K. B. utanpotlassport.hu 2021.01.16 08:49 Frissítve: 2021.01.16 08:55

Cselgáncs: Mamira Luca érmet nyerne az ifjúsági világversenyeken

A MOL Alapítvány által támogatott 16 éves ifjúsági vb-aranyérmes cselgáncsozóval, Mamira Lucával beszélgettünk az elmúlt időszakban történtekről és az újévi reményeiről: utolsóéves ifiként a világ- és az Európa-bajnokságon egyaránt dobogóra állna.

Nem alakult eseménymentesen a 40 kilogrammosok között ifjúsági világbajnok dzsúdós, a 16 esztendős Mamira Luca őszi programja. Noha a nemzetközi szövetség az ifik összes világversenyét törölte, a nagyobbak mezőnyében bizonyíthatott. Bemelegítésként 48 kilóban az U23-as, a junior és az ifjúsági B korcsoportos országos bajnokságot egyaránt megnyerte.

Mamira Luca az idén is remekelne Forrás: IJF

Mamira Luca az idén is remekelne  •  Forrás: IJF

Október végén nagy feladat előtt állt, hiszen tatamira léphetett a budapesti olimpiai kvalifikációs versenyen, amelyen habár az első körben búcsúzott, óriási élmény maradt neki.

„Szerettem volna a saját korosztályomban is bizonyítani, erre azonban a koronavírus-járvány miatt nem kerülhetett sor. Abból a szempontból viszont jól jött a pandémia, hogy jóval nagyobb hangsúlyt fektethettem az erőnlétem fejlesztésére – így beleerősödve az új kategóriába. Magyarország először rendezhetett Grand Slam-viadalt, és nagyon büszke voltam arra, hogy megmérethettem magam rajta. Amúgy is izgulós vagyok, de minél nívósabb a verseny, annál izgatottabbá válok. Ebből kiindulva mondanom sem kell, mit éreztem a Grand Slamen… A nálam jóval rutinosabb és erősebb azeri Leyla Aliyevától kaptam ki, aki jelenleg a harmincadik helyen áll a világranglistán” – nyilatkozik Mamira Luca.

A Toto Sport SE növendéke nem sokkal később a nála akár három évvel idősebbek mezőnyében, a poreci junior Európa-bajnokságon is bizonyíthatott, amelyen hatalmas csatában, közel tízperces ütközetben alulmaradt a szintén ifjúsági világbajnok orosz Marina Vorobevával szemben

„Erősödnöm kell még ahhoz, hogy igazán ütőképes legyek a juniorversenyeken. Próbálok felnőni hozzájuk, és erre van még egy évem. Ami az Eb-t illeti: a buborékrendszer miatt a szokottnál hamarabb kellett utaznunk, jóval komplikáltabb volt minden, mint általában. Szokásomhoz híven a sorsolás után az edzőmmel, Illés Sándorral együtt elemeztem a lehetséges ellenfeleimet. Izgalmas mérkőzés volt az orosz lány elleni, mindent kiadtam magamból, és Sanyi bácsi is megdicsért.”

A 2021-es program továbbra is képlékeny.

„Az biztos, hogy a februári, follonicai Európa-kupa-viadalt törölték. Ha minden igaz, márciusban, Zágrábban indulhat újra a sorozat. Nagyon bízom abban, hogy megtartják az ifjúsági világversenyeket, amelyekre természetesen kvalifikálni szeretném magam. S ha már ott vagyok, jól is szerepelnék, utolsóévesként a világ- és az Európa-bajnokságra egyaránt éremért utazom.”

Lucát a MOL Alapítvány eszköztámogatása is segíti céljai elérésében: futópadot kapott, amelyet általában akkor használ, ha a rossz idő miatt épp nem tud szabadtéren mozogni.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.02.17 17:50:20

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Két korosztályos futballválogatottunk is felkészülési mérkőzést játszott szerdán: az U19-esek ikszeltek Horvátország ellen, az U17-esek vereséget szenvedtek a románoktól.

2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.