Egy nap az utánpótlásért: ismét nagy érdeklődés kísérte a konferenciát

Vágólapra másolva!
2022.12.08. 17:13
Címkék
Csütörtökön nagy sikerrel, telt házas közönség előtt rendezték meg a Lurdy Ház Rendezvényközpontjában az Egy nap az utánpótlásért című konferenciát. A fiatalok sportjának aktuális témáit boncolgató eseményt az Utanpotlassport.hu szerkesztősége szervezte a Magyar Edzők Társasága szakmai együttműködésével.

Az Utanpotlassport.hu szerkesztősége 2011 óta minden évben megtartja a nagy érdeklődésnek örvendő utánpótlás-nevelési konferenciáját, és ez idén, immáron tizenkettedik alkalommal sem volt másképp. Az Egy nap az utánpótlásért című, egész napos szakmai rendezvényen ezúttal is

klasszis előadók beszéltek a korosztályos sportot érintő aktualitásokról, a legfontosabb ügyekről.

A konferencia rangját jelzi, hogy annak fővédnöke Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár volt.

Nyitányként a résztvevők kerekasztal-beszélgetést hallgathattak meg az energia- és rezsiválság utánpótlássportra gyakorolt hatásairól, a megoldási javaslatokról Baji Balázzsal, a Nemzeti Sportügynökség sportszakmáért felelős vezérigazgató-helyettesével, Wladár Sándor úszószövetségi elnökkel, Gergely Istvánnal, a Budapesti Honvéd SE elnökével, Bodnár Péterrel, a kosárlabda-szövetség főtitkárával és Rózsa Józseffel, a Szolnoki Sportcentrum ügyvezető igazgatójával, a Sportiskolák Országos Szövetségének elnökével. Az előadók két oldalról közelítették meg a témát: sportszakmai és energiamenedzsment szempontjából. Elmondták, a rendkívüli nehézségek olyan hasznos folyamatokat is elindítottak, amelyeknek már korábban el kellett volna az energiafelhasználás, a költségek csökkentése ügyében – állította optimistán Baji Balázs. Kifizethetetlen számlák, bezárt létesítmények, kényszerű megoldási javaslatok a versenyezetetésben és kreatív praktikák válsághelyzet idején – mindezekről szó esett az érdekfeszítő diskurzusban.

Zsiga Gyula, a kézilabda-szövetség utánpótlás-fejlesztési igazgatója a fiatalok lemorzsolódásának okairól, a tendencia megállításának lehetőségeiről tartott előadást. A Bajnokok Ligája-győztes tréner az oktatói nevelőmunka hiányát, valamint a versenycentrikus gondolkodás hátrányát emelte ki.

Lévai Zoltán birkózóedző, valamint Keszthelyi Zsombor junior világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó pedig arról beszélt, hogy realitás-e vagy vágyálom a mai világban a sportszerűségre törekvés, a Fair Play-re nevelés. Felvetődött a kérdés: vajon mennyire kifizetődő becsületesen viselkedni, versenyezni a pályán? A pároshoz idővel a közönség soraiban helyet foglaló Galli Zsolt, Keszthelyi Zsombor békéscsabai nevelőedzője is csatlakozott a beszélgetésben.

A fiatal sportolók erőnléti felkészítésének korszerű módszereiről, a fizikai fejlesztés általános problémáiról Sáfár Sándor, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem docense, a Nemzeti Sportügynökség projektigazgatója és Pozsonyi Zsolt erőnléti edző, a férfi vízilabda-válogatott szakmai stábjának tagja értekezett. A tények mellett a különböző tévhitek is szóba kerültek a gyerek sportolók erőfejlesztésében, és mint kiderült, a megfelelő erőnléti munkával a mostanában egyre gyakrabban előforduló sérülések jelentős hányada megelőzhető lenne.

Bősz Anett, Budapest humánpolitikáért felelős főpolgármester-helyettese a Fővárosi Önkormányzat által a sportszervezetek számára kiírt gyermekvédelmi pályázatra hívta fel a figyelmet.

Hogy mit tesz a Magyar Edzők Társasága a nevelőtrénerek karrierjének támogatásáért, azt Csabai Edvin, a szervezet sportigazgatója foglalta össze. Hangsúlyozta, szakmai kamaraként – többek között – színvonalas és korszerű képzésekkel, az edzőit munkát támogató programokkal próbálják segíteni a szakemberek tevékenységét, elismerésekkel pedig igyekeznek nagyobb figyelmet szentelni a fiatalokkal foglalkozó edzőknek, melynek keretében idén év elején megalapították A hónap utánpótlásedzője díjat.

Végül Mizsér Attila olimpiai bajnok öttusázó, motivációs tréner, sportesemény-tanácsadó pedig azt taglalta, hogy milyen a munkaerőpiacon hasznosítható készségeket fejleszt egy-egy adott sportág, s ezen a területen miképpen edukálhatók a fiatalok, hogyan köthető össze a vállalati versenyszféra és a sport.

(Kiemelt kép: kerekasztal-beszélgetés Bruckner Gáborral (balról), Baji Balázzsal, Wladár Sándorral, Gergely Istvánnal, Bodnár Péterrel és Rózsa Józseffel / Fotó: Mura László)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik