Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2022.01.21 16:17 Frissítve: 2022.01.21 16:20

Darts: Kovács Álmos bekerült a PDC Junior Advanced Tour-sorozatába

Sikerrel vette a januári kvalifikációs tornát, így az idén részt vehet a PDC Junior Advanced Tour-sorozatában a Viadukt SE 15 éves dartsosa, Kovács Álmos, akit így jelenleg a világ 32 legjobb ifjúsági korú játékosa között jegyeznek.

Történelmi sikert ért el múlt hét végén a mindössze 15 éves magyar dartsos, Kovács Álmos. A kétnapos, összesen négy versenyből álló Q-school viadalon a legjobb összesített mérleggel szerezte meg a kártyát az Advanced Tour-sorozatra, amely a PDC (vagyis a felnőtt világelit) előszobájának tekinthető. Az utóbbi állítást mi sem bizonyítja jobban, hogy korábban az osztrák Rodriguez-testvérek mellett az idei vb-n kiválóan játszó Bradley Brooks is ebben a szériában bontogatta szárnyait.

A siker értékét növeli, hogy Kovácsnak mindössze 15 esztendősen jött össze a bravúr 18. életévüket még be nem töltött versenyzők között. Arról nem is beszélve, hogy Közép-Kelet Európából ő az egyetlen fiatal, aki szerepelhet a 32 fős mezőnyben; rajta kívül csak angolok, hollandok, walesiek, írek jutottak be, valamint még egy-egy skót, északír, illetve amerikai sportoló.

Kovács Álmos maga sem számított rá, hogy bekerül a legjobb 32 ifjúsági korú játékos közé

Kovács Álmos maga sem számított rá, hogy bekerül a legjobb 32 ifjúsági korú játékos közé

„Főleg a tapasztalatszerzés volt a célom, nem gondoltam, hogy reális esélyem van bekerülni – kezdte az Utánpótlássport érdeklődésére Kovács Álmos. – Természetesen mindig nyerni szeretnék, ez most sem volt másképpen, de az ennyire jó szereplés meglepett. A négy versenyen kétszer a harmadik, egyszer az ötödik, egyszer pedig a kilencedik helyen végeztem, így az enyém lett a legjobb összesített mérleg.”

Azt mondja, az Advanced Tour biztosan egy egészen új szint lesz a számára, a motivációja pedig természetesen csak tovább nőtt a remek eredményeknek köszönhetően.

„Azon leszek, hogy a lehető legtöbbet kihozzam magamból. A világ legjobb harminckét fiatal dartsosa között játszom majd, a győzelem még nem reális, a tapasztalatszerzés szempontjából viszont óriási lehetőség mindez. És aminek talán a legjobban örülök, hogy a kártya megszerzésével az év végi, gibraltári ifjúsági vébére is kvalifikáltam magam.”

Kovács pályafutásában egyébként elég korán jöttek a kiemelkedő eredmények, hiszen mindössze három éve kezdett el otthon dartsozni, és csupán másfél esztendeje indul versenyeken. Amikor az első serdülőfordulóját meg is nyerte, már érezhető volt, hogy van érzéke a játékhoz.

„A családdal a tévében néztük a dartsot, így ismerkedtem meg a sportággal. Mindig jó voltam matekból, ezért tetszett a számolás, gyorsan elég sok kombinációt megtanultam. Ma már napi öt-hat órát gyakorlok minden nap, és nem 501-ezem, hanem rendes, általam kialakított edzésprogram alapján készülök. Imádom ezt a játékot, ezért az edzés sem jelent különösebb megterhelést, azt is ugyanúgy élvezem, mint a versenyeket.”

A legjobbak közül a nagy kedvence a kétszeres világbajnok holland Michael van Gerwen, elsősorban, mert mindketten sok szektorváltást alkalmaznak, kicsit hasonlít is a játékuk.

Nemrégiben egyébként nagy változás következett be Álmos életében, hiszen a család a Kanári-szigetekre költözött. Ez persze az edzéseket egy cseppet sem hátráltathatja, édesapjával éppen csütörtökön járták be a szigetet egy dartstábláért, amelyet már este fel is fúrtak a falra, így kezdődhetett a gyakorlás.

További korosztályos hírek DARTSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.02.20 20:12:03

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az U20-as atléták között Gálpál Zsombor és Keszthelyi Luca, az U18-as mezőnyben Trenka Ádám, valamint Kriszt Sarolta nyerte a fedett pályás összetett bajnokságot.

2022.02.06 09:02:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Csaknem két hónap után játszott újra a férfi NB I-ben a Nemzeti Kézilabda Akadémia, amely ezúttal több játékosát nélkülözve nem volt képes a bravúrra a Gyöngyös ellen.

2022.02.01 15:02:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves válogatott alpesi síelő, Trunk Tamás a több hazai élsportolóval is kapcsolatban álló The Path Sports Managementtel kötött együttműködési megállapodást.

2022.01.20 15:55:01

Utánpótlássport N. D. utanpotlassport.hu

Csütörtök délelőtt hirdették ki a pekingi téli olimpián részt vevő magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott keretét, amelybe a 19 éves Nógrádi Bence is bekerült.

2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.