H. B. utanpotlassport.hu 2022.08.18 19:31 Frissítve: 2022.08.22 20:00

Birkózás: egy ezüst, két bronz az U20-as vb negyedik napján

Szerdai menetelése után Borsos Viktória (59 kg) kikapott a döntőben japán ellenfelétől, így ezüstérmet nyert a szófiai U20-as birkózó-világbajnokságon. Szenttamási Róza (55 kg) és Nyikos Veronika (76 kg) egyaránt bronzérmet szerzett súlycsoportjában.

Három magyar lány is érdekelt volt a csütörtöki esti éremcsatákban a Szófiában zajló U20-as világbajnokságon.

Borsos Viktória (zöldben) nem bírt a japánnal a döntőben, így ezüstérmes lett a szófiai U20-as vb-n Forrás: UWW

Borsos Viktória (zöldben) nem bírt a japánnal a döntőben, így ezüstérmes lett a szófiai U20-as vb-n  •  Forrás: UWW

A Kispesti NSI-KIMBA birkózója, Borsos Viktória szerdán nagyszerű formát mutatva, három győzelemmel jutott be a döntőbe az 59 kilósok mezőnyében. A csütörtök esti fináléban a kadétvilágbajnok japán Motoki Szakura következett a serdülő Európa-bajnok és U20-as Eb-bronzérmes magyar lánynak. A japán végül túl nagy falatnak bizonyult Borsosnak, ugyanis 1 perc 21 másodperc után – 0–4-es állásnál – tusolta őt ázsiai ellenfele. Borsos Viktória ezzel ezüstérmet szerzett.

Ugyanakkor Szenttamási Róza (55 kg, Csepeli TC-KIMBA) személyében már korábban megnyitották az „éremcsapot” a mieink. Az ifjúsági olimpiai bajnok, junior Eb-ezüstérmes versenyző az elődöntős veresége után a bronzmeccsen lépett szőnyegre a tajvani Pej Jing Lijao ellen. Szenttamási nem adott esélyt ellenfelének: 4–0-ás vezetés birtokában az első menetben kétvállra fektette a tajvanit, és felállhatott a dobogó harmadik fokára.

A nap zárásaként az U20-as Európa-bajnok Nyikos Veronika (76 kg) ugyancsak a bronzéremért küzdhetett. A Dunaújvárosi KSE-KIMBA – még kadétkorú – ígérete a tavalyi U20-as Európa-bajnok, török Melisa Saritaccal vívott fordulatos, nagy csatát, de végül 7–5-re a magyar lány került ki győztesként, így Nyikos nyakába is bronzérmet akasztottak.

Négy versenynap után egy ezüst- és két bronzéremmel állnak a magyar birkózók.

NŐI BIRKÓZÁS
Negyedik versenynap, helyosztók:
Döntők:
59 kg: 
Motoki Szakura (japán)–Borsos Viktória tus 4–0-nál
Bronzmérkőzések:
55 kg: 
Szenttamási Róza–Pej Lijao (tajvani) tus 4–0-nál
76 kg: 
Nyikos Veronika–Melisa Saritac (török) 7–5
Korábbi eredmények (szerdai előcsatározások):
Selejtezők:

55 kg: Szenttamási Róza–Robbie Pingal (kanadai) 12–0
59 kg: Borsos Viktória–Aleksandra Witos (lengyel) 4–3
Negyeddöntők:
55 kg: Szenttamási Róza–Adriana Dorado Marin (amerikai) 12–2
59 kg: Borsos Viktória–Mie Friesen (kanadai) 3–1
76 kg: Nyikos Veronika–Eleni Kriszikaki (görög) tus 4–0-nál
Elődöntők:
55 kg: Kijojoka Moje (japán)–Szenttamási Róza 12–2
59 kg: Borsos Viktória–Madina Aman (kazah) 7–6
76 kg: Priya Priya (indiai)–Nyikos Veronika 6–5

A délelőtti programban újabb öt magyar lány kezdte meg szereplését, ám végül egyiküknek sem termett sok babér. Egyedüliként Soliman Yasmine (62 kg, Pécsi EAC-KIMBA) nyert meccset, azonban a nyolcaddöntős nyitó sikere után kiesett a legjobb nyolc között a junior Európa-bajnok azeri Soltanovával szemben.

Matyi Vivien (53 kg; ESMTK-KIMBA), Béres Adrienn (57 kg, Budapesti Honvéd SE), Elekes Enikő (65 kg, Kőbánya SC-KIMBA) és Virág Zsófia (72 kg; Soltvadkerti TE-KIMBA) is vereséget szenvedett az első mérkőzésén.

Matyi az U20-as vb- és Eb-ezüstérmes moldovai Samoil, míg Béres a korosztályos Ázsia-bajnokság ezüstérmes, kazah Bajanova ellen búcsúzott. Virág a vb-címvédő amerikai Elortól kapott ki, Elekes pedig a japán Jositakét kapta nyitó ellenfélnek, és nem bírt vele. A japánok rendre a legjobbak közé tartoznak, amelyet Elekes legyőzője is igazolt, a döntőig meg sem állt, és az addig vezető úton a magyar lány birkózta vele a legszorosabb meccset.

A japán mellett a Virág Zsófiát megverő amerikai is bejutott a fináléba, így pénteken Elekes és Virág is a vigaszágon folytathatja.

Negyedik versenynap, délelőtti program:
Nyolcaddöntők:

53 kg: Mihaela Samoil (moldovai)–Matyi Vivien 10–0 (a moldovai kikapott a következő körben, így Matyi kiesett)
57 kg: Zejnep Bajanova (kazah)–Béres Adrienn 10–0 (a kazah vereséget szenvedett az elődöntőben, Béres búcsúzott)
62 kg: Soliman Yasmine–Bianca Contrafatto (olasz) 10–3
65 kg: Mahiro Jositake (japán)–Elekes Enikő 8–2 (a japán meg sem állt a fináléig, így Elekes a vigaszágra került)
Negyeddöntők:
62 kg: Birgal Sultanova (azeri)–Soliman Yasmine 11–2 (az azeri kikapott az elődöntőben, ezzel Soliman versenye véget ért)
72 kg: Amit Elor (amerikai)–Virág Zsófia 10–0 (az amerikai a döntőig menetelt, ezzel Virág vigaszágas)

Péntek délelőtt elrajtolnak a kötöttfogású birkózók küzdelmei, öt magyarral a mezőnyben.

Péntek-szombat. 55 kg: nincs magyar induló, 63 kg: Mányik Dávid (ESMTK-KIMBA), 77 kg: Zurai Rajmund (DVTK), 87 kg: nincs magyar induló, 130 kg: Bazsó Adolf (ESMTK).
Szombat-vasárnap. 60 kg: nincs magyar induló, 67 kg: Takács Zsolt (ESMTK-KIMBA), 72 kg: Tösmagi Attila (ESMTK-KIMBA), 82 kg: nincs magyar induló, 97 kg: nincs magyar induló.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.