B. Z. utanpotlassport.hu 2020.11.19 20:20 Frissítve: 2020.11.19 20:26

Férfi vízilabda ob I: „Messik és Ronaldók jönnek szembe az uszodában”

A BVSC-Zugló ob I-ben szereplő férfi vízilabdacsapatának 17 éves korosztályos válogatott játékosa, Mészáros Mátyás néhány éven belül utolérné az élvonal nagyágyúit.

A tavalyi évadban az OSC-Újbuda ellen mutatkozott be az ob I-ben a BVSC-Zugló férfi vízilabdacsapatának 17 éves korosztályos válogatott játékosa, Mészáros Mátyás, aki mostanra már stabil tagnak mondhatja magát a kék-sárgák felnőttegyüttesében. Olyannyira, hogy nemcsak a Magyar-kupában kapott rendszeres lehetőséget Szűcs Levente vezetőedzőtől, hanem a gárda eddig lejátszott tíz mérkőzésén is szerephez jutott az élvonalban. Erre a forgatókönyvre már készült az ígéret, ám picit későbbre tervezte az ob I-es érdekeltségét. Noha, aligha bánja, hogy mindez hamarabb jött az elképzeltnél.

Mészáros Mátyás (12) stabil tagja lett a BVSC felnőttcsapatának Fotó: Andrássy Zoltán

Mészáros Mátyás (12) stabil tagja lett a BVSC-Zugló felnőttcsapatának  •  Fotó: Andrássy Zoltán

„Miután bemutatkoztam az ob I-ben, vártam, hogy még abban a szezonban több lehetőséghez jutok. Ez nem így lett, de utána azt éreztem, jól teljesítek a járványhelyzet miatti csonka félévben, így lesz még alkalmam bizonyítani. Márciusban kaptam szerződést, és akkor lett nyilvánvaló, hogy a vízilabdázás komolyra fordul a számomra. Korábban azt a célt tűztem ki, hogy tizennyolcéves koromra szeretnék az első osztályban stabilan játszani. Nem akartam elsietni, mert úgy szerettem volna odakerülni, hogy meg is érdemeljem azt. Kicsit hamarabb sikerült, de nagyon örülök neki.”

Mátyás beilleszkedése könnyen ment a felnőttcsapatba, és ebben az is sokat segített, hogy a nála kilenc évvel idősebb bátyja, Csaba is a keret tagja.

„A társak mindenben támogattak, a bátyóm jelenléte pedig nagyon lelkesítő. Ha például edzésen fáradok, hajlamosabb lennék lejjebb adni a tempóból, de ő jön, elmondja, mit hogyan kell tenni ilyen helyzetben. Rengeteget segít. Én sem gondoltam volna, hogy ilyen bátran és felszabadultan tudok majd játszani az elején, de ebben a közegnek, és neki is nagy szerepe van. Szerintem mindkettőnknek jót tett, hogy egy csapatban pólózunk. Jobban játszunk, motiváltabbak vagyunk, ugyanakkor megvan közöttünk a versengés is. A vasárnapi vacsorán jó témát szolgáltat, hogy ki lőtt több gólt, vagy ki csinált több hasznos dolgot az előző napi meccsen. Szóval megy a rivalizálás is, de remek a kapcsolatunk.”

A fiatal tíz mérkőzésen tízszer volt eddig eredményes az ob I-ben – mindezt húsz lövésből érte el. Ez látványosan jobb mutató, mint a Magyar-kupában produkált nyolc gól a harmincegy kísérletből. Úgy tűnik, rövid idő alatt lett sokkal megfontoltabb a nagyok között.

Mészáros Mátyás hamar utolérné az ob I legjobbjait Forrás: bvscvizilabda.hu

Mészáros Mátyás hamar utolérné az ob I legjobbjait  •  Forrás: bvscvizilabda.hu

„A kupában még olyan lövéseket eresztettem el, amelyek a saját korosztályomban gólok. De ezek a kapusok már ismerik az akkor bevetett trükköket. Az elmúlt időszakban sok mindent tanultam a rutinos csapattársaimtól. Már jobban védekezek, gyorsabban gondolkozom, és egyre inkább felismerem, mi helyzet, és mi nem. Keményebb is lettem, bár ezt megköveteli az élvonal. Mindennek köszönhető, hogy az ifiben is ki tudok tűnni. A korosztályomba mindig szívesen is megyek vissza játszani. Az ificsapat edzőjével, Kemény Kristóffal elég régóta és nagy összhangban dolgozom együtt. Az ottani társak pedig a szívemhez nőttek. Velük cseperedtem fel, együtt csináltunk minden rosszaságot, hülyeséget az edzőtáborokban, és a medencében is megtesszük egymásért, amit tudunk.”

Mátyás egyik legnagyobb sikere a tavalyi U17-es Európa-bajnokságon megszerzett bronzérem a korosztályos nemzeti csapattal. Kihangsúlyozza, a Tbilisziben szerzett tapasztalatok óriási löketet adtak pályafutásában, hiszen akkor érezte először testközelből, milyen erőt képviselnek a többi ország együttesei, új stílusokkal találkozott. Ma viszont már a világ legjobb felnőttjátékosaival egy medencében formálódhat.

„Nagyon felnézek az ob I klasszisaira. Számos meccset, gólt, mozdulatot elemzek tőlük, és mindenkitől el lehet valamit lesni. Megtiszteltetés a magyar bajnokságban játszani. Durva, hogy itt folyamatosan Messik és Ronaldók jönnek szembe az uszodában. Tele vagyunk világsztárokkal, akik ellened is rendre a százhúszszázalékot nyújtják. Remélem, ha sokat dolgozom, egy-két éven belül beérem őket.”

A focis példát már csak azért is hozza fel a pólós, mert a labdarúgáshoz is remek érzéke van. Korábban a Vasas Kubala Akadémián futballozott, de amikor választania kellett, a vízilabda és a BVSC-Zugló mellett döntött. Úgy tűnik, jól.

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.