint egy sima Erste Liga meccs. Úgy gondolom, hogy megérdemelten nyertünk, mert szerintem mi tettük a legtöbb melót ebbe a hétvégébe. Nagyon örülök, hogy így alakult, mert debreceniként tudom, a helyi jégkorongnak és a városnak mit jelent az újabb kupasiker.”

Antek szerencsés helyzetben van, hiszen a jégkorong-válogatott rutinos kapusától, Hetényi Zoltántól tanulhat nap mint nap. Azt mondja, bármivel fordulhat poszttársához.

„Őt tartom a legjobb magyar kapusnak, hihetetlen látni azt a munkamorált és mentalitást, amit ő képvisel, a sérüléséből is remekül tért vissza. Jó a kapcsolatom vele, talán kicsit hasonló utat járunk, mert ő is nagyon fiatalon került be a felnőttek közé. Tudja, milyen kihívások előtt áll egy tizennyolc éves kapus, de hokin kívüli dolgokról is sokat beszélgetünk.”

A 18 éves kapus tagja volt a decemberi I/A csoportos vb-n részt vett U20-as válogatottnak Forrás: MJSZ
A 18 éves kapus tagja volt a decemberi I/A csoportos vb-n részt vett U20-as válogatottnak Forrás: MJSZ

A 18 éves kapus tagja volt a decemberi I/A csoportos vb-n részt vett U20-as válogatottnak  •  Forrás: MJSZ

Decemberben ő volt az egyik kapusa a dániai divízió I/A csoportos vb-n szereplő U20-as válogatottnak. Akkor a kitűzött célt, vagyis a bennmaradást nem sikerült elérni.

„Mindannyian nagyon csalódottak voltunk, próbálkoztunk becsülettel, de ez sajnos nem volt elég. El kell ismerni, hogy még van lemaradásunk ezekhez a csapatokhoz képest, ezért reális eredmény született. Fejlődik a magyar jégkorong, de közben a többiek sem álltak meg. Ugyanakkor biztos, hogy közeledtünk a riválisokhoz, pár évvel ezelőtt szerintem simább vereséget szenvedtünk volna.”

A gyors reflexek mellett hangban is erős a DEAC fiatalja, hiszen hobbija az éneklés, és csapattársai szerint nem is rossz benne.

„Szokták mondani, hogy én vagyok az öltözőben a csapat hangja, és tényleg imádok énekelni. Mindegy is, hogy hol, esküvőn, edzésen vagy akár amikor itthon egyedül ülök. Elsősorban rappelni szoktam, most például a legutóbbi X-Faktor győztesének, Alee-nak a számait próbálgatom. És egyébként néha segít a meccsekre hangolódásban is; nekem sosem működött az, hogy nagyon a mérkőzésekre fókuszálok.”

A szezon folytatásával kapcsolatban úgy fogalmazott, a felnőttcsapat a tudása legjavát nyújtva az Erste Ligában az elődöntőig, kis szerencsével a döntőig is eljuthat. A junioregyüttessel pedig egyértelműen meg akarják nyerni a bajnokságot, és ezzel történelmet írnának. Ebben segíthet, hogy a szezon elején három orosz légióssal erősödtek, valamint nemrégiben hazatért hozzájuk a DVTK-tól a szintén korosztályos válogatott Mihalik András is.

Tipikusan meccsről meccsre fókuszáló kapusnak tartja magát, általában még azt sem tudja, kivel játszanak a következő meccs után, de természetesen azért tervezgeti a pályafutását. Az idén érettségizik, az után vagy valamelyik amerikai juniorligába folytatná, vagy pedig marad Debrecenben, és megkezdi egyetemi tanulmányait.

További korosztályos hírekJÉGKORONGBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik